Blogid

Kuidas aadlimehel pea maha raiuti (5)

LISA KOMMENTAAR

To: väike lisa7. mai 2015, 20:51
Mis imeloom see vane sul on, et isegi Google ei tea sellist? Tõlgid ehk oma jutu eesti keelde, et teised ka aru saaks?
7. mai 2015, 23:35
vane on nähtavasti eesti aadlik,aga üksküla lään asus tänases lätis,mitte eestis.
Hea teadmatu8. mai 2015, 00:06
Kurb, et ISEGI Google ei tea, mis või kes on "vane".
Google pole ka eestimaine toode, no nagu meie kohaletopitud president jms.
Teadmiseks sulle, et su ööuni oleks rahulikum, et sõna "vane" on väga eestikeelne sõna ja see on sama, mis vanem, pealik jms. Sõna "vane" on levinud ehk tõepoolest rohkem ajalooga tegelevate kodanike seas.
Kui juhtumisi oled eestlane, siis täienda end emakeele osas, et ei tekiks selliseid koledaid ülejõu käivaid peamurdmisi.
Ja Üksküla läänist teab teine kommentaator tõepoolest, kuid sellest, et Läänemaal samasugune küla oli- seda ei tea. Ja polegi miskit sest hullu. Vanede nimed tuletati tavaliselt nende kodukülast ja siis said need kas taani- või saksapärase vormi, nt Rohu vane sai nimeks Rocht, Tammiku oma Tabelinus, Kiviloo oma Kiwele jne. Neist sai nii taanlaste, kui sakslaste vasallkond ja seda juhtus massiliselt. Kusjuures- nii taanlased, kui sakslased tülitsesid omavahel ja saatsid sõtta just oma vasallid, mille tõttu kohalikud sõjad olid ka naaberküla naabri vastu jne. Suurima heameelega tapeti, rööviti ja põletati oma rahvuskaaslasi- seda nimetatakse kaasajal siiski liiga tihti ekslikult "muistne vabadusvõitlus". Tavaline vennatapp ja oma rahva alandamine võimu ja raha nimel oli see.
Nagu tänagi.
Väike lisa7. mai 2015, 12:41
Lisan siia veel, et see tubli Uexkyll oli eesti päritolu. Ütleme, et kui eestindada nimi, siis Üksküla. Sündinud oli ta saadlisoost, mis algas Lembitu ka Üksküla vane abielust. Peaaegu 40% aadlisuguvõsadest ongi nii alanud, selleks, et saada kätte Liivi- ja Eestimaa, jagasid sakslased ja taanlased vanedele uusi nimesid ja tõstsid nad aadliseisuseks. Tegelikkuses olid pea 100% meie kunagistest vanedest Taani kuninga ja Liivi Ordu vasallid. Väljamaise nime, hea ametikoha (vasall), ja maade säilimise nimel astuti koheselt ristiusku ja sunniti seda tegema ka oma alluvuses olnud rahval.
JUST nii kuis tehakse praegugi- ajalugu on jõidnud ringiga tagasi snna 12- 13 sajandisse. Vahendid, inimesed jms on teised, olukord sama- hea elu ja tiitli nimel müüakse oma rahvas ja maa.
Parandus:7. mai 2015, 12:47
Loeme "Üksküla vane ja Lembitu tütre abielust...". Vabandust.