Foto: LAURA OKS
Saund
8. mai 2015, 16:09

Anna meile teada, kes kukub sellel pühapäeval sinu arvates saatest välja!

Kas Õhtulehe reporterid võiks olla rikkad kui kröösused või on superstaaridest langeja ennustamine naljamäng? (2)

Õhtulehe reporterid on viimasel neljal nädalal teinud suured intervjuud just nende "Eesti otsib superstaari" osalejatega, kes on pühapäevases saates välja langenud, ideaalsest seeriast lahutab meid vaid see, et avalugu oli kõigi osalejate kohta.

Kronoloogia ei peta: 4. aprill ja Õhtuleht kirjutab kõigist osalejatest, mistõttu ei saa needuse mõju proovile panna (langes Anelle Tamm). Kuid 11. aprillil ilmub artikkel Risto Paistest. Noormees langeb päev hiljem. 18. aprillil ilmub lugu Annabel Guitarist, päev hiljem on saatest läinud temagi.

25. aprilliks valmistatakse põhjalik ja pikk artikkel Karl Mihkel Salongist ning kuigi laupäevasesse lehte see ei mahu ja ilmub 28. aprillil, ei ole noormehel abi sellestki - 26. aprillil hüüti välja tema nimi.

2. mai. Lugu Jana Liisa Johannsonist. Päev hiljem jätame temagagi hüvasti.

Küsisime abi kihlveokontorist Triobet ning ettevõtte Balti riikide ja Venemaa turundusdirektor Kaido Ulejev ütles firma analüütikutele viidates, et teemale võib läheneda mitme nurga alt.

"Kui tegemist oleks lihtsalt juhuslikkusega ehk 9 palli hulgast peaks pimesi leidma ühe õige, siis 8 hulgast ühe ja nii edasi, oleks antud neljavalikulise kombo tõenäosus umbes 0,4 protsenti," selgitas Ulejev.

Kuid, tuleb tõdeda, päris juhuslik ju valik pole, sest reporter peab kaaluma, et kellel on rääkida huvitav lugu või kes võibki just välja kukkuda, sest hiljem poleks selle osalejaga ehk midagi suurt rääkida ning tema asemel oleks liiga vara fookuses keegi, kes võib hoopis kolme parema sekka jõuda.

Ehk ka kihlveokontoris peetakse ühe või teise osaleja võiduvõimalusi suuremaks. Kas sellest võib välja lugeda, et langejate ennustamine pole ehk nii raske midagi?

"Kõik oleneb pakutavatest koefitsientidest. Kui igas saates on näiteks üks laulja juba ettearvatavalt nõrgem, kui teised, siis isegi sellise suhteliselt ulmelisena tunduva jada tõenäosus võib tegelikult olla väga suur," selgitas Ulejev.

"Samas, kui peaks juhtuma üllatusi - näiteks soosik kukub välja -, siis kohe tõenäosused muutuvad. Isegi lauljatest mitte midagi teadmata oli (üheksa osaleja puhul – toim.) ikkagi üle 11-protsendiline tõenäosus, et saate pimesi valides õigele langejale pihta, järgmine saade juba üle 12% jne," lisas Ulejev.

Kui Õhtulehe ajakirjanik oleks nende väljakukkujate peale enne saadete eetrisse minekut raha pannud, saanuks ta raha tagasi 25-kordselt ehk tõenäosus sellele panusele pihta saada, oli umbes neli protsenti!

"Hulludest taolistest juhtumitest ei turgata midagi nagu erilist pähe, paar aastat tagasi oli inimene, kes ennustas, et Levadia-Flora mäng lõppeb 5:4 ja nii ka juhtus - sai üle 3000-kordselt raha tagasi, kuigi panustas alla ühe euro," tõi Ulejev näiteks

Superstaarisaates jätkavad praegu Gertu Pabbo, Jüri Pootsmann, Karl Gustav Adamsoo, Mikk Mäe ja Kristjan Kannukene.

Kes nendest langeb ja veelgi olulisemana - kes nendest andis Õhtulehele intervjuu selleks laupäevaks? Kas ta suudab Õhtulehe jada lõpetada, selgub pühapäevases saates, mille eel, ajal ja järel tasub ikka Õhtulehte külastada, sest hoiame toimuval silma peal!