HINGELT NAINE: Jenner ei varjagi, et on terve elu teadnud, et elab vales kehas.Foto: Vida Press
Inimesed
2. mai 2015, 08:00

Jah, ma olen läbi ja lõhki naine! (20)

Endine meessportlane Bruce Jenner tunnistab lõpuks avalikult, et on kogu elu vales kehas elanud.

Endine kümnevõistleja Bruce Jenner tunnistab äsja eetrisse jõudnud esklusiivintervjuus Diane Sawyerile, et kuulujutud vastavad tõele: mehena elatud aeg tema elus on ümber, nüüd on ta naine.

Pärast sportlaskarjääri lõppu põhiliselt tõsielusarjaga "Keeping Up With The Kardashians" pildil püsinud Kris Jenneri eksabikaasa ja Kim Kardashiani kasuisa vaikis üha naiselikumaks muutuvast välimusest hoolimata kaua kõigil tema soovahetust puudutavatel teemadel. Pika ja põhjaliku intervjuuga pani Jenner vaikimisele punkti: ta rääkis lõpuks kõigest, mis inimesi juba aastaid huvitanud on.

"Jah, ma olen läbi ja lõhki naine!" ütleb Jenner kohe intervjuu alguses, vabastades oma pikad kiharad hobusesabast.

Oma eelmisest minast räägib soovahetusega poole peal olev ekssportlane nüüd minevikus ja kolmandas isikus. "Minu silmis elas Bruce kõik need aastad vales kehas. Ta valetas kõige kohta kõigile, sealhulgas iseendale. Ma ei suuda nii jätkata. Mu ajutöö sarnaneb märksa rohkem naise kui mehe omaga. Ma mõistan, et inimestel on raske seda omaks võtta, aga selline ma lihtsalt olen," pihtis 65aastane endine mees teleintervjuus.

Pilt ammu selge

Naisteriideid hakkas Jenner kandma varases nooruses, juba kaheksa-aastaselt. Toona hiilis poisike ema või õdede riidekappide kallale ja proovis sealt meelepärast. "Siis ei teadnud ma muidugi, miks ma nii teen. Tundsin end nendes riietes lihtsalt hästi," meenutab ta.

See harjumus ei kadunud: pärast oma sportlastee katkemist motivatsioonikõnelejana ringi reisides ootas Jenner alati kannatamatult õhtut, kui sai segamatult oma hotellituppa lukustuda ja seal naiseriided selga tõmmata.

Jenneri sõnul polnud kellelgi teisel aga aimugi, kes ta sügaval sisimas kõik need aastad olnud on. "Mind nähti alati kui matšolikku meest. Tegelikult olen südames kogu selle aja olnud väga naiselik inimene. Naiselikkusel on minu juures väga suur roll," selgitab ta.

Et ta sooviks tegelikult naisena elada, sellest andis mees endale aru aastaid tagasi ja 80ndate lõpus astuski esimesi samme naiseks saamise teel: nimelt lasi ta lõikustega oma nägu naiselikumaks kohendada ja tarvitas viis aastat naissuguhormoone. Asjaga jätkamiseks nappis tal toona aga julgust ja nii jäi kogu lugu pooleli. Nüüd tahab Jenner sihikindlalt lõpuni välja minna.

Mõjutab maailma

Üks kuulujutt pajatab, et Jenneril pole mingit tõsist plaani sugu vahetada ja see on kõigest tema pere elust pajatava saate reitingu tõstmiseks välja mõeldud reklaamitrikk. Miks muidu on endisel tippsportlasel ainsa naissugutunnusena ette näidata suuremaks lõigatud rinnad? Suguelundid on tal endiselt mehe omad.

Jenner naerab selle jutu välja. "Jah, just nimelt, tähelepanu tõmbamiseks ma seda teengi. Muidugi!" ütleb ta.

"Praegusel hetkel on mul tõepoolest alles kõik mehele omased elundid, nii et erinen sünnipärasest naisest päris suures osas. Samas identifitseerin ma end siiski naisena," selgitab Jenner usutluses.

Kas ja millal täpselt Jenner oma meessuguorganitest loobuda kavatseb, ta ei täpsusta.

Kuid teatud määral on kuulujutuveskitel tähelepanu suhtes isegi õigus: Jenner nimelt ei eitagi, et ta on täiesti teadlikult valinud oma loo avalikustamise tee selleks, et soovahetusele suuremat tähelepanu tõmmata. "See, mida ma praegu kõigi silme all avalikult läbi teen, teeb päris kindlasti päris palju head. Sellega muudame me maailma," usub tulevane naine.

Esialgu tahtis Jenner kogu asja vaikselt ette võtta, aga telesarja "Oranž on uus must" sugu vahetanud näitleja Laverne Cox soovitas tal kõik suure kella külge panna.

"Ma loodan, et minuga saab kõik korda. Ma tunnen, et saab. 2015. aasta tuleb pöörane, tõepoolest pöörane," loodab Jenner, et juba järgmisel aastal on elu grammi võrra lihtsam kui praegu, olles kogu maailma huviorbiidis.

Kõik lapsed toetavad Jenneri otsust

Bruce Jenneril, kes oma naisenime veel ei avalikusta, on väga vedanud: tema kolmest abikaasast kaks toetavad tema otsust täielikult. Vaid viimane – Kris, kellest Bruce tänaseks päevaks samuti lahus on – ei suuda mehe soovidega leppida. Seevastu kõik Bruce’i kuus lihast last (Burt, Cassandra, Brandon, Brody, Kylie ja Kendall) ja kasulapsed, teiste hulgas tõsielustaar Kim Kardashian, toetavad oma isa täielikult. 33aastane poeg Burt tõdeb, et isa oli vahepeal tema ja teiste laste elust kadunud, sest maadles oma identideediprobleemidega, aga teades, mida Bruce on pidanud läbi tegema, on nad kõik isa vähese kohaloleku andeks andnud. "Ma vabandasin oma laste ees ja ma usun, et nad on mulle andestanud," ütleb Bruce.

Bruce Jenner: ma pole mingi gei!

• Sündinud 26. oktoobril 1949. aastal.

• Varem tuntud eeskätt oma sportlike saavutuste poolest: edukas kümnevõistleja võitis 1976. aasta suveolümpiamängudel Montrealis kuldmedali.

• Pärast sportlaskarjääri lõppu on osalenud teisejärgulistes teleseriaalides, kuni sai lõpuks üheks põhiosalejatest sarjas "Keeping Up With The Kardashians".

• On olnud kolm korda abielus: ekskaasade loetellu kuuluvad

Chrystie Crownover, Linda Thompson ja Kris Jenner.

• Sellest, et Bruce on hingelt naine, on räägitud aastaid. Soovahetusprotseduuridega alustas ta siiski alles 2014. aastal ja avalikult rääkis sellest alles möödunud nädala lõpul.

• Bruce raiub, et pole gei, vaid täiesti heteroseksuaalne. Mida see selles kontekstis täpselt tähendab ja kas edaspidi eelistab ta mehi või naisi, jääb esialgu selgusetuks. (Allikas: Wikipedia)