Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
14. mai 2015, 07:00

Kuidas mai keskel paks lumi maha tuli

Munamäe jalamil sadas maha kahe jala (üle 60 cm) paksune lumi, kirjutasid Tallinna lehed laupäeval, 14. mail 1927. aastal.

Uudised olid aeglased liikuma, sest edasi räägib sõnum: "Teisipäeva õhtul algas Lõuna-Eestis lumesadu suure tuule ja tormiga. Kella 10 õhtul oli maa kaetud paksu lumekorraga Veriorast üle Haanja mäestiku ja ida–lääne suunas Petserist üle Võru Valgani. Telefoni- ja elektripostid murdusid. Võrus ja Petseris on elektrijaamad kolmeks päevaks seisma jäänud. Öösel valitseb neis linnades pilkane pimedus. Võrus trükitakse ajalehti käsitsi. Öösel (11. mail) oli neli kraadi külma."

Postimees teab lisada, et 11. mail oli Valgas sadanud maha jalapaksune (s.o üle 30 cm) lumekiht. Ja et Võrus linn korda saada ning telefoni- ja elektripostid uuesti püsti, toodi sõjavägi appi ning isegi vangid saadeti oma kongidest välja koristustöödele.

Vaba Maa märgib, et kuna kevad on üldse niru ja sajune olnud, siis on Lõuna-Eestis teed põhjatuks muutunud. "Paljudes kohtades söödetakse seetõttu karjale õlgkatuseid," märgib ajaleht, et heinamaalt kuhjadest loomatoitu kätte ei saa.

Neljapäeval olid talumehed reed välja võtnud, et Võru laadale minna.

Lumesadu hakkas lõunast põhja poole tulema. Lehtedesse ilmusid uudised, et Kesk-Harjumaal Lohul oli tihedat lund sadanud 12. mai hommikul.