Foto: Reuters / Scanpix
Eesti uudised
2. mai 2015, 17:45

Ukraina kriis kukutas Gazpromi kasumit kümme korda (4)

Venemaa riikliku gaasifirma Gazpromi kasum kukkus mullu eelneva aastaga võrreldes ligi kümme korda. Põhjuseks Ukraina kriis ja rubla nõrgenemine.

Gazpromi kasum oli 2013 aastal 20 miljardit eurot, kuid möödunud aastal pidi korporatsioon leppima kõigest 2,8 miljardi suuruse kasumiga, teatas YLE.

Ettevõtte selgituse kohaselt oli kasumi 86 protsendilise kukkumise taga muuhulgas rubla kursi nõrgenemine, mis läks ettevõttele maksma hinnanguliselt 15 miljardit eurot.

Lisaks sellele vähenes kasum probleemide tõttu Ukraina riikliku gaasifirmaga Naftogaz, sest peale seda, kui Gazprom tõstis mullu Ukrainale järsult gaasi hinda, keeldus Ukraina seda maksmast ning Gazprom lõpetas mullu suvel gaasitarned Ukrainasse.

Gaasitarned taastusid alles eelmise aasta lõpus ning Gazprom oli lõpuks sunnitud mahakirjutama 590 miljoni euro ulatuses Naftogazi võlgu.

Samas ettevõtte tähtsamal turul – Euroopas, kasvas Gazpromi müük mullu nelja protsendi võrra.

Gazpromi ähvardab nüüd aga veel üks murepilv. Nimelt süüdistas Euroopa Komisjon möödunud nädalal ettevõtet monopoolse seisundi kuritarvitamises Baltimaades, Poolas, Ungaris ja Bulgaarias. Ettevõtte on süüdistused aga tagasilükanud.