Andres Tolts ja Mare Vint 2013. aastal vabariigi aastapäeva vastuvõtul.Foto: MATI HIIS
Inimesed
8. mai 2015, 09:16

Kunstnikepaari Mare Vindi ja Andres Toltsi tööd jõuavad Eestis üle 30 aasta taas ühisnäitusele

Pühapäeval avatakse Viimsi Püha Jaakobi kirikus ja Rohuneeme kabelis näitus „Ajalik ja ajatu", mis koondab Mare Vindi (72) ja mullu märtsis 64aastaselt lahkunud Andres Toltsi loomingu paremikku. Kunstnikest kaasade viimane paarisnäitus Eestimaa pinnal toimus nende kooselu algusaegadel, 1987. aastal Tartu Kunstimajas. Sellest on möödas peaaegu kolm aastakümmet.

Vahepeal on Vindil ja Toltsil olnud küll ühiseid isikunäitusi välismaal – Kanadas Torontos, USAs Washingtonis, Prantsusmaal Pariisis ja Lannionis ning viimati 2012. aastal Šveitsis Bernis –, kuid Eestis on nende tööd kohtunud vaid grupinäitustel.

Kunstnikest abielupaari teine ühisnäitus kodumaal sai kokku lepitud ajal, kui Andres Tolts veel elas. Kahjuks ei saa ta Erkki Juhandi kureeritud väljapanekut enam oma silmaga tunnistada.

Mare Vint on Õhtulehele öelnud, et tema ja Toltsi tööd haakuvad ühes ruumis ülespanekuks hästi. Ennetamaks küsimusi selle kohta, kuivõrd on enam kui 30 aastat koos elanud kunstnikud teineteist loominguliselt mõjutanud, rõhutab Vint, et neis oli palju sarnast juba enne kokkusaamist.

Ta meenutab, et veel enne seda, kui nad lähemalt suhtlema hakkasid, tegid nad ühe kevadnäituse jaoks juhuslikult samasuguse kompositsiooniga taiesed: „Oli kaks väravaposti, tagant paistsid puud või põõsad ja postide otsas olid ümmargused munad. Andresel oli selline maal ja minul mustvalge graafika. Kui ma teda nägin, siis küsisin, kuidas ta sai teha samasuguse pildi kui mina."

Mare Vint on üks Eesti säravamaid graafikuid. Tema lemmikmotiiviks on korrapäraselt kujundatud maastikud, tööd on õhkõrnades toonides ja elujaatavad. Näitusel saab muu hulgas näha töid sarjadest "Park" ja "Valge linn".

Maalikunstnikku ja graafikut Andres Toltsi on tituleeritud üheks eesti popkunstnike lipulaevaks. Tema kunst lähtub popkultuurile omasest tavaelukeskkonnast võõrandumisest, seostab iroonilises võtmes tegelikkust ja absurdi. Väljapanekus on teiste seas tema tööd sarjadest „Formularid" ja „Tabelid".

Näitus laieneb Viimsi Püha Jaakobi kirikust ka Rohuneeme kabelisse, kus saab näha Andres Toltsi maalitud altarimaali. „Ajalik ja ajatu" jääb avatuks 27. juunini.

Mare Vint sai veebruaris presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi. Andres Tolts pälvis samasuguse ordeni 2010. aastal.