Juur ja Kivirähk Tartus Genialistide klubisFoto: ALDO LUUD
Eesti uudised
28. aprill 2015, 21:45

GALERII | Rahva Oma Kaitse Tartus: "Isegi meie hotell on Kaluri tänaval!" (8)

Facebookis on tund enne ürituse algust lubanud tulla 395 inimest. 75 on kõhkleval seisukohal. Korraldajad teatavad, et piletimüük algab punkt kell seitse ja vaatajad peavad kohal olema hiljemalt pool kaheksa ehk kolmkümmend minutit enne otsesaate algust.

Olen pisut pärast kella seitset Genialistide klubile liginedes valmis rüseluseks ja trügimiseks, kuid uksel on üllatavalt vaikne. Teen väikese tiiru all baaris ja ronin seejärel üles saali. Alles siin saan aru, et oodata võib menuüritust. Kõik toolid on hõivatud ja suur hulk noori istub põrandal. Inimesi voorib aina juurde.

Pisut enne poolt kaheksat ilmub saaliuksele Andrus Kivirähk, kes hakkab põrandal istujate ees vabandades lava poole liikuma. Lavalt takseerib ta publikut ja teeb ettepaneku: "Aga seiske parem püsti. Siis võtate vähem ruumi." Mõtlikult: "Aga ega ma seda enda südametunnistusele ei võta. Ega ma ise ka ei tõuseks."

Inimesed tõusevad siiski püsti. Otsustan seina äärde seisma minna ja ootajatega juttu ajada.

"Ikka head huumorit tahaks kuulda." "Nalja tahaks. Päevapoliitikast võiks kuulda, "arvavad prouad Liivi ja Maaja. " Tartu kohta võiksid nalja teha. "

Ootused on seda enam üles kruvitud, kuna päeval lubas Juur, et sissekirjutuse ettenäitamisel on Madruse tänava elanikele sissepääs tasuta. Kõik teised peavad sõnalise vaatemängu eest välja käima kaks eurot.

Ootaja aeg on ikka pikk ja vahepeal on kuulda Raadio 2 saadet, kus räägitakse Bluri uuest plaadist. Siis innustatakse rahvast raadiojaama Facebooki foto jaoks poseerima.

Kell saab kaheksa ja lavale ilmub korraks Raadio 2 boss Kristo Rajasaare, kes teatab, et rahvusringhääling tänab kõiki, kuid õiged staarid tulevad kohe ja õige muusika saatel.

Ja siis nad tulevadki. Tulevad ja istuvad tugitoolidesse. "Meie esimene välisvisiit, siiani oleme saadet teinud Tallinna kaitsvate tornide vahelt," alustab Kivirähk

Emajõe ja kevade juurest kerib jutt sellele, et tegelikult on külalised pettunud. " Meie hotell on ju Kaluri tänaval," selgitab Juur.

Esinejad otsivad välja onu Bella kingitud marjaveinipläsku, mekivad jooki ja lasevad nõu rahva hulgas ringi käima. "Kui meie kahekesi jooks, oleks terve saalitäis passiivseid joojaid, aktiivne joomine on ju palju parem. "

Jutu vahele palub Juur mängida Tartu muusiku Agulikassi palasid. Jutt jookseb. Inimesed naeravad, kuid muutuvad üha higisemaks. Tund möödub kiiresti. Koos sellega väheneb saalis olev hapnikuhulk. Saal muutub aina lämbemaks ja soojemaks.

Kui saal inimestest tühjaks valguma hakkab, peatan ühe tudengiealise noormehe. Kuidas meeldis? "Hea saun oli. Igas mõttes."