40 AASTAT LOOMAAIA JUHTIMIST: Kuigi Mati Kaal tunnistas eelmise aasta intervjuus, et hakkab vaikselt otsi kokku tõmbama, jätkab ta ametis, kuniks tervis lubab.Foto: KARMEN EKBAUM
Eesti uudised
28. aprill 2015, 07:00

Mati Kaal jätkab loomaaia juhina: "Vaatan, kuidas tervis vastu peab."

Tallinna loomaaias eile käima lükatud üle-eestilisel talgupäevanädalal seisis rivis ka loomaaia direktor Mati Kaal, kes jätkab edaspidigi juhtimist. Kui tervis lubab.

Möödunud aastal kirjutati, et tänavu 69. sünnipäeva tähistav Kaal paneb ameti maha ning keskendub erialatööle. Nüüd täpsustab teenekas mees, et toona küsiti lihtsalt, kas ta ära väsima ei hakka. Mati Kaal ütles, et hakkab vaikselt otsi kokku tõmbama, kuid kindlat lahkumisplaani tal ei olnud. "Vaatan, kuidas tervis vastu peab ja selle järgi toimetan," sõnas Kaal.

Eile värvisid vabatahtlikud "Teeme ära 2015" raames Tallinna loomaaias eeltalgutel muskusveiste piirdeaeda ja takiinide maja. "Talgud on teiste korraldada, loomaaed annab neile võimaluse," ütleb Kaal, kelle sõnul tegeldakse tasapisi loomaaias endiselt omal käel ja annetajate abil jääkarude ekspositsiooniga, ühtlasi vajab laiendamist ka kääbusjõehobude maja ning hobuserauakujuline välibassein.

Jääkarude ekspositsioon valmis suuresti korjandustest saadud raha eest – kokku saadi ligikaudu 100 000 eurot.

"Kogu projekt ongi tehtud selle korjanduse rahaga," tõdeb Kaal. "Riik andis meile 25 000 eurot, aga see pole ringiga meieni veel jõudnud. Selle raha eest ehitame jääkarudele vee- ja kanalitrassi. Teeme ka seda kaunimaks, mis siin olemas on. See on oma jõududega tegelemine, lillepeenrad ja istutamised, et kenam välja näeks ja kuidas jõudu-jaksu on. Kui mõni asi niiviisi talgute korras ära tehakse, siis jääb jälle ressurssi mõne teise asja jaoks," ütleb Kaal.

Tallinna loomaaeda uusi erilisi loomi praegu plaanis tuua ei ole.

"Plaane võib ju teha igasuguseid, aga kuni pole senistel elamisväärseid tingimusi, seni me väga kedagi juurde ei too," lausub Kaal ja lisab, et sügisest alates näevad külastajad näiteks mägikurgesid, kes on ühtlasi ka loomaaia uusimad asukad. "Kurgede kollektsioon on meil päris muljetavaldav."

Homme lendab Kaal Zürichisse, kus kogunevad Euroopa loomaaedade esindajad. Seal kuuleb ta enda sõnul, mida teised vahepeal teinud on.

"Plaane on hirmsasti, kui ainult raha oleks!" ütleb Kaal.

Vähemalt 1600 talgut

Laupäeval peetavale "Teeme ära!" talgupäevale oli eilse seisuga registreeritud ligi 1600 talgut ja üle 16 000 talgulise.

"Kes vähegi soovib oma kogukonna ja kodukoha või mõne kaugema kandi heaks panustada, on oodatud külastama taluveebi, et oma nimi osalejana kirja panna. Kes on aga jätnud talgute korraldamise päris viimasele minutile, siis on ka praegu veel võimalik neid kirja panna," lausus "Teeme ära"! talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür.

Tänavu saavad kõik talgulised registreerimisel talguhundipassi, mis avab juurdepääsu talgupäeva partnerite eripakkumistele, näiteks rongi- ja bussisõit poole hinnaga.

2014. aastal korraldati Eesti 1754 talgut, millest võttis osa 45 024 talgulist.