Foto: Karmen Ekbaum
Eesti uudised
27. aprill 2015, 15:42

GALERII: TALGUPÄEV LOOMAAIAS | Mati Kaal jätkab direktorina: "Vaatan, kuidas tervis vastu peab." (17)

Tallinna Loomaaias täna käima lükatud üle-eestilisel talgupäeva nädalal seisis rivis ka loomaaia direktor Mati Kaal, kes jätkab edaspidigi juhtimist, kui tervis lubab.

Möödunud aastal kirjutati, et tänavu 69. sünnipäeva tähistav Kaal paneb ameti maha ning keskendub erialasele tööle. Nüüd tõdeb ta, et küsiti lihtsalt, kas ta ära väsima ei hakka, mispeale ta vastas, et hakkab vaikselt otsi kokku tõmbama, kuid kindlat lahkumisplaani tal ei olnud. "Vaatan, kuidas tervis vastu peab ja selle järgi toimetan," sõnas Kaal.

Täna värvisid vabatahtlikud "Teeme Ära 2015" raames Tallinna Loomaaias eeltalgutel muskusveiste piirdeaeda ja takiinide maja. "Talgud on teiste korraldada, loomaaed annab neile võimaluse," ütleb Kaal, kelle sõnul tegeldakse tasapisi loomaaias jätkuvalt omal käel ja annetajate abil jääkarude ekspositsiooniga, ühtlasi vajab laiendamist ka kääbusjõehobude maja ning hobuseraua-kujuline välibassein.

Jääkarude ekspositsioon valmis suuresti korjandustest saadud rahade eest – kokku saadi ligikaudu 100 000 eurot. "Kogu projekt praktiliselt ongi tehtud selle korjanduse rahaga," tõdeb Kaal. "Riik andis meile 25 000 eurot, aga see pole ringiga meieni veel jõudnud. Selle raha eest ehitame jääkarudele vee- ja kanalitrassi. Tasapisi selles suunas ka liigume."

"Teeme seda kaunimaks, mis siin olemas on. See on oma jõududega tegelemine, lillepeenrad ja istutamised, et kenam välja näeks ja kuidas jõudu-jaksu on. Kui mõni asi niiviisi talgute korras ära tehakse, siis jääb jälle ressurssi mõne teise asja jaoks," lisab Kaal.

Tallinna Loomaaeda uusi erilisi loomi praegu plaanis tuua ei ole. "Plaane võib ju teha igasuguseid, aga kuni pole senistel elamisväärseid tingimusi, seni me väga kedagi juurde ei too," lausub Kaal ja lisab, et sügisest alates näevad külastajaid näiteks mägikurgesid, kes ühtlasi ka loomaaia uusimad asukad. "Kurgede kollektsioon on meil päris muljetavaldav."

Homme lendab Kaal Zürichisse, kus kogunevad Euroopa loomaaedade esindajad. Seal kuuleb ta enda sõnul, mida teised vahepeal teinud. "Plaane on hirmsasti, kui ainult raha oleks," sõnab ta viimaks.

Talgutel kogutakse tänavu vanu värvijääke

Laupäeval peetavale Teeme Ära talgupäevale oli eilse seisuga registreeritud ligi 1600 talgut ja üle 16 000 talgulise. Talgupäeva meeskonna ja Vivacolori ühise algatusega on kaasa tulnud Pärnu, Rakvere, Viljandi, Valga ja Võru kodutute loomade varjupaigad, samuti Tallinna Loomaaed. Vanad ja kasutuskõlbmatud värvijäägid, samuti õlivärvid ja muud keskkonnaohtlikud värvijäägid saab ära viia jäätmejaamadesse või teistesse kogumispunktidesse.

"Kes vähegi soovib oma kogukonna ja kodukoha või mõne kaugema kandi heaks panustada, on oodatud külastama taluveebi, et oma nimi osalejana kirja panna. Kes on aga jätnud talgute korraldamise päris viimasele minutile, siis praegu on tõesti veel võimalik ka talguid kirja panna," lausus Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür.

Tänavu saavad kõik talgulised registreerimisel endale talguhundi passi, mis avab juurdepääsu talgupäeva partnerite eripakkumistele, näiteks rongi- ja bussisõit poole hinnaga. Talguhundi pass on Teeme Ära talgupäeva meeskonna välja antav unikaalne tunnuskiri, mis tähistab selle omaniku kaasalöömist Teeme Ära talgupäeval Eestimaa erinevais paigus.

2014. aastal korraldati üle Eesti 1754 talgut, millest võttis osa 45 024 talgulist.