Jackman 2013. aastal pärast lõikust.Foto: AP / Scanpix
Inimesed
7. mai 2015, 12:25

OHTLIK PÄIKE: Hugh Jackmanilt on viimase 18 kuu jooksul eemaldatud neli nahavähki (3)

Kui Hugh Jackman kaks aastat tagasi oma ninalt punni avastas, arvas ta esiti, et tegu on filmivõtetel saadud haavaga. Hiljem selgus aga, et tegu on nahavähiga, mistõttu peab näitleja käima korduvalt kontrollis.

Jackman oli parasjagu filmi "X Men: Days Of Future Past" võtetel, kui meigikunstnik punnile tähelepanu juhtis. Näitleja sõnul haavas ta end pidevalt Wolverine'i tegelaskujuga kaasnevate küünistega, mistõttu ei pööranud ta sellele suurt tähelepanu – oli ta ju 17 aasta jooksul saanud erinevaid haavu üle keha, kirjutab People.

Nädal hiljem mainis meigikunstnik taas punni. "Vastasin, et jaa, see vist kuivas kokku ja hõõrusin selle duši all ära," meenutab 47aastane Jackman. Veel nädal hiljem sõnas meigikunstnik juba resoluutsemalt, et mees peaks märki laskma kontrollida.

Ka näitleja abikasa Deborra-Lee Furness julgustas meest korduvalt arsti juurde minema.
Arsti juures selgus, et tegu oli kartsinoomi ehk üht tüüpi nahavähiga.

"Muidugi on alati kerge šokk kuulda sõna "vähk", kuid kuna olen austraallane, on see üsna sage asi kuulda. Üles kasvades ei määrinud ma kehale kordagi päikesekaitsekreemi, seega olin esmakandidaat [vähi tekkele]," ütleb Jackman.

Kuigi Jackman üritas jääda rahulikuks, sai ta hinge tõmmata alles siis, kui kirurg sõnas mehele, et õnneks on tegu kõige leebema nahavähi vormiga.

Viimase 18 kuu jooksul on Jackmani nahalt eemaldatud neli kartsinoomi – kolm ninalt, üks õlalt. Isiklik kogemus ajendas meest looma lastele mõeldud päikesekaitsekreemide sarja, samuti soovib ta tõsta inimeste teadlikkust päikesekiirte ohust nahale.

"Käin iga kolme kuu järel kontrollis. See on saanud minu jaoks normiks. Arsti sõnul tuleb mul neid [kartsinoome] veel," lisab Jackman.

Jackmani nahaarst Michael Albomi sõnul soovivad inimesed teada, milline nahavähk välja näeb. "Ütlen alati, et kui tekib mügar, kühm või midagi, mis näeb imelik välja, lase seda kontrollida. Mine nahaarsti vastuvõtule. Lase teha biopsia, kui vajalik."