HAN SOLO TEGUTSEB TAAS: Vanameister Harrison Ford naaseb üle 32 aasta oma tegelaskujuna ekraanile. Foto: LUCASFILM/XPOSUREPHOTOS.COM
Inimesed
22. aprill 2015, 07:00

Uues "Tähesõdade" filmis kohtuvad vana ja uus (3)

"Tähesõdade" fännid on rõõmujoovastuses: eelmisel nädalal ilmus detsembris esilinastuva filmi "Star Wars: Episode VII – The Force Awakens" treiler. Harrison Ford naaseb üle 32 aasta ekraanile Han Solona, kuid George Lucase kosmoseooper paistab saavat ohtralt värsket verd: lumivalget storm­trooper’i vormi kannab mustanahaline Briti näitleja ja ­lisandunud on võluv nais­tegelane Rey.

Uue filmi režissöör J. J. Abrams on öelnud, et tahab osadesse valida vähetuntud näitlejad, täpselt nii, nagu George Lucas tegi esimese "Tähesõdade" filmiga. 1977. aastal ekraanile jõudnud linateoses kehastas Luke Skywalkerit väheste kogemustega Mark Hammill. Lucas põlgas tema enda varasemas noortefilmis "American Graffiti" (1973) mänginud Harrison Fordi esialgu ära, sest too oli juba liiga tuntud. Ent Han Solost sai Harrisoni kehastuses kõigi aegade armastatumaid action-kangelasi.

Nüüd on 72aastane Ford jälle platsis, kuid teda ümbritsevad uustulnukad. 23aastase mustanahalise Inglise näitleja John ­Boyega ("Attack The Block") valimine Finni ossa vallandas mullu internetis rassistlike kommentaaride tulva, meenutab BBC News värske treileri analüüsis. Ent paistab, et stormtrooper’i vorm on Finnile vaid kamuflaaž ning ta osutub positiivseks tegelaseks. Naiselikku ilu pakub ­Johniga ühevanune Daisy Ridley, kes on varem näidelnud peamiselt seriaalides, nagu näiteks "Mr Selfridge" ja "Holby City haigla" eelkäija "Casualty". Filmis tutvub Rey hüljatud Jakku planeedil Finniga ning nad avastavad midagi, mis viib neid tähtedevahelisse seiklusse. Usutakse, et Ridley tegelaskujule võib uues filmis osaks saada samasugune kangelase teekond, nagu oma ajal Luke Sky­walkerile.

Naisi on uues linateoses märksa rohkem kui "Tähesõdades" tavaks. Printsess Leiaga (Carrie Fisher) liituvad Oscari võitja Lupita Nyong’o ja "Troonide mängust" tuntud Gwendoline Christie. Kes aga on salapärane musta maskiga kurjam? Tegelaskuju nimi on Kylo Ren ning paljud fännid usuvad, et teda kehastab telesarjast "Tüdrukud" tuntud Adam Driver.

BBC News märgib, et treilerist õhkub tugevat nostalgiat. Abrams ja Kennedy on valinud varasematest filmidest kõige armastatumad elemendid, näiteks galaktika äratrööbatud välimuse ning valgusmõõgad, kuid üle parda on visatud näiteks humanoidid gunganid ja mõmmilikud kütt-korilased ewokid.