PIDUTSES ILMA ABIKAASATA: Margrethe II saabus kolmapäeva õhtul sünnipäevadineele üksi – tema abikaasa, 80aastane prints Henrik põeb õukonna teatel grippi. Foto: NILS MEILVANG
Inimesed
17. aprill 2015, 07:00

Kuninganna Margrethe II: "Troonist loobumine ei tule kõne allagi." (4)

Eile täitus 75 eluaastat Taani kuningannal Margrethe II-l, kes on tuntud niihästi oma kunstiande kui ka suitsulembuse poolest. 15 kildu armastatud monarhi elust.

Margrethe on sündinud 16. aprillil 1940 Kopenhaagenis Amelienborgi lossis kroonprints Frederiki ja Rootsi printsessi Ingridi esiklapsena. Tollal valitses Taanit tema vanaisa Christian X. Frederikist sai kuningas aastal 1947.

Toonane troonipärimisseadus ei lubanud naistel troonile tõusta. Eeldati, et valitsejaks saab Margrethe lell, prints Knud. Ent kui pärast printsessi kahe õe sündi oli selge, et nende ema enam lapsi ei saa, alustati Taani põhiseaduse muutmise protsessi. 1953 viidi viimaks läbi referendum, mis andis õiguse troonile tõusta ka naistel – juhul kui valitsejal pole meessoost järeltulijat.

Tudengipõlve veetis Margrethe Cambridge’i, Aarhusi ja Sorbonne’i ülikoolis ning Londoni majanduskoolis. Ta õppis arheoloogiat ja poliitteadust.

10. juunil 1967 abiellus printsess prantsuse diplomaadi Henri de Laborde de Monpezat’ga, kes sai tiitli Tema Kuninglik Kõrgus Taani prints Henrik.

Riburadapidi sündis kuninglikul paaril kaks poega. Et tulevasele kuningale on Taanis kombeks nimeks panna Frederik või Christian, sai 1968. aasta mais sündinud kroonprints vanaisa järgi nimeks Frederik. 11 kuud hiljem, 1969. aasta juunis tuli ilmale prints Joachim.

Kui kuningas Frederik IX 1972. aasta jaanuaris suri, tõusis troonile tema vanim tütar Margrethe.

Võrratu huumorimeelega ja avala olekuga kuninganna on rahva seas ülimalt populaarne. Ta ei varja, et on pärinud oma isalt kombe pahameelest vanduda. Rahvalähedaseks on teda muutnud ka sigaretilembus.

Margrethe armastab vabal ajal maalida ja on korraldanud mitmeid kunstinäitusi. Tema illustratsioone kasutati Tolkieni "Sõrmuste isandas" – küll Ingahild Grathmeri pseudonüümi all. Kirjanik oli piltidega väga rahul.

Sahistatakse, et vabalt prantsuse, inglise, rootsi ja saksa keelt valdav kuninganna osales ka "Sõrmuste isanda" tõlkimisel.

Margrethe on kavandanud teatri- ja filmikostüüme ning disainib riideid endalegi. Ta on tuntud värvikate rõivaste poolest.

Kuninganna on kaheksakordne vanaema. Kroonprints Frederikil on abielust Austraalia päritolu printsess Maryga neli last, nende seas nelja-aastased kaksikud. Joachim oli 10 aastat abielus Hongkongi kaunitari Alexandra Manleyga, kes sünnitas talle kaks poega. 2008. aastal sõlmitud abielust prantslanna Marie Cavallier’ga on Joachimil poeg ja tütar.

Margrethe ristilapsed on Hollandi kuningas Willem-Alexander, Rootsi prints Carl Philip ning Kreeka ja Taani printsess Theodora.

2012. aastal avaldati Taanis Margrethe teravmeelsete ütluste kogumik. Näiteks on kuninganna öelnud: "Minu toidu kätte te ei sureks, aga ma pole eriti kindel, et te mu autos kaassõitjana ellu jääksite."

Juubelipidustusi alustas Margrethe

Ilta-Sanomate andmeil juba eelmisel nädalal, kui ta tegi Taanis ringreisi ja kohtus oma alamatega. Kolmapäeval korraldati dinee Euroopa kroonitud peadele. Kohal olid näiteks Rootsi, Hollandi ja Hispaania valitsejapaar.

Margrethe II kinnitas hiljutisel pressikonverentsil, et jätkab ka kõrges eas valitsemist. "Troonist loobumine ei tule kõne allagi."