Idandamisnõus saab korraga kasvatada mitut eri sorti seemneid.Foto: MATI HIIS
Toiduuudised
13. aprill 2015, 10:20

Värskust ja väärtuslikke vitamiine idanditest

„Seeme on elu alge, see sisaldab kõike eluks vajalikku. Idandatud seemned annavad rohkesti vitamiine, mineraalaineid ja seedeensüüme," ütleb Ülemiste Biomarketi klienditeenindaja Irina Turro, kes on idandamisega tegelenud juba aastaid.

Viis aastat tagasi kevadel tundsid Irina ja tema abikaasa, et energiat on vähe, lapsed jäävad tihti haigeks ja kehakaal on tõusnud. Nii otsustati jätta menüüst välja suhkur ja nisujahust tooted ning lisada toidulauale iga päev idandatud seemneid.

Juba paari nädala pärast oli tunda, et kergem on olla, kõhus ei ole enam rasket tunnet ja toit seedib kiiremini. Ka kaal langes, küüned muutusid tugevamaks, samuti paranes näonaha ja juuste väljanägemine. Aastate jooksul on Irina idandanud rukist, tavalist ja speltanisu, otra, toortatart, lutserni, redist, brokolit, mungubasid, herneid jne. Ta lemmikud on brokoli ja lutsern. „Need on kõige nõudlikumad aga ka kõige maitsvamad," kinnitab ta.

Olulised on õiged vahendid

Idandikuuri soovitab Irina teha kindlasti talvel ja kevadel, kui toidulaual napib värsket. Ise sööb ta igal hommikul alustassi täie idandeid, lisades neid nii võileibadele kui salatitele. Idandamiseks ostab Irina seemneid Biomarketist ja tellib ka Saksamaalt. Ikka kastiga, et jätkuks kauemaks. Irina kodus on pidevalt kasutuses üks kasvulava ja viis idandamispurki, et idandeid jätkuks koguaeg ning korraga idanevad mitut sorti seemned. „Ainult mungoa idandite söömisest ei piisa. Erinevates seemnetes on erinevaid kasulikke aineid," teab ta.

Kogenud idandaja toob välja kolm kõige olulisemat asja, millega tasub idandama asudes arvestada. Esiteks on olulised õiged vahendid – nii kasvulavad kui idandamispurgid –, mis lihtsustavad idandamist oluliselt. Irina ise kasutab BioSnacky Domed Greenhouse'i kasvulava ja idandamispurke, mis on müügil Biomarketi kauplustes.

Üle kasvades toiteväärtus langeb

Teiseks on idandamise puhul oluline loputamine – idandeid tuleb kindlasti loputada 2-3 korda päevas, muidu need lihtsalt kuivavad ära. Ja kolmandaks on Irina sõnul oluline ka idandid õigel ajal ära süüa ehk mitte lasta neil üle kasvada. Vastasel juhul idandite toiteväärtus langeb ja muutub ka maitse. Idandid võiks panna karbiga külmkappi, kus need säilivad kolm päeva. Enne söömist tuleks idandid leige veega üle loputada.
Oluline on muidugi varuda ka kannatust ja mitte loobuda, kui idandamine kohe välja ei tule. Ebaõnnestumisi on ette tulnud Irinalgi, kuid siiski kinnitab ta, et idandamine on lihtne. „Kuigi võib tunduda, et idandamine võtab kaua aega, siis tegelikult ei võta," julgustab ta.

Irina soovitused idandajale

• Alusta mungubadest, neid on kõige lihtsam idandada.
• Kõiki seemneid on vaja enne idandamist 8-12 tundi leotada, et need ärkaksid ellu. Leotamiseks kasuta kindlasti leiget vett ja aseta seemned pimedasse kohta.
• Purgis on lihtne idandada mungubasid, herneid, toortatart ja kikerherneid.
• Kasvulaval idanda kindlasti brokolit ja lutserni, sest nende idandid on pikad ja peenikesed ning muutuvad purgis ühtlaseks pallikeseks.
• Aseta idandamisnõu valgusküllasesse kohta, kuid hoia seda otsese päikese eest, sest päike kõrvetab idandid kergesti ära.
• Seemned idanevad kõige paremini 18-22-kraadises ruumis.
• Purgis või kasvulaval on keeruline idandada kressi ja rukolat, sest veega kokku puutudes eritavad need lima. Seega tasub neid kasvatada mulla peal. Selleks tee väikesesse plastkarpi augud, et õhk käiks läbi ja liigne vesi voolaks ära. Pane karpi mulda ja niisuta seda esmalt. Raputa seemned ühtlaselt mullale ja pritsi veega üle. Seejärel unusta seemned kolmeks päevaks ja pritsi siis uuesti veega üle. Kressi seemned idanevad 7-10 päeva, seega varu kannatust. Idanenud seemnetel lõika kääridega võrsed pealt ära ning raputa neid näiteks võileivale.
• Mungoa, herne ja lutserni idandid on mahlased ja neid söövad meelsasti ka lapsed.
• Seemnesegusid idandades arvesta, et nendes ei pruugi kõik seemned idaneda samal kiirusel. Algajal idandajal tasub kindlasti alustada üksikutest seemnetest.

Artikkel ilmus esmakordselt Biomarketi kliendiajakirjas 2015. aasta kevadel.