PIIMAMEESTE MÕRU PILL: Kui Tere suuromanik Oliver Kruuda esimese piimapulbri lasti Jaapanisse saatis, ei olnud see kõigile pidupäev. Hulk tootjaid, kes on keeldunud Kruudale piima müümast, kahtlustavad Kruudat tankisti kasutamises. Foto: Laura Oks
Eesti uudised
30. aprill 2015, 07:00

Piimatootjad kahtlustavad Oliver Kruudat kelmuses (20)

Kui ülemöödunud nädalal saadeti Põlvas asuvast Tere kombinaadist Jaapanisse pidulikult esimesed 100 tonni piimapulbrit, vihastas see paljusid talunikke. Uudis, et Vene turu asemele on leitud vaat et põhjatu Jaapan, ei lohutanud ja Tere suuromanikku Oliver Kruudat kahtlustatakse kelmuses.

Eelmisel nädalal viis Eesti suurimate hulka kuuluv Laeva ühistu politseisse kuriteokaebuse, milles piimatootjad kahtlustavad, et Oliver Kruuda, kriminaalkorras karistatud ettevõtja ja suusafunktsionäär Aivo Pärn ja Otepää Maarja Koguduse juhatuse esimees, kohaliku Eesti lipu muuseumi juht ja Palupera valla volitatud veterinaararst Jaan Uibo on kelmid, vahendab eilne "Pealtnägija". Tootjad ei taha Kruuda Terele piima müüa, sest ettevõtte maksekäitumine jätab soovida. Laeva ühistusse kuuluv Raivo Musting ütleb Pealtnägijale, et Tere oli pidevalt 20-30 miljonit krooni võlgu. "Meil ühistu otsustas, et me ei müü Terele piima."

2013. aasta alguses otsustas Otepää mehe Jaan Uibo firma UP Varud hakata tegelema piima vahendamisega. Ta väitis, et ta vahendab toorpiima ja tal on Venemaal äripartner. Teres töödeldakse piim ringi ja see läheb Venemaale kindlale partnerile. Raha liigub läbi UP Varu tootjatele. "See oli ka üks tingimustest, et kui raha ei liigu läbi Tere, siis oleme selle tehinguga nõus," rääkis "Pealtnägijale" Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidu juhatuse liige Raul Soodla.

2013 alguses sõlmiski UP Varud lepingu kahe farmereid koondava ühistuga – Jõgeva ja Laevaga. Sama aasta lõpuni käis äri ettemaksuga, aga siis soovis Uibo suuremat kogust ja ilma ettemaksuta. Tootjad nõustusid, aga kevadel algasid esimesed makseviivitused. 2014 suvel olid asjad juba päris hapud, kuid augustis tuli uus pauk – Ukraina kriisist tingitud Venemaa embargo.

"Oli hetk, kus tuli valida, kas piim tõesti kanalisatsiooni lasta või tarnida nendele partneritele hoolimata sellest, et neil on võlad," räägib Soodla "Pealtnägijale".

Augustis ei laekunud piimameestele enam midagi ja septembrikuuga lõpetasid tootjad igasugused tarned. Kui võlg kokku löödi, tuli number jahmatav – üle 2 miljoni euro, sh Laeva ühistu ees 1,4 miljonit ja Jõgeva ees üle 600 000 eurot.

Tootjad nõustusid, et Venemaa embargo mõjutas kõiki, mitte ainult Uibot, aga viimase makseraskused algasid juba varem. Sügise alguseks tuli päevavalgele piimatootjaid lõplikult vihastanud fakt – rahavoogusid kontrollib Tere, mitte Uibo firma UP Varud.

Oktoobris said farmerid teada, et võlgades UP Varud on edasi müüdud Kruuda sõbramehele Aivo Pärnale. "Meil tekkis nüüd hirm, et tegemist on firma kantimisega ja koos sellega kaob ka meie raha," avaldas Soodla.

Farmerid usuvad, et Pärn oli juba algusest peale skeemis osaline. Kui Jõgeva ühistu sõlmis hiljuti Pärna esindatud UP Varudega kolme aasta pikkuse maksegraafiku, siis Laeva Ühistu, kes sai vastu pükse 1,4 miljoniga, pöördus eelmisel nädalal politseisse. Pole veel selge, kas prokuratuur võtab asja menetlusse või mitte.

Vastaspool "Pealtnägija" kaamerate ette ei tulnud ja saadet hoiatati, et asja avalikustamisel võetakse jutuks hagi laimu eest.