KAASTUNDEST TÄRGANUD ARMASTUS: Paul ja Rebecca 2013. aasta lõpus Briti telesaates.Foto: Vida Press
Inimesed
2. mai 2015, 08:00

Endine maailma tüsedaim mees: Ma ei taha ratastooliga altari ette sõita! (13)

Paul Mason oli veel mõned aastad tagasi maailma kõige paksem mees. Endine kirjakandja õgis end pärast vanemate surma meelehärmist ligi tonniseks. Ent maovähenduslõikuse tulemusel võttis Paul peaaegu 300 kilo maha. Sel nädalal peaks ta vabanema umbes 44 kilost ülearusest nahast, mis tal täisväärtuslikku elu elada ei lase.

450kilosena pugis Inglismaal Suffolkis elav Paul Mason iga päev kaheksa inimese toidunormi – 20 000 kalorit. Menüüsse kuulus pakk peekonit, neli muna ja sama palju rasvaseid vorstikesi, hunnikute viisi kala praekartuliga, aga ka grill-liha, kebabe, pitsasid ja kartulikrõpse. Voodisse aheldatud Paul vajas ööpäev läbi hooldust, sest omal jalal ta kõndida ei suutnud.

Selleks, et hiigelmees maovähendusoperatsioonile sõidutada, tuli tuletõrjujatel tema majasein maha lõhkuda. 2010. aastal tehtud lõikuse tulemusel vabanes Paul 285 kilost, kuid mälestuseks pekilasupäevadest jäi talle ligi 50 kilo jagu lotendavat nahka. Seetõttu ei saanud ta salenenud figuurist rõõmu tunda.

Õigupoolest ei saanud Paul endiselt kõndidagi, sest nahavoltides tekkisid liikumisest rebendid. Ent haigekassa, kelle raha eest tehti maovähenduslõikus, keeldus nahaeemaldust finantseerimast. Paulilt nõuti tõestust, et ta suure vaevaga ült heidetud kilosid tagasi ei õgi.

"Lõtv nahk mõjub mu elule kohutavalt halvasti," kurtis Paul kolm aastat tagasi ajalehele Daily Mirror.

"Ma ei saa edusamme teha, kui nad neid lõikusi ette ei võta."

Nahavoldid pole tõepoolest vaid iluviga. Alles hiljuti pidi Paul haiglasse naasma, sest ta jalg oli mädanema läinud.

USA kirurg aitab Pauli tasuta

Nüüd aga valmistub endine maailma paksim mees uueks elumuutvaks lõikuseks. New Yorgi plastikakirurg Jennifer Capla sai Pauli meeleheitest teada ning otsustas teda aidata. Täiesti tasuta. "Mäletan, milline Paul välja nägi – ratastoolis, ei saanud kõndida. Minu jaoks oli nii kurb, et ta oli nii pika teekonna läbinud, kuid jõudnud jälle samasse punkti. Ta ei saanud isegi kõige elementaarsemaid asju teha ja keegi ei aidanud teda."

Capla ongi enda sõnul spetsialiseerunud maovähenduslõikuse järgsele keha trimmimisele. Nii suure kaalukaotusega patsienti pole tal enne olnud.

Paul elab nüüd USAs Bostoni lähistel koos oma mõrsja Rebecca Mountainiga. Kena sireda figuuriga brünett nägi 2009. aastal Paulist tehtud dokfilmi. Pauli meeleheide läks talle südamesse ja ta võttis Pauliga ühendust. "Meie iseloomud klappisid kohe," rääkis ta mõni aasta tagasi Daily Mirrorile.

Kaastundest tärkas armastus. "Just tüsedus tegi Paulist mehe, kellesse ma armusin."

Eelmise aasta jaanuaris palus 41aastane Rebecca Ameerika televisiooni otsesaates Pauli kätt. Mõistagi võttis Paul oma südamedaami kosjad vastu.

Tahab hakata tööd otsima

Paul tõotas end pulmadeks vormi ajada. "Ma ei taha ratastooliga altari ette sõita," kuulutas ta mullu.

Kuid kogu üleliigsest nahast ta kohe ei vabane. Esmalt eemaldab kirurgide tiim liigse naha probleemselt jalalt ning põllelaadse moodustise kõhult. Selleks kulub aega umbes kaheksa tundi. Käsivarte trimmimine võetakse ette tulevikus. "Oleks ideaalne, kui kõike saaks korraga teha, aga keha ei pea vastu," seletas Paul mõned päevad tagasi BBC Newsile.

Taastusravikulud lubas tasuda keegi heategija.

Paul ei varja, et muretseb protseduuri pärast väga. "Mul on nüüd natuke rohkem kohustusi," viitas ta sarmikale pruudile.

"Ma ei suuda ära oodata, millal taastumisperiood mööda saab. Nii tore oleks koeraga kodutänaval jalutamas käia. Tahan hakata tööd otsima ja elus edasi jõuda."