Inimesed
15. aprill 2015, 07:00

Eesti pensionär saab kaks korda rohkem pensioni kui legendaarne Alla Pugatšova

NÕUKOGUDE SUPERSTAARIDE NAERUVÄÄRSED PENSIONID: Jossif Kobzon 71, Alla Pugatšova 178 eurot (77)

Venemaal ja enamikus teistes endistes liiduvabariikides ei taga isegi riikliku rahvakunstniku staatus muretuid vanaduspäevi, kirjutab Komsomolskaja Pravda. Näiteks laulja Sofia Rotaru on NSV Liidu rahvakunstnik, kuid tema vanaduspension on kõigest 1756 grivnat ehk 71 eurot. Kusjuures see on minimaalne pension, mida Kiievis makstakse.

"Sofia Mihhailovna pole oma pensionist midagi kulutanud, vaid kannab kogu summa ühe tüdruku arvele, kes põeb rasket luudehaigust," selgitab 67aastase laulja mänedžer Sergei Lavrov.

Ka Rotaru ammuse rivaali Alla Pugatšova (65) pension jätab soovida: kui ta läks kümme aastat tagasi pensionile, oli ta selle suurust teada saades pehmelt öeldes üllatunud.

"Kas te teate, kui suur on Alla Borissovna pension? 2000 rubla (869 krooni)!" rääkis siis avalikkusele tema tulevane abikaasa Maksim Galkin. (Eesti keskmine pension kümme aastata tagasi oli 2400 krooni.)

"Nõukogude Liidus avaldati Pugatšova plaate miljonite viisi. Ta esines Tšernobõlis, rügas terve elu ja talle määrati naeruväärne summa! Valeri Leontjev saab näiteks 8000 rubla (3478 krooni) – tänu sellele, et ta klassifitseerub balletitantsijate alla. Neil on kõrgem palk," tõi Galkin näite.

Piisav üheks poeskäiguks

Aastatega indekseeriti kõikide Venemaa kodanike pension ning Pugatšovagi elatisraha kasvas. Nüüd saab ta märkimisväärselt rohkem – 10 700 rubla ehk 178 eurot. Pugatšova ei räägi avalikult, et tegeleb heategevusega, kuid tema sõbrad avaldasid Komsomolskaja Pravdale, et laulja toetab ühte oma austajannadest, kes on ratastooli aheldatud.

Ta aitab rahaliselt ka endiseid lavaveterane. Näiteks ostis Pugatšova aastaid tagasi auto näitleja Tatjana Samoilovale – kes kogus tuntust tänu oma osale filmis "Kured lendavad" –, et ta saaks autoga polikliinikus arsti juures käia.

Ka laulja Juri Antonovil on peaaegu sama väike pension nagu Pugatšoval – 11 000 rubla (183 eurot). "Kui ma peaks elama ainult sellest rahast, oleks üsna raske hakkama saada. Õnneks olen ma töövõimeline inimene," rääkis Antonov.

"Kõigi seaduste järgi peaks ma saama ilmselt mingit eripensioni, kuid teate, kui ma vaatan ringi ja näen, kuidas elavad meie vanurid, siis oleks ma sellest niikuinii loobunud," leiab laulja, et tal on niigi hea pension.

77aastasel estraaditähel Jossif Kobzonil on samuti üsna tagasihoidlik pension. "4300 rubla (71 eurot) ja midagi peale," avameelitseb laulja.

"Mulle öeldi, et see on seotud sellega, et mul on suur riigiduumasaadiku palk. Mulle lubati, et kui ma lõpetan oma töö parlamendis, siis arvutatakse minu pension ümber. Ma ei kuluta oma pensioni, vaid panen selle iga kuu kõrvale," ei loobi varakas Kobzon raha tuulde.

Ka 66aastasel humoristil Vladimir Vinokuril on väike pension. "Mulle makstakse kõige väiksemat pensioni (Moskva minimaalne pension on 8502 rubla ehk ligi 141 eurot – toim). Nii mina kui ka laulja Lev Leštšenko kanname oma pensioni ühe lastekodu arvele," selgitab Vinokur.

"Meie kasvandikud elavad väikeses Penõ külas, mis on Kurski linnast 50 kilomeetri kaugusel," kinnitab Vinokuri juttu 73aastane laulja Lev Leštšenko.

"Nad on meie jaoks justkui teine pere. Me ostsime lastele uued voodid, kapid ja arvutid."

Laulja Prohhor Šaljapini endisel ärinaisest abikaasal Larissa Kopeikinal on võrreldes laulutähtedega päris kopsakas pension. "Mina saan 15 000 rubla (250 eurot). Seda jätkub üheks toidupoekäiguks," avameelitseb 59aastane ettevõtja.

"Minu ema suudab aga nendest kopikatest veel midagi kõrvalegi panna. Mina ei suudaks sellise rahaga hakkama saada! Minu pension on pangakontol ja ma ei ole seda kordagi kulutanud."

Sama suur pension nagu Kopeikinal on ka armastatud 79aastasel näitlejal Valentin Gaftil. "Ma tean, et paljude jaoks on see väga raske küsimus," jäi eakas näitleja pensionide teemal napisõnaliseks.

"Mind päästab see, et ma käin tööl."