HEIDY TAMMEFoto: TEET MALSROOS
Saund
9. mai 2015, 07:00

Heidy Tamme: dirigeerimisõpetaja Harri Ilja oli minu iidol

Heidy Tamme, kes on eelkõige tuntud oma kauni lauluhääle ja ajatute viiside poolest, peab enda olulisimaks teejuhiks hoopis Harri Iljat, kes õpetas talle Tallinna muusikakoolis dirigeerimist.

Heidy Tamme ongi tegelikult koori- ja orkestridirigendi haridusega. "Ma unistasin saada suureks naisdirigendiks ja hoolimata sellest, et ambitsioonid olid suured, ei õnnestunud iga tund nii, nagu oleks tahtnud," tunnistab ta. Tammel on keskkooli ajast meeles geograafiaõpetaja, kes selle asemel, et õppetükk rahulikult ära seletada, ainult käratas "Kaks!" ja saatis ta piinlikult kohale tagasi istuma.

"Harri Ilja aga oli mõistev, mäletan siiani ta muhedat naeratust ja lootustandvaid silmi," meenutab laulja.

Dirigeerimistundides pidi Tamme kodus õpitud viisid tühjale klassiruumile ehk kujuteldavale orkestrile või koorile ette dirigeerima. "Kõik peab olema dirigeerimiskepiga edasi antud, loo kõla peab isegi tühjas klassis paigas olema," seletab ta. Ilja sõbralikud näpunäited aitasid noort dirigenti edasi. "Ei saa olla midagi õnnelikumat kui see, kui saad asjale pihta!"

Peale selle, et Ilja andis hea dirigeerimistehnika, oli ta oma teadmiste ja kogemustega abiks ka siis, kui Tamme pedagoogikingadesse astus. "Ma andsin endale vande, et ei käitu õpilastega nagu see geograafiaõpetaja, vaid nagu mu iidol Harri Ilja," ütleb Tamme.

"Kõik, mida mulle pedagoogiks saades õpetati, ei jäänudki mulle õnneks pähe, aga Iljalt õppisin õiget pedagoogilist lähenemist ja suhtumist. Kui ta tunnis nägi, et ma pole ette valmistunud ja kõiki partituure korralikult harjutanud, ei käratanud ta mu peale ega saatnud koju harjutama, vaid hakkas rahulikult selgitama ja nõu andma," meenutab Tamme. Talle ongi pedagoogitöös eeskujuks olnud Ilja kannatlik meel ja võime aru saada sellest, kui kaugele õpilane oma arenguga on jõudnud. "Ta ei jätnud mind uppuma, pedagoog peab minema õpilasega mõtetes koju kaasa," sõnab laulja.

"Aga parimad õpetajad on minu õpilased!" avaldab rohkem

kui 40aastase õpetajastaažiga Tamme viimaks.