Rasmus, kel parasjagu käsil koolilõpetamine ja bändiga singli tegemine ning muusikavideo filmimine, leidis ühel pühapäevaõhtul aega ka tänavustele superstaaridele näpunäiteid jagada.Foto: MARI LUUD
Saund
27. aprill 2015, 17:51

Rasmus Rändvee: kirjutasin eesti keele eksamit kuus tundi, pea valutab (14)

"Ma olen jõudnud järeldusele, et ennustamine, vähemalt eesti keele eksami puhul, on üsna tänamatu tegevus. Vahel on olnud häid kirjandeid, mis ei saa nii palju punkte ja mitte nii häid kirjandeid, mis saavad rohkem punkte," muljetab staarisaate eelmise hooaja võitja Rasmus Rändvee, kes kirjutas täna eesti keele eksamit.

Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumis õppiv Rasmus kirjutas eesti keele eksamit kõik ettenähtud kuus tundi. "Pea valutab ja üsna ebameeldiv kogemus oli," ütleb Ramus vahetult pärast eksami lõppu. "Loodan, et saan hea tulemuse, sest teist korda elus ma seda pigem teha ei viitsiks," muigab ta. Lõpetajatel tuli lisaks alustekstidel põhinevate tekstimõistmis- ja kirjutamisülesannete lahendamisele kirjutada ka lühikirjand. Rasmus kirjutas kirjandiosas riikide välispoliitikast ja sellest, kuidas mõjutavad riikidevahelised suhted tavakodanikku. "Kõik need legendaarsed näited, nagu kuidas mõjutab Ukraina konflikt eestlast, venelast ja ukrainlast. Mulle kuidagi sobib välispoliitika ja poliitika üldiselt," ütleb Rändvee.

Riigieksamitest ootavad ees veel inglise keel ja matemaatika. "Inglise keelega on see, et sa kas oskad seda või ei oska. Selleks ei saa väga õppida. Ma usun, et vaatan kergelt mõned grammatikaasjad üle, sest kuulamist ja kirjutamist nii lühikese ajaga nagunii ei õpi." Matemaatika proovieksam läks Rasmusel hästi ja noormees ütleb, et kui ta saaks ka päriseksamil nii palju punkte, võiks ta ülikoolis vast ükskõik, mis eriala õppima minna. "Meil on Sütevakas päris palju mahukaid koolieksameid olnud ja ma pole matemaatikat umbes kaks nädalat isegi vaadanud." Lisaks kiirele koolilõpuajale filmib Rasmus parajasti oma bändiga Facelift Deer ka muusikavideot ning väljaandmist ootab singel, seega rabeleb ta mitmel rindel.

Kui muidu on keskkoolis vaja riigieksamina teha üks uurimistöö, siis Rasmusel tuli neid teha lausa kaks. "Need on meil nii-öelda aastatööd, esimene on prooviaastatöö ja teine läheb kirja riigieksamina." Esimese neist kirjutas Rasmus teemal "Islamiusu mõju agressiivsele käitumisele" ja teises uuris ÜRO kompetentse ja funktsionaalsust 21. sajandi maailmas. "Ma tegelesin kuni staarisaatesse minekuni väitlemisega ja sellest ajast on jäänud külge poliitika, rahvusvaheliste suhete ja rahvusvaheliste organisatsioonide eetiliste küsimuste pisik," põhjendab ta. "Need teemad on mulle alati väga kerged olnud. Aastatöö tegin kõigist kiiremini ja kuna olen nende teemadega palju tegelnud, siis kirjutasin palju asju ka peast."

Viienda eksamina tuleb abiturientidel sooritada koolieksam, mille saab ise valida. Rasmusel oli koolieksameid lausa kolm ja kõik olid kohustuslikud. "Oli suuline kirjanduse eksam, kus tuli pähe õppida 100 A4 materjali ja siis piletitega vastata, see oli väga ebamugav kogemus. Lisaks tulevad ühiskonnateaduste – politoloogia ja majandus – ning filosoofiaeksam." Kui Rasmus saaks ise valida, siis ei võtaks ta neist ühtegi – pigem otsustaks ta kehalise kasvatuse või mõne reaalaine kasuks. "Olen kunagi käinud geograafia olümpiaadil ja seda ma oskan."