AIDSI OHVER: Hudson oletas, et nakatus HI-viirusesse 1981. aasta südamelõikusel tehtud vereülekandel, kuid mõistagi pidas üldsus põhjuseks hoopis tema seksuaalset sättumust. Foto: Vida Press
Inimesed
18. aprill 2015, 07:00

"Rock Hudson andis aidsile näo."

Rock Hudson oli 1950.–60. aastate Hollywoodi superstaar, brünett naistelemmik. Tema aidsihaigestumine ja piinarikas surm olid tema austajannadele šokk. "Ükski mõistusega inimene ei tulnud toona kapist välja," ütleb näitleja elu suurim armastus Lee Garlington. "See oli karjääri mõttes enesetapp. Tegime kõik näo, et oleme heterod."

77aastane endine börsimaakler Lee Garlington pihib esimest korda enda ja Rock Hudsoni armuloost, mis kestis kolm aastat. "Rock oli imearmas. Ma jumaldasin teda," tunnistab ta ajakirjale The People.

Garlington oli Hudsoniga 1962. aastal tutvudes nooruke filmistatist. "Rock Hudson oli maailma kuulsaim filmitäht ja käisid jutud, et ta on homo. Mõtlesin, et viskan talle silma. Seisin Universali filmistuudios tema majakese ette ja tegin nägu, et loen ajakirja, mis oli ilmselt mul tagurpidi käes. Rock väljus majast ja viskas korra pilgu üle õla. Muud ei midagi," meenutab ta.

Ligi aasta hiljem, kui Garlington oli oma boyfriend’ist lahku läinud, helistas talle keegi Hudsoni sõber ja küsis, kas ta oleks huvitatud näitlejaga tutvumisest. "Küllap ta oli mu tausta kontrollinud," usub Garlington.

Esimene kohtumine oli Hudsoni Beverly Hillsi häärberis. Ligi kahemeetrine näitleja kõrgus Gurlingtoni kohal hiiglasena. "Olin hirmust halvatud," mäletab ta. "Ta pakkus mulle õlut, kuid midagi ei juhtunud."

Varsti sai neist paar. Gurlington hakkas õhtuti pärast tööd Hudsoni juurde tulema ja jäi ööseks. Hommikul kell kuus hiilis ta välja ja lükkas oma auto tänava lõppu, et naabrid mootorimürinat ei kuuleks. "Arvasime, et oleme hirmus kavalad."

"Ta oli heasüdamlik hiiglane."

Esilinastustel käisid nad koos, kuid kumbki võttis kaasa mõne sõbratari. Lee räägib, et näitleja Paul Newman vaatas talle kord otsa ja naeratas. "Sain tema näost aru, et ta ehk teadis, et Rock ja mina oleme paar." Kuid oma homoseksuaalsuse avalikustamine ei tulnud sel ajal kõne allagi. "Ükski mõistusega inimene ei tulnud toona kapist välja," nendib Gurlington.

Hudson pidas endastmõistetavaks, et Gurlington hoiab nende suhte salajas. Ent kui üks kirglik naisfänn nende äraolekul Hudsoni majja sisse murdis ja ta voodis magas, muutus filmistaar valvsamaks. "Öökapi sahtlis olid minu pildid, kus mul polnud särki seljas," seletab Gurlington. "See naine neid ei leidnud, aga Rock ehmatas ära. Ta mõistis, et on haavatav." Pärast seda lasi Hudson oma häärberile turvavärava panna.

Gurlington ütleb, et tema kaaslane polnud üldse superstaarilik. Nad vaatasid kodus telerit, sõitsid autoga maal ringi ja käisid laatadel. Üheks oma armsamaks mälestuseks peab Gurlington seda, kuidas Hudson enne ühist väljaminekut teda õigesti habet ajama õpetas. "Ta näitas, kuidas võtta habemenuga ja seda sellise nurga all hoida, et see paremini lõikaks."

Kuid 1965. aastal läksid nad lahku. Gurlington tunnistab, et vajas isalikku partnerit, kuid Hudson oli liiga pehme loomuga. "Ta polnud eriti tugev isiksus. Ta oli heasüdamlik hiiglane."

Ajapikku meeste kontakt kadus. 1985. aastal oli Hudson esimene kuulsus, kes tunnistas, et põeb aidsi. Puhkes skandaal: alles mõni kuu tagasi oli Hollywoodi veteran suudelnud menukas seebiooperis "Dünastia" näitlejanna Linda Evansit, ilma et oleks talle oma haigust maininud. USA ekraaninäitlejate gild võttis samal aastal vastu seaduse, et näitlejaid tuleb lahtise suuga suudlustest ette teatada ning neid ei tohi keeldumise eest trahvida.

Šokis oli ka Gurlington. "Tollal oli aids surmahaigus." Endine kallim helistas Hudsoni hooldajatele. "Aga nad ütlesid, et Rock on nii haige, et ei tunneks mind ära, ning et oleks parem teda meelde jätta sellisena, nagu ta vanasti oli."

Pressiesindaja kaudu edastatud avalduses oli Hudson oletanud, et nakatus HI-viirusesse 1981. aasta südamelõikusel tehtud vereülekandel, kuid mõistagi pidas üldsus põhjuseks hoopis tema seksuaalset sättumust. See vallandas USA ajakirjanduses seninägematu diskussiooni. Mitmed kolleegid tunnistasid ajakirja People 1985. aasta augustinumbris, et teadsid Hudsoni sättumusest, ja avaldasid talle toetust.

Suri 59aastaselt

Näitleja suri 2. oktoobril 1985. aastal 59 aasta vanuses. Matuseid polnud ta soovinud ning surnukeha kremeeriti juba paari tunni pärast. Hudsoni julge avaldus oli aidanud aidsi avalikkuse silme ette tuua. Aidsiuuringuteks ja haiguse ohvrite ravimiseks hakkas ohtralt annetusi saabuma. "Rock Hudson andis aidsile näo," ütles näitlejanna Morgan Fairchild.

Pärast surma avaldatud elulooraamatus nimetas Hudson oma tõeliseks armastuseks nimelt Garlingtoni. "Murdusin ja puhkesin nutma," meenutab viimane. "Rock ütles, et tema ema ja mina olime ainsad, keda ta eales oli armastanud. Mul polnud aimugi, et ma talle nii tähtis olin."