Foto: MARKO KALDUR www.avastaeesti.ee
Avasta Eestimaad
6. mai 2015, 10:28

Avasta Eestimaad: kus saab praegu siili okkaid tunda?

Alanud on suurõppus Siil - aga kus on lootust laiguliste siilide otsa komistada ning nende kevadisi toimetamisi jälgida? 

Äsja hoo sisse saanud kaitseväe suurõppus Siil toimub tegelikult pea terves Eestis - vormikandjaid võib toimetamas näha kõikjal, maakohtades kui asulates, võimalikes ja võimatutes paikades.

Ühes piirkonnas aga on siilide kontsentratsioon eriti suur. Kel huvi jälgida kaitseväelasi tegutsemas, näeb Kaitseväe Keskpolügooni piirkonnas neid kindlasti hulgaliselt, eri väeosadest, mitmetest riikidest, erineva tehnikaga.

Tapalt lääne poole jääv Kaitseväe Keskpolügoon on osa Põhja-Kõrvemaast. Kui Põhja-Kõrvemaa läänepoolne osa on lihtsalt looduslikult kaunis ja mitmekesine looduskaitseala, siis polügooni alla jäävad maalahmakad on lisaks kaitseväelaste poolt igasuguseid militaarobjekte täis puistatud, rääkimata lõhkamiste või pommitamiste või suurtükitule poolt totaalselt muudetud maastikest.

Tavaliselt on Kaitseväe Keskpolügoonil liikumine kõigile avatud, välja arvatud õppuste ajal. Sestap võib praegu tekkida mõningaid probleeme osade alade külastamisel - teatud aegadel suletakse külastajate ohutuse huvides mõned polügooni piirkonnad.

Kui ei õnnestu territooriumile siseneda - siis tasub ringi tiirutada selle ümbruses. Sest Siili õppused laienevad mujalegi ning kaitseväelaste askeldamist ja neile vastutegevust korraldavate välisriikide sõjaväelaste olemasolu aimab paljudes paikades.

Loomulikult ei maksa oma nina sündmustele liialt lähedale toppida, ent uudishimulikud tsivilistid annavad õppustele kindlasti värvi juurde - lisaks lahingtegevusele saavad kaitseväelased harjutada ka suhtlemist kohalike elanike ning lahingutele jalgu jäävate tsiviilelanike kaugemale juhatamist (loe: peletamist).

Lisaks suurõppuse Siil jälgimisele on Kaitseväe Keskpolügooni ümbruses mõndagi muud põnevat uudistamiseks - tehes ringi ümber polügooni.

Varemetesse vajunud Lehtse lossi torn paistab juba kaugele üle põldude-metsade; Tapa sõjaväelinnak ning nõukogudeaegsed lennukiangaarid saadavad maanteel sõitjaid mitme kilomeetri ulatuses; silma paistavad ilusad mõisad Vaiatus ja Vohnjas; loomulikult kutsub ka läänepoolne Põhja-Kõrvemaa oma matkaradade ning järvede ja rabadega.

Ent kõige põnevam on siiski Kaitseväe Keskpolügooni territoorium, kus metsik loodus seguneb sõjaliste objektidega ning üllatusi igal kilomeetril silma jääb.

Veidi ka musta huumorit rindejoonele:

Siili suurõppusele saabub kindlustusagent.

Kōik kaitseväelased aetakse suurde ruumi kokku, agent astub lavale ja naeratab laialt.

"Poisid, ma tean, et te ei viitsi kogu seda jura kuulata, seepärast teen teile asja lühidalt selgeks.

Kui teil POLE kindlustust, teid saadetakse lahingusse ja te hukkute - siis saadab valitsus teie perele kaastundeavalduse.

Kui teil ON kindlustus, teid saadetakse lahingusse ja te hukkute - siis saadab valitsus teie perele kaastundeavalduse ja 20000 eurot."

Kindlustusagent peab väikse pausi ning naeratab veel laiemalt.

"Ja nüüd arvake ära, millised kaitseväelased saadetakse lahingusse kōigepealt?"

Asukohtade koordinaadid:

Tõõrakõrve kontrollpunkt: 59.290372,25.858766

Ohepalu kontrollpunkt: 59.363580,25.867800

Lehtse loss: 59.272374,25.860391

Kolu (Vaiatu) mõis: 9.357231,26.007504

Vohnja mõis: 59.374342,26.042371

Rohkem ideid, pilte ja kirjeldusi kodumaiste reisisihtide kohta leiab Facebookist www.facebook.com/avastaeesti  Avasta Eesti lehelt kodulehelt.