Foto: Kaader TV3 saatest
Eesti uudised
18. aprill 2015, 08:27

TV3 VIDEO | Välismissioonil viis sentimeetrit kaotanud mees: oleks võinud ka hullemini minna (14)

TV3 vestlussaate "Õhtu" stuudios rääkis Afganistani missioonil üliraskelt haavata saanud nooremveebel Ott Jõesaar avameelselt oma kaotatud sentimeetritest.

"Plahvatuse hetkel lõi kuulmise täiesti tummaks ja pildi mustaks, oli tunne nagu hõljuksin ilma tähtedeta kosmoses," kirjeldas Ott Jõesaar õnnetuse hetke Afganistani rahvusvahelisel missioonil. 2008. aasta alguses sai mees haavata, ent kippus siiski Afganistani tagasi. "Sundiski puhtalt vajadus missioon lõpule viia," põhjendas nooremveebel ning lõpule ta missiooni ka viis.

2008. aasta palav päev Afganistanis on Jõesaarel aga erksalt meeles. "Esiteks olin ma viis sentimeetrit pikem," naljatles Jõesaar. Jättes nalja kõrvale, meenutas mees, et selle päeva lõunal tegi ta satelliitkõne emale ja rääkis olukorrast Afganistanis. Pärast seda läks Jõesaar patrulli, leidis miini ja lendas õhku. Pärast maandumist oli mees teadvusel ja nägemine-kuulmine tulid kiiresti tagasi. "Tol hetkel tundus mulle, et vasak jalg on täiesti otsast läinud ning parem jalg lahtise luumurruga kõvasti deformeerunud," meenutas Jõesaar. "Esimene mõte oli, et oleks võinud ka hullemini minna," sõnas nooremveebel.

Amputeeritud jäse oli Jõesaarel esialgu pikem, kuid haiglas avastati tema jalal lihasööjabakter. Seega tuli jalga omakorda lühendada. "Võib-olla olin tol hetkel liiga apaatne, aga mul ei olnud kahju nendest lisasentimeetritest loobuda," rääkis Jõesaar.

Ehkki jäse on Jõesaarel kadunud, annab see aeg-ajalt endiselt tunda, peamiselt valude näol. "Tunnen valusid endiselt kusagil varvaste otsas, talla all, sääres," rääkis Jõesaar. Ta lisas, et kui silmad sulgeda, siis saab ta mõttes olematut jalga liigutada. "Usu küsimus see minu jaoks pole, see lihtsalt eksisteerib," märkis Jõesaar.

"Mul pole probleemi teha nalja proteesi kandmise ja haavata saamise üle," rääkis Jõesaar. Pärast õnnetust viskas ta enda kulul piisavalt palju nalja, et sõbrad end tema seltskonnas mugavalt tunneksid. "Kuna õnnetus sai osaks minust, siis ma lihtsalt leppisin selle olukorraga ja liikusin eluga edasi," lisas Jõesaar.

Veteraniks nooremveebel Jõesaar ennast pidada ei oska. "See väljend kõlab minu jaoks pigem eaka sõdurina," põhjendas mees. Ometi on Ott Jõesaar veteran.