Foto: Sam Doyle
Blogid
19. aprill 2015, 21:31

Miinimumpalga maksja on kaasaegne orjapidaja (138)

Viimasel ajal on palju räägitud maksudest ja miinimumpalga tõstmisest. Selle tuules olen minagi mõelnud mitmeid kordi, kuidas küll meie inimesed pisut alla neljasaja euro kuus hakkama saavad. Kusjuures tihti kasvavad peres ju ka lapsed ja üksikemad või siis -isad peavad ka selles olukorras hakkama saama.

Kui seda numbrit ja meie igapäevakulusid lahkama hakata, siis tundub see number - vähemalt minulev- suisa utoopilisena. Miinimumpalgaga inimene saab kätte umbes 330 eurot ja selle raha eest tuleb tal maksta kommunaalkulud, üürid, rohud, transport, toit, riided jne.

Kas see üldse on võimalik?

Isegi Argentiinas on keskmine palk umbes tuhat eurot kuus. Miinimumpalk on umbes 375 eurot. Eestlasele ei meeldi end võrrelda kolmanda maailmaga, aga midagi pole teha- meie riigi sissetulekud tekitavad seda võrdlust väga.

Sellist vaesust nagu Argentiinas on raske ette kujutada, kuid ega meie maapiirkonnadki väga oma jõukusega hiilga.

Veel hullem on olukord näiteks monofunktsionaalsetes asulates, kus varem asus mõni põlevkivi või turbakaevandus.

Tõsi on, et riigina on elaniku kohta Euroopa Liidus meil kõige vähem riigivõlgu ja puuduvad ka riiklikud võlakirjad. Samal ajal toetame me aga Kreekat.

Võib olla peaksid poliitikud siiski silmad oma enese rahvale pöörama. Kui Kreeka riik võtab võlgu, siis miks peavad niigi vaesed eestlased selle kinni maksma. Siit ilmselt meie vaesus ka tuleneb.

Kui nimetada meie jõukamatele liidukaaslastele - näiteks brittidele - miinimumpalga numbrit Eestis, siis see on nii naeruväärne, et hakkab suisa piinlik. 330 eurot on natuke üle kahesaja naela, mis annab inimesele kulutamiseks umbes 70 naela nädalas. Kas te kujutate ette, et me elame tänapäeval riigis, kus inimene peab hakkama saama sellise summaga.

Prantsusmaal on miinimumpalk näiteks 1460 eurot. Kreekas on see muide 680 eurot kuus. Niiet meil on Kreeka miinimini veel minna tükk maad, aga toetada kummalisel kombel me neid jaksame.

Firmad, kes maksavad inimesele täiskohaga tööl käimise eest 21. sajandil Euroopa Liidu riigis 330 eurot kuus palka kätte on minu meelest kaasaegsed orjapidajad. Kui teie äriplaani on juba alguses sisse kirjutatud miinimumpalk või teie äriplaan ei veagi välja muud, siis öelge mulle, mis see on kui mitte kaasaegne orjapidamine.

Miks mitte siis lihtsalt toidu ja ulualuse eest inimesi palgata nagu vanasti võeti sulaseid ja tüdrukuid taludesse. Või näiteks mõisa pärisorjad....