Maia Plissetskaja aastal 2011.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
2. mai 2015, 21:24

Suri kuulus Vene baleriin Maia Plissetskaja (23)

Saksamaal suri laupäeval kuulus Vene baleriin Maia Plissetskaja.

Baleriini abikaasa, helilooja Rodion Štšedrini teatel suri Maia Plissetskaja südameataki tagajärjel, vahendas Interfax telekanali Rossija-1 saadet „Vesti". Arstid ei suutnud 89aastase Plissetskaja elu päästa.

Maia Plissetskaja sündis 20. novembril 1925 Moskvas silmapaistvate juudi kunstnike peres. Kooli läks ta Teravmägede saarestikus, kus isa insenerina töötas. 1938. aastal hukati Maia isa, tummfilminäitlejast ema küüditati Kasahstani. Maia võttis oma tiiva alla ema õde, baleriin Sulamith Messerer.

1943 lõpetas Plissetskaja Moskva koreograafiakooli, ta võeti Moskva Suure teatri truppi ning aastast 1960 sai temast NSVL rahvakunstnik ja Suure teatri priimabaleriin.

Plissetskaja tuntuimad rollid olid Odette-Ottilie „Luikede järves", Aurora „Uinuvas kaunitaris", Raimonda samanimelises balletis, Carmen „Carmen-süidis" jt.

1990. aastate algul võttis ta Hispaania kodakondsuse, kuid ta elas peamiselt Saksamaal Münchenis ning vahel ka abikaasa kodumaal Leedus, Trakais.

Maia Plissetskajat on nimetatud kaasaja väljapaistvaimaks baleriiniks. Veel 80aastasena oli ta suuteline laval tantsima. Ta on mänginud ka filmides.

Maia Plissetskaja trupiga Hispaanias on esinenud Eesti priimabaleriin Kaie Kõrb.