AUTOSAATE SUPERSTAAR: Jeremy Clarkson tegi BBC regionaalsaatena alustanud «Top Gearist» maailma populaarseima autosaate. Foto: AFP
Inimesed
21. aprill 2015, 07:00

Jeremy Clarkson: "Arst ütles, et mul on tõenäoliselt vähk." (5)

Produtsendi löömise pärast "Top Gearist" sule sappa saanud Jeremy Clarkson seletab esimest korda, miks ta võis enesevalitsuse kaotada. Kaks päeva enne vallandamiseni viinud vahejuhtumit sai telestaar teada, et ta põeb ilmselt vähki.

Jeremy Clarkson räägib Sunday Timesi kolumnis, et intsident toimus kõige stressirohkemal ajal, mis tal BBCs töötatud 27 aasta jooksul oli olnud. "Kaks päeva enne seda nõndanimetatud kismat oli arst mulle rangelt öelnud, et mügarik mu keelel on ilmselt vähk ja et ma pean sellega kohe kontrolli minema," kirjutab maailmakuulsa autosaate juht pühapäevases lehes.

Kuid onkoloogi juurde minek ei tulnud Clarksoni sõnul kõne allagi, vahendab BBC News. "Meil oli "Top Geari" osa filmimine pooleli. Ja "Top Gear" oli alati esikohal," sõnas Clarkson.

Peksis ja ähvardas vallandada

Clarkson sai BBC-lt eetrikeelu 10. märtsil, kui levisid kuuldused, et ta oli Yorkshire’i hotellis "Top Geari" produtsendile Oisin Tymonile kallale tunginud. BBC kinnitusel polnud saate kauane produtsent

Tymon (36) oma käitumisega verbaalset ega füüsilist kallaletungi provotseerinud.

Clarksonit ajas marru see, et pärast pikka võttepäeva ei pakutud talle sooja toitu, ning selle eest pidas ta vastutavaks produtsenti.

Esmalt sõimas telestaar Tymonil näo täis, siis aga lasi rusikad käiku. "Füüsilise kallaletungi ajal löödi Tymonit, põhjustades huule paistetust ja veritsemist," seisis BBC sisejuurdluse dokumentides.

Madin kestis umbes pool minutit ning selle katkestas alles keegi pealtnägija. Sõimu aga jagus kauemakski ning peale vängeimate vägisõnade valangu kostitas

Clarkson produtsenti vallandamisähvardusega. Tymon, kes sõitis huule tohterdamiseks haiglasse, oli veendunud, et jääbki töökohast ilma. Kuid BBCst sai vaatamata fännide ahastavale poolehoiukampaaniale kinga hoopis "Top Geari" raudvara Clarkson. Telebossid otsustasid, et sedapuhku oli staar,kelle korduvate skandaalide koha pealt oli pikka aega silm kinni pigistatud, üle piiri läinud.

"Armastasin "Top Geari" nagu oma last."

Mügarik keelel ei osutunud õnneks pahaloomuliseks kasvajaks, kuid BBC otsus tema töölepingut mitte pikendada lõi Clarksonil verest välja. Ometi teadis ta väga hästi, et tema positsioon on ohus. Juhtkond oli lõuapoolikule, kelle rassistlikud naljad tõid vaatajatelt ohtralt protestikirju, juba ammu viimase hoiatuse andnud.

Kuid 55aastane teletäht tõdeb, et kogu tema elu ringles ümber saate. Oma paarimeeste James May ja Richard Hammondiga oli ta kambas olnud 2003. aastast saadik. Clarkson nimetab "Top Geari", millest olid võrsunud nii ajakiri kui ka live-šõud, paljuhaarmeliseks ülemaailmseks koletiseks, "mis oli lombakas ja kohmakas, aga ma armastasin seda kirglikult. Armastasin seda nagu omaenda last".

Kas paarimehed lahkuvad koos Clarksoniga?

Töö pakkus Clarksoni sõnul talle lohutust keerulistel aegadel, kui purunes tema abielu kauase kaasa Francesega ning suri ema Shirley. Täpsustuseks tuleb siiski öelda, et viimastel abieluaastatel tabasid paparatsod kolme lapse isa Clarksoni tihti temast kaheksa aastat noorema armukese, siresäärse üksikemast kolleegi Phillipa Sage’i seltsist.

Kuid Clarkson kinnitab, et "Top Gear" oli tema elu kese. "Ärkasin iga hommik üles, muretsedes viimase kui repliigi pärast," vahendab Daily Mail telestaari värsket kirjutist. "Ja õhtul heitsin voodisse, muretsedes, et muudatused, mis ma päeva jooksul tegin, on valed. Kui sõpradega väljas käisin, rääkisid nad minuga, aga ehkki nägin nende huulte liikumist, ei kuulnud ma nende juttu. Kodust ja emast ilma jäädes olin viskunud veelgi jõulisemalt töösse, aga nüüd olin lolli peaga suutnud ka tööst ilma jääda."

Esimese hooga tundis Clarkson, et pöörab televisioonile sootuks selja. Ent rahunenult ja järele mõelnult kavatseb ta uue autosaatega lagedale tulla. Seda, kas temaga ühinevad ka May ja Hammond, ta enda sõnul ei tea. Kuid pärast Clarksoni vallandamist olid mõlemad ajakirjandusele mõista andnud, et ilma kolleegita ei näe nad mõtet jätkata. Pole kahtlust, et BBC jääb "Top Geari" eetrist kadumisega ilma võimsast sissetulekuallikast ning mõni konkureeriv kanal saab Clarksoni kujul vinge tõmbenumbri. Just Clarkson tegi puitunud-luitunud "Top Gearist" maailma populaarseima autosaate, mida kogu maailmas vaatas 350 miljonit inimest.