HARUKORDNE SÜND: Viimati õnnestus USA arstidel ajusurnud rasedat elus hoida ning terve laps ilmale aidata 1999. aastal. Foto: Kuvatõmmis portaalist Daily Mail
Inimesed
6. mai 2015, 07:00

Ajusurnud naisel sündis keisrilõikega terve laps

Pisike Angel Perez on arstiteaduse ime. Ingli nime kandva pisipoisi ema Karla Perez oli 22. nädalat rase, kui ta haiglas ajusurnuks tunnistati. 22aastast naist suudeti aga veel 54 päeva elus hoida, et lapsuke saaks ilmale tulla. 

Waterloos (Nebraska osariik) elanud Karla varises 8. veebruaril oma kodus kokku. "Karla oli kodus, märkas peavalu ning tundis vajadust pikali heita ja tukastada," rääkis Omaha metodistliku naistehaigla arst Todd Lovgern WOTV-le. "Õhtul poole üheteistkümne või üheteistkümne paiku ärkas ta üles, märkas, et peavalu oli palju hullemaks läinud ning ütles perele, et peab haiglasse minema." Ent lapseootel naine kukkus enne kodus kokku ja kaotas teadvuse.

Haiglas ilmnes, et noorel lapseootajal oli tekkinud ajuverejooks. Juba paari tunni pärast tunnistasid arstid Karla ajusurnuks. Selgus, et nooruses oli ta kannatanud lasteartriidi all. Üldiselt ei soovitata sellise diagnoosiga naistel rasestuda, ent Karla oli juba korra õnnelikult emaks saanud. Tema tütar Genesis on nüüdseks kolmene. Karla vanemad Berta ja Modesto kinnitasid arstidele, et esimene rasedus kulges probleemideta.

Ajusurma tekkides oli Karla rasedus jõudnud 22. rasedusnädalasse. Väljaspool emakat poleks laps ellu jäänud, ehkki tema tervisega oli kõik korras. Karla lähedased anusid naistekliiniku arste, et need teeksid kõik, mis nende võimuses, et sündimata last päästa. Meedikud nõustusidki Karlat seni elus hoidma, kuni beebi on sünniks valmis.

Karla elu suudeti pikendada veel 54 päeva. Siis hakkas tema tervislik seisund halvenema ning elundid üksteise järel üles ütlema. Arstidel tuli teha keisrilõige. 

Hoolitses üle saja inimese

Pisike Angel aidati ilmale 4. aprillil, kui rasedus oli jõudnud 30. nädalasse. Poiss kaalus vaid 1265 grammi ning viidi kiiresti vastsündinute intensiivraviosakonda. Ta peab küll endiselt kuvöösis kosuma ja vooliku kaudu toituma, kuid tema seisund on arstide kinnitusel stabiilne ning tõsiseid komplikatsioone pole tal tekkinud.

6. aprilli heitis Angeli ema Karla hinge. Tema süda, neerud ja maks siirati kolm päeva hiljem neljale eri inimesele.

Viimatine sarnane juhtum, kui rasedat ajusurnut hoiti aparaatide abil elus ning tema laps sündis tervena, oli haigla teatel USAs 1999. aastal. Omaha naistekliiniku asepresident Sue Korth tõdeb, et nende tiimilt oli see ettevõtmine suur julgustükk. "Proovisime teha midagi, millega on enne meid hakkama saanud vähesed."

Korthi sõnul hoolitses Karla Perezi eest nende kahe kuu jooksul üle saja inimese. "Olen nende üle piiritult uhke. Karla kaotus oli raske, kuid temast jäänud pärand on märkimisväärne."

Angel ja tema vanem õde peavad kasvama paraku emata, kuid armastavaid lähedasi on nende ümber küllaga. Vanaema Berta kinnitas Daily Maili teatel, et Angeliga on kõik korras. "Ta kasvab ja see teeb mulle suurt rõõmu. Käin teda iga päev vaatamas. Panen teda riidesse, vannitan, vahetan mähkmeid, hoian süles."

Haiglapersonali pühendumus paneb teda heldima. "Sõnad ei suuda kirjeldada, kui tähelepanelikult ja südamega nad mu tütre eest hoolitsesid!"