Portugalis treenides leidis Norman Salumäe ühest kohvikust laheda ratta, mille aerodünaamika üllatab ka kogenud rattafänne.Foto: Erakogu
Inimesed
29. aprill 2015, 15:47

Norman Salumäe pool elu möödub jalgrattal (1)

Mullu „Eesti laulu” võistlusel finaalis lausa kahe lauluga osalenud lauljal Norman Salumäel (23) on lisaks muusikale veel üks suur kirg: talle meeldib väga jalgrattaga sõita.

Nii tõsiselt kui tänavu pole aga Salumäe jalgrattasuveks kunagi valmistunud. Eelmisel nädalal jõudis ta koju Portugalis toimunud jalgrattalaagrist, kus kilomeetreid kogunes tervenisti 700. „Olen varasematelgi aastatel piiri taga rattalaagrites kaasas käinud. Aga siis olen olnud rohkem kõrvaltvaataja, kes on mõned trennid kaasa teinud. Tänavu otsustasin, et tuleb ka ise võimalikult palju trenni teha. Ühtepidi oli see ettevalmistus hooajaks, teistpidi aga aktiivne puhkus, mida on samuti vaja,” räägib laulja lõunamaa rattalaagrist, mis paljudele eestlastest jalgrattaharrastajatele hakkab juba muutuma vaat et igakevadiseks harjumuseks.

Miks aga 2008. aastal saate „Eesti otsib superstaari” teisel hooajal finaali jõudnud ja sellega koos 17-aastasena esimest korda laiema avalikkuse jaoks tuntuks saanud noormees on äkki jalgrattasporti nii tõsiselt võtma hakanud?

Põhjus on tegelikult väga lihtne: Norman on üks Eesti esimese ja suurima rattamaratonide sarja Hawaii Express Estonian Cup rattasaadikutest. Lisaks talle kuuluvad saadikute hulka veel multitalent Kristel Aaslaid, raadiohääl Madis Aesma, kolmikhüppaja Kaire Leibak ja tehnoloogiaajakirjanik Henrik Roonemaa.

„Oleme juba teiste rattasaadikutega natuke rääkinud ja plaani pidanud. Tõenäoliselt läheme etappidele koos. Usun, et meist saavad nendel reisidel head sõbrad,” ütleb Salumäe. Ta ootab juba pikisilmi laupäeval algavat sarja avaetappi, Vooremäe rattamaratoni. Selle nädala alguses jäi ta küll haigeks, kuid vaatamata sellele oli optimistlik ja uskus, et teeb juba laupäeval avastardi.

„Ma arvan, et me kõik tahame heas mõttes näidata, et ole sa mis elualalt tahes või olgu su ettevalmistus milline tahes, selliseid rattamaratone saab nautida ja nendest osavõtuga saab endale ja teistele palju tõestada,” räägib Norman.

„Ma tean, et mitte distants ei tapa, vaid kiirus, millega seda läbitakse, võib tappa. Seega võib ka tavaline inimene võtta talvekuurist ratta välja ja sõita vähemalt rattamaratoni lühema distantsi läbi. Kui rahulikult sõita, siis ma ei näe üldse mingit probleemi, miks keegi ei peaks suutma seda ära teha,” ütleb igapäevaselt linnaski jalgratast autole eelistav Norman elutargalt.

Kui küsida aga, kus noorel mehel kõige rohkem rattaga sõitmas meeldib käia, selgub mõnevõrra üllatuslikult, et väljaspool Eestit on isegi lahedam sadulasse istuda. „Olen vahel võtnud ratta kaasa Stockholmi või Helsingisse, sest mulle meeldib linnu vaadata ja uudistada rattaga. Samuti meeldib mulle väga maantee grupisõit – see on mõnus, aeg läheb kiiresti ja vahepeal saab ka juttu ajada,” räägib rattasõbrast laulja.

Adrenaliin tuleb sisse

Nagu paljude teistegi jaoks on Normani meelest rattasõidu üks suuremaid võlusid kiirus. „Linnas saab jalgrattaga väga kiiresti liikuda ja see hoiab aega kokku. Lisaks on rattasõit tervisele kosutav. Päris riskeeriv rattur ma vist ei ole, aga kui kuskilt mäest alla kihutada, siis adrenaliin tuleb ikka sisse. Ma arvan, et see on enamiku meestega nii,” muljetab rattamees.

Jalgratas on Normani jaoks alati tähtsal kohal olnud, näiteks lapsena kiiruisutamise trennis käies tegi ta just jalgrattaga sõites lisatrenni. Samas räägib ta, et mõnes mõttes võib praegust rattaga sõitmist pidada taasavastamise ajaks. „Kuigi jalgrattal on mu südames alati koht olnud, olen nüüd hakanud rohkem rattaga sõitma. Kasutan ratast igapäevaselt ja olen rattafriik,” tunnistab ta. Vähe sellest, ta kihutab jalgrattaga ringi isegi talvel. Paar aastat tagasi sai ta jõulukingiks naelkummid ja pärast seda on jäise ilmaga olnud suur lust rattaga sõita. Tõsi, viimasel talvel jäid tal need rattale alla panemata ning oma talvised sõidud tegi ta tavaliste kummidega.

Normani rattasõitudest rääkides ei saa üle ega ümber ka ta rattahullust isast Priit Salumäest. Mehest, kes 2006. aastal võitis Pariisi–Dakari rattaralli. Kui isa on selline jalgrattasõber, siis ega poeg saakski kännust kaugele kukkuda. Norman vastab, et vanemad küll paratamatult mõjutavad last, aga teda pole kohe kindlasti millekski sunnitud. „Pärast kiiruisutamisega lõpetamist ma vahepeal rattaga ei sõitnud. Isa siis küll kaks-kolm korda kutsus mind sõitma, kuid ütlesin talle iga kord ära, sest ma ei viitsinud trenni teha. Aga mingi hetk tundsin ise, kuidas mul lihtsalt on seda vaja. Keegi mind selleks ei sundinud. Ma lihtsalt ostsin uue ratta, leidsin sõitmiseks aja ja nii tekkis selline uut moodi isu rattasõidu järele.”

--------------------------

Uue kõlaga August Hunt

Norman Salumäe ütleb, et tema bändil August Hundil saab peagi valmis uus album. „See ootab veel vaid avaldamist. Meie esimesest plaadist on möödas kolm aastat ja eks me selle aja jooksul oleme ikka edasi arenenud. Mängisin uue plaadi demosid ühele sõbrale ja ta ütles, et see kõlab väga lahedalt, aga miks ma talle seda lasen, mis asi see on. Siis ütlesin, et see ongi uus August Hunt. Aeg on edasi läinud ja me oleme küpsemaks läinud, seetõttu on kindlasti muutunud ka helikeel. Žanri me tõenäoliselt vahetanud ei ole, teeme ikka sama stiili,” räägib ta August Hundi uuest plaadist.