Muusikaprodutsent ja laulukirjutaja Sven Lõhmus on Eesti žürii esimees.Foto: TEET MALSROOS
Üritused
1. mai 2015, 15:42

Loe, kes Eesti muusikutest kuuluvad Eurovisioni kohalikku žüriisse!

Aastast 2009 räägivad lisaks telepublikule Eurovisioni lauluvõistluse lõpptulemustes kaasa ka žüriid üle maailma. Professionaalsetest muusikutest ja muusikatööstusega seotud inimestest koosnevate kohalike žüriide punktid kokkuvõttes määravad 50% võistluse lõpptulemusest.

Veebilehel eurovision.tv avaldati kõigi riikide, sealhulgas ka Eesti, žüriide nimekirjad. Tegemist on küll esialgse nimekirjaga, mis võib muutuda, vastavalt asjaoludele. Igas žüriis on lisaks viiele põhiliikmele ka varužüriiliige. Eurovision.tv on vastavalt praegustele nimekirjadele avaldanud ka mõned kokkuvõtvad faktid:

- Kõigist žüriiliikmetest 106 on naised, 131 mehed ja 3 on puudu
- Keskmine vanus finaalipäeva seisuga on 40 aastat
- Kaks noorimat liiget on vaid 17aastased (Iisrael ja Rootsi)
- Vanim liige on 86aastane (Sloveenia)
- Žüriides on 2 teismeeas liiget, 35 neist on kahekümnendates, 81 kolmekümnendates, 70 liiget neljakünendates, 32 viiekümnendates, 15 liiget kuuekümnendates, 1 žüriiliige seitsmekümnendates ning üks kaheksakümnendates
- Liikmete seas on vähemalt 31 eelnevatel aastatel oma riiki Eurovisionil esindanud lauljat, lisaks taustalauljaid, laulukirjutajaid, heliloojaid, koreograafe ja produtsente

Kuidas žüriid töötavad?
Žüriiliikmed tulevad kokku ja vaatavad iga show (poolfinaalid ja finaal) teist lavaproovi, seda siis oma riigis. Tähtsad Eurovisioni lauluvõistlusega seotud ninad jälgivad iga žürii tööd, et olla kindlad, et kõik vastab reeglitele. Iga liige peab hindama esitust, heliteost, lugude hitipotentsiaali ja kogu kompotti ning panema hinded igale osalevale riigile, välja arvatud muidugi enda omale.

Poolfinaalide ja finaali õhtul pannakse žüriide hääled kokku televaatajate omadega ja nii selguvad esiti poolfinaalidest edasipääsejad ning lõpuks kogu võistluse võitja.

Eesti žüriisse kuuluvad: Sven Lõhmus, Olav Osolin, Dagmar Oja, Triin Niitoja ja Egert Milder. Eelmisel aastal Eestit esindanud Tanja Mihhailova on meie žürii varuliige.