NOORED JA COOL’ID: Rolling Stones 1965. aastal. Vasakult: Bill Wyman, Brian Jones, Charlie Watts, Mick Jagger, Keith Richards.Foto: Vida Press
Saund
14. mai 2015, 07:00

LAULU JUUBEL | ""Satisfaction" oli laul, mis tegi Rolling ­Stonesist Rolling Stonesi."

50 aastat tagasi, 12. mail 1965 salvestas Rolling ­Stones Hollywoodis laulu "(I Can’t Get No) Satis­faction", millest kujunes nii bändi kui ka kogu Briti rokkmuusikainvasiooni firmamärk. Ometi ei pidanud rollingud lugu läbilöögivõimeliseks. "See meeldis meile, aga singliks me seda ei pidanud," on Mick Jagger öelnud.

"Satisfactioni" autorid olid Mick Jagger ja Keith Richards. Keith on rääkinud, kuidas ta plõnnis oma kuulsa kitarrikäigu esialgse versiooni linti hotellitoas, kuid jäi siis magama. Hommikusel ülekuulamisel kostis lindilt esmalt umbes kahe minuti jagu kitarrimängu, siis pillas Keith lipitsa sõrmede vahelt ning järgmised 40 minutit võis kuulda ainult norinat.

Esimese versiooni mängis bänd linti 10. mail 1965 Chicagos Chess Studios. Sellel kõlas varalahkunud kitarristi Brian Jonesi suupillimäng. Kaks päeva hiljem lindistas Rolling ­Stones "Satisfactioni" Holly­woodis RCA stuudios ümber.

"Siis klappis kõik," meenutas Richards. Trummar Charlie Watts võttis teise tempo ning pedaal andis rütmikitarrile uue kõla. Keithi kujutluses pidid kitarrikäigu asemel hiljem mängima torud, kuid see plaan jäi ellu viimata.

Micki ja Keithi meelest ei kõlvanud "Satisfaction" singliks. Kuid Londoni plaadifirma nõudis kiiremas korras uut singlit, mida poisid saaksid 20. mail USA telesaates "Shindig!" reklaamida. Kuna ka ülejäänud rollingud, produtsent ja mänedžer Andrew Loog Oldham ja heliinsener David Hassinger olid "Satisfactioni" poolt, anti see 6. juunil USAs ja 20. augustil Ühendkuningriigis välja.

Ühendriikides kujunes sellest rollingute esimene esikohalugu, kuid kodumaal mängiti "Satisfactionit" esialgu vaid piraatraadiojaamades – ühiskonnakriitiliste sõnadega laulu, mis rääkis seksuaalsest frustratsioonist ja vihjas pealekauba menstruatsioonile, peeti liiga riskantseks. Ent hiljem sai sellest ansambli neljas esikohasingel Ühendkuningriigi edetabelis.

Jagger on öelnud, et just "Satisfaction" tegi Rolling Stonesist Rolling Stonesi, "nii et me polnud enam järjekordne suvaline ansambel, vaid tohutu koletislik bänd. Pealkiri on väga nakkav. Kitarrikäik on väga nakkav. Kitarrisaund on suurepärane, tollal tundus see originaalne. Ja "Satisfaction" kätkeb oma aja vaimsust, mis on sellistes lauludes väga tähtis – see rääkis võõrandumisest."

Paljud muusikakriitikud peavad "Satisfactionit" üheks kõigi aegade paremaks rokklauluks. 2004. aastal asetas muusikaajakiri Rolling Stone selle kõigi aegade paremate lugude esiviiesajas teisele kohale. Esikoha vääriliseks tunnistati Bob Dylani "Like a Rolling Stone".