MÜÜGILETI TAGA: "Lilled on ilusad ja panevad südame põksuma," ütleb TimoFoto: Andres Tohver
Inimesed
10. mai 2015, 11:58

Lilled emadepäevaks! Bioloogiaõpetaja Timo Panin annab oma panuse, et keegi ilma ei jääks (12)

Pelgulinna gümnaasiumis bioloogiat õpetav Timo leidis teise armastuse kümne aasta eest, kui sõbralt esimesed tulbisibulad sai. "Jõusaal on tasuta, solaarium tasuta, raha toob sisse ja stressi ka pole. Nii et selles mõttes neli kärbest ühe hoobiga," toob Timo välja lillekasvatuse plussid.

Vabaduse väljaku nurgas näeb lillemüüjate lette. Enamasti vanemad naisterahavad. Üllatuseks hakkab silma nooremapoolne tervisest pakatav mees tulpide, nartsisside ja kirsiokstega – Timo Panin.

"Ise meesterahvas, kas teil häbi ei ole," ütleb juhuslik mööduja. "Ma olen bioloogiaõpetaja," selgitab Timo. "No siis muidugi," ütleb mööduja nüüd juba leplikumalt.

Kõik, mida Timo pakub, tuleb ta oma koduaiast Vabaõhumuuseumi teelt, kus lillesorte võrsub üle saja. 16. märtsil pani ta peenardele kahekordsed katteloorid. 23. aprillil ehk Jüripäeval müüs Timo selle kevade esimese lille. Pärast seda on müügitööd jagunud rohkem kui küll.

Pärastlõunal kella kaheni müüb lilli Timo haiglas töötav ema, siis lõpevad pojal bioloogiatunnid ja ta võib järje üle võtta. Neljapäeval müüs Timo 220 nartsissi, reedel 150 tulpi. Lillemüük kulmineerub laupäeval ja pühapäeval, mis kalendri järgi on emadepäev.

Ehkki täiskoht koolis eeldab nädalas 22 bioloogiatunni andmist, tuleb Timo neid kokku 28, lisaks veel töö lilledega.

Ostjate hulka satub õpilasi Pelgulinna gümnaasiumist. "Oi õpetaja, me nüüd ka ostame, me oleme alati tahtnud tulla ja nüüd tuleb emadepäev," kilkavad lapsed.

"Lilledega ei ole käitumisprobleeme, aga lastega sa pead ju diplomaat olema. Lilledega on omad võlud ja valud, lastega on jälle omad võlud ja valud," arvab Timo. Õpetajaks hakkas ta seitsme aasta eest.

"Meil paljud õpetajad teevad lisatööd juurde. Kes on juuksur ja kes käib koristamas veel peale tunde. Kõik tahavad ju paremini elada," selgitab Timo.