Foto: PantherMedia / Scanpix
Tele
12. mai 2015, 17:59

Mida arvavad poliitikud telerimaksu kehtestamisest? (152)

Rahvusringhäälingu tulevase nõukogu poliitikutest liikmed on valdavalt seda meelt, et kuigi ERR-i eelarve on pingeline, pole seda õige täita telerimaksuga.

Kuna Riigikogu esitab ühe esindaja igast Riigikogu fraktsioonist Rahvusringhäälingu nõukogusse, siis uueneb sellel kevadel ka ERR-i nõukogu liikmeskond.

Õhtuleht uuriski poliitikutelt, kellest suure tõenäosusega saavad nõukogu liikmed, kuidas nad suhtuvad telerimaksu.

Reformierakonna liige Heidy Purga andis sellele küsimusele kõige ümarama vastuse, öeldes, et Eesti sugune riik peaks vaatama tehnilist arengukiirust silmas pidades tulevikku pikema pilguga.

"Lõpuks on kõik sõnastamise küsimus. Selge on see, et ERR on oluline ning ta vajab suuremat sõltumatust," vihjas ta justkui maksu kehtestamise vajadusele.

Keskerakondlane Priit Toobal ütles aga, et arvestades praeguse valitsuskoalitsiooni rahvavaenulikku aktsiisipoliitikat, mis niigi mõjutab kõige enam just vähekindlustatud inimesi, ei pea ta kindlasti õigeks telerimaksu kehtestamist.

Toobaliga sama meelt oli ka Martin Helme EKREst, kelle hinnangul on telerimaks kõige rumalam viis telekanalile raha hankida.

Krista Aru Vabaerakonnast arvas samuti, et lihtsalt niisama lisada veel üks maks pole mõistlik ega aus ning ka sotsiaaldemokraadist Mihkel Raua arvates pole see hea mõte.

"Mitte tingimata seetõttu, et telerimaksu idee kuidagi a priori halb oleks, kuid tean ise Inglismaal elanuna ning seal telerimaksu maksnuna, kui keeruliseks selle administreerimine Eesti taolises ühiskonnas kujuneda võiks. Küsimus ei ole ainult kultuuriline (kuigi kindlasti ka suurel määral seda), vaid telerimaks mõjuks suure osa inimeste toimetulekule kindlasti halvasti, ükskõik kui väike see võimalik maks siis ka ei oleks," ütles Raud.

Kalle Muuli IRL-ist ütles, et Eesti on telerimaksuks valmis sama palju nagu kõigiks muudeks maksudeks – kellele see ikka meeldiks. "Lähiaastail pole sellise maksu kehtestamiseks küll vajadust ega mõtet. Tulemus oleks sama, mis sea pügamisel: palju kisa, vähe villa," tõdes ta.

Lisaks poliitikutele on ERR-i nõukogus neli asjatundjat, kes nimetatakse Rahvusringhäälingu tegevusvaldkonna tunnustatud ekspertide hulgast ja kelle volitused kestavad viis aastat.