Sten TamkiviFoto: Tiina Kõrtsini
Arvamus
11. mai 2015, 13:03

Sten Tamkivi: Eesti avalik mõtteruum on läinud paari aastaga ussitama (75)

Ettevõtja Sten Tamkivi on kolimas Californiast tagasi kodukamarale ning seos sellega kirjutas ta Memokraadi blogis, mis teda Eestisse naastes tõsiselt üllatas.

"Napi paari aastaga on totaalselt ussitama läinud Eesti avalik mõtteruum. Soovitan tõsiselt kaaluda paaril arvutilingvistika- ja statistikatudengil panna seljad kokku seda andmetega tõestavaks magistritööks, aga puhtalt põgusa vaatluse põhjal on muutunud räigelt mõnitav toon mõne aastaga ühiskonnas talutavaks normiks," kirjutas ta.

Tamkivi sõnul võib nüüdsest mitte ainult anonüümsetes kommentaarides, vaid ka Toompeal telekaamerate ees ja must-valgel suurtes päevalehtedes lugeda selliseid silte nagu "homoteerull", "lilla", "pede", "tolerast", "igasugused murjanid", "jorisemised Meka suunas", "immigrantide negatiivne mõju rahvastiku kollektiivsele IQ-le"...

"Oot, peatuge nüüd hetkeks. Apple'i juht on avalikult gei ja peakontori töötajatest on 36 protsenti esimese põlvkonna sisserändajad Californiasse. Eestis valitakse Riigikokku mees, kes varastab nende "homode ja immigrantide" toodetud telefone, uskudes seejuures, et tal on... sünnikohast või rassist tulenevalt kõrgem IQ? Mul tuli see šokeeriv idiootsus korra meelde ka eile, kui San Franciscos üle Caffe Centro laua istuv mees rääkis õhinaga, kuidas tema doktoritöö teemaks olnud ränikristallide kasutamine uutmoodi laserites võimaldaks tuleviku protsessorites viia mõned end läbi pooljuhtide pressivad elektrilised signaalid valguskiirusele, aga akadeemilise publitseerimise tsükkel on nii pikk, et ta teeb nüüd hoopis tarkvara-startuppi. Odiba rääkis ja mina mõtlesin, et ma tahaks, et ta oleks Nigeeriast kolinud hoopis Eestisse. IQ-d ja energiataset tõstma," seisis blogis.

"Varjamatu teistsugususe-viha tõstab Eestis jõuliselt pead, sest vaimselt on kapist välja lastud kamp tõupuhtaid, kes teavad, et nende hädades on süüdi mitte haridus või nutikus või lugemus või laiskus või saatus või õnn, vaid: teistsugused. Üks partei sõimab rasse ja uske, teise minister osatab naisi ja aasta ema põlgab lapsi, kellel on kaks ema. Püha tule all on geid ja lesbid ja neegrid ja moslemid ja naised ja noored ja tõmmumad ja pikemad ja targemad ja kiiremad ja ausamad sellises tempos, et Sihtasutus Patriarhaadi ja Keskaja Kaitseks ei jõua ära pilada," tõdes ettevõtja.