Foto: Andreea Goia
Üritused
14. mai 2015, 12:00

EUROVISION | Rumeenia esindaja Voltaj juhib tähelepanu lastele, kelle vanemad töötavad välismaal

Rumeeniat esindab käesoleval aastal juba kakskümmend aastat tegutsenud bänd Voltaj, kelle lugu "All over again" soovib eelkõige juhtida tähelepanu nendele lastele, kelle vanemad on suundunud välismaale tööle ning kes seetõttu võivad tunda end üksijäetuna.

Mida ootate käesoleva aasta Eurovisionist ning millise eesmärgi olete seadnud iseendale?

Meie eesmärk on teha teatavaks kampaaniasõnum "All over again" kogu Euroopale.

Kuidas sündis teie lugu ja mis teid inspireeris? Mille poolest erineb see teie arvates teistest lugudest?

Kui kirjutasime ja avaldasime loo loosungi "All over again", ei plaaninud me sellega Eurovisioni lauluvõistlusel osaleda. Küll aga taipasime, et võistlus võib meid aidata rahvusvahelisel areenil, eelkõige kuna nii paljud lapsed on jäänud üksi, sest vanemad suundunud välismaale tööle, lootuses pakkuda neile võimalust paremaks eluks.

"All over again" on rohkem kui laul, see on manifest. On palju dramaatilisi juhtumeid seoses lastega. Lastel on trauma, sest hellust on vähe, mis sest et vanemad saadavad neile kinke ja pakikesi.

Inimesed peavad aru saama, et rumeenlased ei ole laisad või vargad – suurem osa meist käivad korralikult tööl, on ausad ning teevad suuri ohverdusi koju maha jäänud pere heaks. Seetõttu peab neid austama, mitte diskrimineerima.

Kas Eurovision on alati olnud teie unistus ning mida Eurovision teie jaoks tähendab?

Tegu on tugeva võistlusega, mis annab meile hea võimalusi sõnumit levitada, seetõttu ka võistlusel osaleda otsustasime. Meil ei avane palju võimalusi rääkida taoliste laste probleemidest rääkida, eriti sellise reklaami ja nähtavusega.

Keda tõstaksite esile Eurovisioni 40 võistleja seast ning miks?

Kuulasime kõiki laule, on väga häid laule ja hääli. Konkurents on tihe, kuid nagu igal aastal, aastaid teinud, valmistume väga hoolikalt ja intensiivselt igaks etteasteks ning lavašõuks, oleme valmis võistlema.

Igal aastal vaieldakse selle üle, millises keeles peaks laulma. Mida arvate: kas iga riigi esindaja peaks esitama loo oma keeles, peaks kõik laulma inglise keeles või sobib ka praegune olukord, kus esinejatel on vaba valik?

Igaühe vaba valik. Meie laulame osa laulust inglise keeles, sest soovime, et kõik saaksid laulu sõnumist aru. Osa laulust jätsime rumeeniakeelseks, kuna see kannab tugevat emotsiooni.

Eestit esindavad tänavu Elina Born ja Stig Rästa looga "Goodbye To Yesterday". Kas olete lugu kuulnud ja millised on teie muljed?

Jah, see on hea laul. Soovime neile võistlusel edu! Me ei soovi kohta ennustada, sest selle otsustavad rahvas ja žürii. Siiski – kõik laulud, mida Eurovisioni ajal Wiener Stadthalle'is kuulda on, on juba omamoodi võitjad.

Millise sõnumi sooviksid edastada Eesti vaatajatele? Miks nad võiksid sinu poolt hääletada ning mida on neil sinu esitusest oodata?

Lähme Viini näitama, kuidas osad asjad siin elus väärivad teist võimalust ehk otsast alustamist. Ärge loobuge oma unistustest! Loodame, et teile meeldib meie laul ja hääletage Viinis meie poolt!

Voltaj

Rumeenia popp-rokkbänd Voltaj alustas tegevust 1982. aastal. Bändi kuuluvad Călin Goia, Gabi "Porcus" Constantin, Adrian M. Cristescu, Valeriu "Prunus" Ionescu ja Oliver Sterian. Ühtekokku on bändilt ilmunud üheksa albumist, millest viimane kannab pealkirja "Da vina pe voltaj" ("Süüdista pinget"). Voltaj toetab mitmeid keskkonna- ja sotsiaalteemadega seotud kampaaniaid ning on 20 tegevusaasta jooksul võitnud ka rahvusvahelisi auhindu.

Rumeenia esineb Eurovisioni esimeses poolfinaalis viieteistkümnendana.