Video: Marge Sillaots
Videod
29. aprill 2015, 14:26

ÕHTULEHE VIDEO | Henrik Kalmet komöödiagalal: nalja tehes ei tohi mõelda nalja tegemisele (6)

Tallinn Comedy Galal kümmekonna minuti pikkuse etteaste teinud näitleja Henrik Kalmet ütles laval olles, et Eesti stand up komöödia on surnud, kuid tõdeb hiljem antud intervjuus, et tegelikult pole see žanr veel Eestis korralikult kanda kinnitanud.

Lisaks Kalmetile esinesid veel Peeter Oja, Andrus Vaarik ja Ott Sepp, keda võiks nimetada ka Eesti komöödia ühtedeks alustaladeks. Kuidas oli jagada lava nii Andrus Vaariku kui Ott Sepaga?

"Sellel vastusel on kaks poolt: lihtsalt Andrus Vaariku kui Ott Sepaga lava jagada on väga tore. Olen Andrus Vaarikuga lava jaganud nii Linnateatris kui Draamateatris, see ei ole minu jaoks midagi uut. Näitemängudes austan kolleegi nii komöödia mõttes kui näitlejana, Otiga ma ei ole lava jaganud, ta sai väga hästi hakkama," sõnab Kalmet.

Mis aga puudutab konkreetselt stand up'i, siis tegu on üsna noore žanriga, milles kõik enam-vähem võrdsed. "Minul võib mingites küsimustes isegi olla rohkem kogemusi kui mõnel teisel, kes minust võib-olla kümneid-kümneid aastaid vanem."

Küsimusele, kas kümnest minutist laval olemisest piisab, et inimesed naerma ajada, vastab Kalmet, et kui ei piisaks, oleks asi päris hull. "Kui on vaja pool tundi, et keegi naerma hakkaks ... palju siis päris sõusse mahub? See kümme minutit on väga hea. Ühtpidi on see nagu kontsentraat, aga teistpidi on natukene pingevaba. Kui hakkad täispikka asja kokku panema, siis mulle tundub, et see mingi vastutus ja pinge lööb sisse, sa hakkad kohe mahu peale mõtlema," lisab Kalmet.

Kuigi Kalmet märkis publiku ette astudes, et Eesti stand up on surnud, põhjendab ta, et tegu oli kunstilise liialdusega. "Erinevad inimesed proovivad sellega tegelda, kes rohkem, kes vähem. Ma arvan, et ta ei ole surnud, need on loomulikud arengud. Stiilipuhta stand up'ini pole veel jõudnud – loomulik, see on ju mõned aastad siin olnud."

Nalja tehes ei tohi Kalmeti sõnul mõelda nalja tegemisele, vaid pigem tuleb rääkida teemast ja püstitada küsimus. "Kas inimesed nüüd naeravad või ei naera, see on positiivne kaassaadus. Ma ei saa midagi rohkem mõelda, see on minu materjal, need on minu mõtted."