ÕED: Kuninganna Elizabeth II ja printsess Margaret.Foto: REX/Vida Press
Inimesed
5. mai 2015, 07:00

SINIVERELISTE KIBE SAATUS: Briti kuninganna õde Margaret suri haige ja hüljatuna (18)

Britid juubeldavad prints Williami ja Kate Middletoni tütrekese sünni üle, kuid troonipärija noorema õe positsioon ei pruugi sugugi kadestamisväärne olla. Hoiatavat näidet ei pea kaugelt otsima: Elizabeth II noorem õde Margaret oli plikakesena poputatud ja noore naisena ihaldatud, kuid tema saatuseks oli veeta terve elu monarhist sõsara varjus ning hääbuda üksinduses. 

Nooruses oli printsess Margaret (1930–2002) miniatuurne kaunitar, sarmikas särasilm, kel erinevalt sünnijärjekorraga troonipärijaks määratud vanemast õest oli voli seltskonnas lõbutseda. Margareti biograaf Tim Heald täheldas hiljem, et printsessi positsioon oli vastuokslik: ühest küljest oli ta tohutult privilegeeritud, teisalt pidi alati jääma Elizabethi varju. Nooruses polnud see tähtis, kuid vanemaks saades ei suutnud Margaret õukonnaelu pööretega leppida, kirjutab Daily Mail.

Ta ei leidnudki endale rolli ning sai tuntuks elupõletajana, kes armastas napsi ja suitsu ning pidas armukesi. Kaasaegsed on märkinud, et Margaret võis olla väga upsakas, ebaviisakas ja ülbe. Samal ajal pidas ta end ohvriks. Teatud piirini oligi ta oma positsiooni ohver, kuid palju süüd lasus ka tal endal, märgib Briti leht. 

Õnnetu ja üksildane 

"Ma pole eales näinud õnnetumat naist," oli aristokraadist kirjaniku John Julius Norwichi hinnang Margaretile. Sellega nõustus ka printsessi nõbu Margaret Rhodes: "Margareti elu oli tõesti kurb. Ta ei leidnud oma kohta."

Suurt rolli mängis Margareti õnnetus saatuses tema kasvatus (ning siin ongi prints Williamile ja tema abikaasale Kate’ile mõtlemiskoht). Kuningas George VI poputas neli aastat pärast esiklast sündinud Margareti hullupööra. Tüdruk võis ta täiesti ümber sõrme keerata. "See Margaret oli üks paras präänik," ütles hiljem Elizabethi ja Margareti ema, kuninganna Elizabeth.

Väiksena olid sõsarad lähedased, kuid kaklesid tihti. Ent kui lell troonist loobus ning nende isa ootamatult kuningaks sai, läks tüdrukute rivaalitsemine ägedamaks. Vanemate troonimisel oli Elizabethil vedikuga kleit, Margaretil mitte. See tegi kadedaks – nagu ka see, et tulevaseks kuningannaks kerkinud Elizabeth hakkas kaks korda nädalas saama Inglismaa konstitutsiooni ajaloo tunde.

Margaret oli 21aastane, kui tema jumaldatud isa 56 aasta vanuses äkki suri. Ema tõmbus leinama, õel oli äkki kuningriik valitseda ning noorem õde tundis lohutamatut üksildust.

Tröösti leidis ta endast 16 aastat vanemas sõjaväelases kapten Peter Townsendis, kes oli lugupeetud, ent paraku lahutatud. Ei tulnud kõne allagi, et kuninganna lähisugulane võiks abielluda lahutatud mehega. Margaretile anti valida: kas Townsend või kuninglik tiitel. Margaret ei suutnud oma positsioonist loobuda. 

Nurjunud abielu ja alkoholism 

29aastaselt abiellus Margaret boheemlasliku seltskonnafotograafi Antony Armstrong-Jonesiga, kuid õnne ta ei leidnud. Printsess suitsetas kui korsten ja tema viskilembusest kujunes alkoholism. Tema käitumine muutus: vanad sõbrad põlgas ta ära, uusi tuttavaid lausa solvas. Peretuttavaid šokeeris Margareti ülbitsemine lihase ema kallal. "Ah, ärge muretsege. Olen sellega harjunud," kõlanud kuninganna ema vastus.

