Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
17. mai 2015, 10:11

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta maikuu Tervis Plussis.

Kaalupiiraja abivägi

Kui ainult menüü muutmisest ja igapäevasest liikumisest väheks jääb, et suveks lisakilodest lahti saada, pakub apteek selleks abiväge.

See, et talvega mõned lisakilod tekivad, on meie kliimas loomulik. Sama iseenesestmõistetav on ka see, et enne suve tahetakse nendest vabaneda. Apteegis pakutavad salenemist soodustavad preparaadid ei ole kaalu langetavad imevahendid.

Küll aga võivad nendest abi saada inimesed, kes igapäevase liikumise ja tervisliku toiduvaliku kõrval kaalupiiramiseks lisavõimalusi otsivad.

Kehakaalu tõstab rasvade ladestumine kudedesse kas liigse söömise või vähese liikumise tõttu. Ülearuste kilode püsimise soodustajaks võib aga olla ka ärritunud olek. Kestev stress võib põhjustada suuremat magusaisu või pidevat soovi midagi põske pista.

Raskustunne kõhus, puhitused ja liigsed gaasid annavad tunnistust, et seedetraktil napib kõhutäiest jagusaamiseks vajalikke ensüüme. Sellega kaasnev kõhukinnisus raskendab soovitud kehakaalu saavutamist ja selle hoidmist. Ka selleks puhuks on apteegis käsimüügiravimid, mis rikastavad organismi seedimiseks tarvilike ensüümidega.

Enne preparaadi ostmist tuleks kindlasti apteekriga nõu pidada, et sobivaim välja selgitada. Saleneda aitavad toidulisandid on väga erineva koostise ja toimega ning seega ei pruugi need kõigile ühtmoodi mõjuda. Kui valitud toode soovitud tulemusi ei anna, tasub katsetada mõne teisega, mis võib osutuda tunduvalt tõhusamaks.

Kindlasti väärib rõhutamist, et toidulisand ei asenda mitmekülgset täisväärtuslikku toitu ning kiiret kaalulangetust lubav dieet mõjub halvasti tervisele ega taga ka oodatud tulemusi.

Teksti aitas koostada Pille Kannelmäe, Merimetsa tervisekeskuse apteegi juhataja