Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
6. mai 2015, 07:00

Kuidas maffiamees välismaal otsa leidis

Mai teisel teisipäeval kümme aastat tagasi seisid kohtulaua ees Vjatšeslav Gulevitš ja Andrei Huttunen. Nad olid koos Hillar Grünbaumiga süüdistuse järgi Jüri kortermajas firma kontorit pidava Toomas Zadygowiczi läbi peksnud ja temalt raha välja pressinud.

Kohtualustest huvitavaim oli Gulevitš, hüüdnimega Slava ­Kemerovski, ajakirjanduse meelest tol ajal allmaailma tähtsuselt teine mees. Aga räägin hoopis Grünbaumist. Praegu näeb prokuratuur vaeva, et kuritegeliku ühenduse juhtimise eest vangi saata Assar Paulust. Grünbaum on aga Eesti kuritegevuse ajaloos üldse esimene, kes mõisteti süüdi kuritegeliku ühenduse ehk rahvakeeli maffiajõugu juhtimises. Varem polnud prokurörid leidnud vettpidavaid tõendeid sellise kaliibriga meeste vastu, Grünbaumi puhul aga küll. Tema bande tegeles peamiselt Saksamaalt, aga ka mujalt Euroopast varastatud autode Eestisse smugeldamisega mõne korrumpeerunud tollitöötaja lahkel kaasabil. Toodi kümneid autosid, kuni jõugujuht 1999. aastal piiri ületades võltspassiga vahele jäi.

Grünbaumi polnud Gulevitši ja Huttuneni kõrval kohtupingis, sest (taas valepassiga reisides) ta oli Amsterdamis jaanuaris 2005 hotelli aknast välja surnuks kukkunud. Hollandi politsei pidas seda õnnetuseks. Siin liikusid igasugused muud jutud. Eeskätt teiste kurjategijate kättemaksust.