VÕITJAD: Rühmas 66aastased ja vanemad jagasid esikohta tallinlased Tamara Markelova (vasakult) ja Leonhard Kelle. Nooremas grupis (50–65 aastased) oli teistest parem Svetlana Jefimova Narvast. Foto: ANTS LIIGUS
Inimesed
2. mai 2015, 08:00

Tänavuse "Seeniorlaulu" kõige vanem võistleja oli 86aastane tallinlanna (4)

2007. aastast toob võistulaulmine "Seeniorlaul" kokku asjaarmastajaist muusikasõbrad, kel aastaid 50 ja rohkem. Üheskoos tuntakse taas rambipalavikku, esinetakse tähtsale žüriile ja jagatakse omavahel väikesi auhindu. Tänavune "Seeniorlaul" peeti maha täpselt nädal tagasi Pärnus.

Üleriigilise konkursi esimees on algusest peale olnud Toomas Kuter. "Sellest on tõesti möödas juba üheksa aastat, kui Ülle Jaeger, üritusele hinge sissepuhuja, mind enda juurde kutsus ja ütles: Toomas, nüüd on sul selline asi vaja teha. Nõustusin, oli ju rõõmus ettepanek," räägib Kuter.

Ettevõtmine sai kiiresti suured pöörded sisse ja soliidses eas solistid ei vajanud erilist innustust ega utsitamist – leidsid "Seeniorlaulu" kenasti üles ja võtsid omaks.

"Üsna pea sai selgeks, et võistlus tuleb lüüa kahte vanuserühma. Nii saigi loodud üks rühm 50–65aastastele lauljatele ja teine 66st ülespoole," selgitab Kuter.

Seeniorlaul ei ole kindlasti äge võistlus esikoha pärast. "Pigem on see üks sotsiaalse suhtluse vorm," defineerib Kuter.

Arusaadav, et ka hobikorras lauljad tahavad aeg-ajalt üle lavalaudade käia ja näidata, milleks nad võimelised on.

Kaugele näha, et "Seeniorlaulu" erilisus peitub seal valitsevas atmosfääris. Esinejate, aga ka korraldajate ja publiku säravad silmad veenavad, et jõudu andva sädeme saab siit igaüks.

Venelased laulsid põhiliselt Valgret

"Mida aeg edasi, seda rohkem on soovijaid," rõõmustab Kuter.

"Juba aastaid oleme esimese vooru korraldanud Pärnust eemal ja huvilised saadavad oma helisalvestised ise kohtunikele. Järgmisse vooru saadame 20–25 paremat, sel aastal 24. Nemad laulavad kaks laulu, millest kohustuslikuna tuli tänavu esitada üks Pärnu-teemaline lugu. Igaüks oli valinud just talle meelepärase viisi ning oli näha, et ideedest seenioridel puudu ei tule – ette sai lauldud peaaegu kogu Pärnu kiituseks kirjutatud repertuaar."

Muide tänavu osales žüriis esimest korda Mati Palm, kellele "Seeniorlaulu" positiivne õhkkond ja ladus korraldus oli väga meeltmööda.

Sel lauluvõistlusel osalevad rõõmuga kõik Eestis elavad inimesed. Vene emakeelega vokaalsolistidele, keda tänavu oli esinejate seas iseäranis palju, näikse eesti heliloojatest enim meeldivat Raimond Valgre, kelle loomingut esitatakse meelsasti eesti keeles.

Kuidas võistulaulmine lõppes?

50–65aastaste rühmas saavutas esikoha Svetlana Jefimova Narvast, teiseks tuli Sirje Pilter Pärnumaalt ja kolmandaks Aivar Juuse Tartust, kes osales "Seeniorlaulul" juba neljandat aastat.

Rühmas 66aastased ja vanemad jagasid esikohta tallinlased Leonhard Kelle ja Tamara Markelova, teine koht tehti pooleks Raul Targamaa (Stockholm) ja Rudolf Ernesaksa (Tallinn) vahel.

Artistlikkuse eripreemia pälvis žüriilt konkursi vanim osaleja, 86aastane Aleksandra Järve Tallinnast; hea tuju auhinna viis koju Vello Raagmets (Tapa); parimaks kontsertmeistriks tunnistati Mare Altroff (Tallinn).

"Eraldi tahaks esile tõsta artistlikkuse eripreemia saanud Aleksandra Järvet, kes suudab olla nii särav, elegantne ja ma ei pelga öelda, et ka tütarlapselik. Isegi tema riietus on alati pilkupüüdev – see on väga värvikas," kiidab Toomas Kuter.