Kui printsess oli tabatud Mustique’i saarel endast 17 aastat noorema maastikuarhitekti Roddy Llewellyniga amelemast, tekkis skandaal. Tema abielu purunes ning Margaret viidi alkoholi põhjustatud hepatiidi tõttu haiglasse. Tagatipuks kahtlustati, et printsess põeb ainevahetuse tasakaalutusest põhjustatud porfüüriat, mis väidetavalt põhjustas ka kuningas George III hullumeelsuse. Margareti viimased eluaastad olid traagilised. Sügavas masenduses printsess põletas oma jalad tulikuuma vanniveega nii hirmsalt ära, et sai liikuda vaid ratastooliga. Tervist laastasid ka mitu insulti. Nüüd, kui tema surmast on möödas 13 aastat, tuletavad britid kunagist seltskonnailudust harva meelde.

 

Vanemate valulise lahutuse ja ema varajase surma üle elanud William on kuningliku elu survete suhtes tundlikum kui tema eelkäijad. Küllap ei lase ta oma tütrel niimoodi jalgealust kaotada nagu George VI Margaretil, märgib Daily Mail. Ema poolt on printsess pärit tublist keskklassist, kel on kombeks seista kahe jalaga kindlalt maa peal.

"Soovigem kuninganna viiendale lapselapsele õnnelikku, rahuldustpakkuvat ja tähendusrikast elu vabana deemonitest, mis printsess Margareti kimbutasid ja viimaks hävitasid," resümeerib Briti leht.

Rootsi printsess elas üle avaliku häbi

Rootsi troonipärijal Victorial tekkis kuulsuse pingete tõttu toitumishäire, millest ülesaamiseks kulus tal aastaid. Tema noorem õde Madeleine paistis olevat õnnetähe all sündinud: positsioon ei nõudnud temalt enesepiitsutamist ning teda peeti vanemast õest kaunimaks ja säravamaks. Ent südamevalust pole pääsu isegi kõige ihaldusväärsematel naistel.

Juristist peigmees Jonas Bergström, kellega printsess oli 2002. aastast koos olnud ning 2009. aastal kihlunud, murdis talle suusakuurordis truudust norralannaga, kes sellest ajakirjandusele pajatas. Kihlus katkestati ning rusutud Madeleine pages USAsse. Kuid muinasjutul on ilus lõpp: seal võitis tema südame Ameerika miljonär Chris O'Neill, kellega ta nüüdseks kasvatab aastast tütrekest ning saab suvel teise lapse.

Monaco Stephanie leidis mehed tsirkuserahva seast

Monaco vürsti Rainier III ja Hollywoodi staarist vürstinna Grace Kelly noorem tütar Stephanie on elanud õukonnatraditsioone trotsides kirevat elu. Ta on tegutsenud nii lauljana, modellina kui moedisainerina. Noorpõlves oli Stephanie spetsialiseerunud filmistaaride võsukestele: tema kavalerideks olid nii Jean-Paul Belmondo poeg Paul kui ka Alain Deloni poeg Anthony, aga ka Hollywoodi staar Rob Lowe.

1992. aasta tekkis aga Stephanie'l armusuhe oma ihukaitsja Daniel Ducruet'ga. Neil sündis kaks last: poeg Louis ja tütar Pauline. Pärast laste sündi paar abiellus, kuid juba aasta pärast lahutati. Stephanie kolmanda lapse, tütar Camille' isa nime pole sünnitunnistusel kirjas, ent kuulu järgi on see Monaco vürstliku palee valvur Jean Raymond Gottlieb.

2001. aastal tekkis Stephanie'l suhe abielus elevanditaltsutaja Franco Knie'ga ning ta kolis oma lastega tema tsirkusevagunisse. Aasta pärast sai armastus läbi ning õige pea abiellus Stephanie portugali akrobaadi Adans Lopes Peresiga. Kuid seegi abielu kestis vaid aasta.