Andrus VaarikFoto: ARNO SAAR
Inimesed
25. aprill 2015, 07:00

Andrus Vaarik: Eestis ei saa näitleja terve elu ühte rolli mängida

Linnateatris töötav, kuid projekti korras muljalgi kaasa tegev Andrus Vaarik pole pidanud vajalikuks oma ettevõtet luua. "Ma olen siiamaani FIEna hakkama saanud, need summad ei ole eriti suured, ma pole isegi käibemaksukohustuslane," märgib näitleja. Käibemaksukohustuslaseks tuleb end registreerida, kui aasta käive ületab 16 000 eurot.

Vaarik nõustub, et Eestis tuleb meelelahutajal ära elamiseks rohkematel rinnetel rabelda kui mõnes suurriigis: "See kõik tuleneb rahva arvust, kes eesti keelt räägivad ja sinust aru saavad. Loomulikult saab mitmesaja miljonilise rahva hulgas spetsialiseeruda ainult ühele nišile, aga meie peame olema väga arenemisvõimelised ja mitmekülgsed. Ingliskeelses, venekeelses või saksakeelses teatriruumis võid sa ampluaanäitlejana põhimõtteliselt mängida ühte rolli sünnist surmani – näiteks kehastada terve elu ainult üllaid rauku või esimesi armastajaid. Meie ei saa end väga lõdvaks lasta. Peab olema arenemisvõimeline kuni surmani."

Vaarik, legendaarse Ivan Orava kehastaja, möönab, et huumorietenduste turg on praegu pisut küllastunud: "Meid on liiga palju saanud. Aga ma usun, et erinevad esinejad leiavad ka erineva publiku. Näiteks Kinoteatril (komöödiateatril, mida veavad Linnateatri noored näitlejad – toim) on hoopis teistsugune – noorem, ärksam, – publik.

Eks paljud kompa ka turu piire, saamaks teada rahahulka, mida inimesed on nõus stand-up’i eest välja käima. Kui eestlastes on äkki tekitatud stand-up’i tarbimise harjumus, siis on ilmselt piir käes ja peab natuke tagasi tõmbama.

Vahepeal tekitati Eesti inimestes näiteks muusikalisõltuvus. Ükskõik mis muusikali tehti, pidid sa selle ära vaatama. See buum sai ühel hetkel läbi, nüüd on pilt rahulikum."