Lõuna-Korea räppar Psy on kuulsuse eest tänu võlgu YouTube´ile. Tema "Gangnam Style" on esimene video, mida on vaadatud üle miljardi korraFoto: DANNY MOLOSHOK
Maailm
10. mai 2015, 15:24

NII NOOR VÕI HOOPIS NII VANA! YouTube saab kümneaastaseks! (3)

Videokeskkond YouTube saab 10. mail kümme aastat vanaks. Tundub uskumatu, et see veebileht on alles nii noor, kuna paljud meist ei kujuta enam ilma selleta elu ette, vahendas Metro.

YouTube´ita poleks hitiks saanud Gangnam Style. Mida teeksime kõikide nende nunnude kassi- ja pandaklippideta?

Huvitaval kombel olid YouTube´i loojatel pisut teistsugused plaanid. Jawed Karim mõistis, et maailm vajab keskkonda videoklippide jagamiseks, kui nägi 2004. aastal Janet Jacksoni ja Justin Timberlake´i ulakat äpardust, mille käigus lauljanna üks rind esinemiskostüümist välja vupsas. Karimi semudel Chad Hurley´l ja Steve Chel mõlkus meeles hoopis videopõhine kohtamiskeskkond.

Kahtlemata on YouTube´ ist saanud omamoodi kultuurifenomen, mis annab hea pildi tänapäeva kultuuri kõikvõimalikest erinevatest tahkudest. Kuid YouTube pole ainult meelelahutus. Araabia kevade organiseerijad kasutasid videosid revolutsiooni organiseerimiseks. Ja nii tobe kui jää-ämbri väljakutse ka polnud, aitasid selle käigus filmitud videod koguda korraliku rahasumma lihashaigete toetuseks.

Keskkonna menukusest annab aimu see, et igas minutis laaditakse sinna üles ligikaudu 300 tundi videomaterjali. YouTube´i kasutab üle miljardi inimese.