USKUMATUD MEHED: United Motorsi ansambel teenis nii peavõidu kui pärjati parimaks bändiks ka publiku poolt.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
13. aprill 2015, 07:00

"FIRMABÄND 2015" FINAAL: Uskumatute Meeste uskumatu võit

"Kogu meie teekond nelja aasta tagusest täiesti hullust ideest kuni eilse (laupäeva – J. K) õhtu võiduni on mingi juhuste ja võib olla ka õnnelike juhuste jada," ütleb "Firmabänd 2015" finaalvõistluse parimaks ansambliks tunnistatud Uskumatud Mehed vaimne liider, trummide taga istuv United Motorsi müügijuht Alari Kolk.

Ansambli nimi Uskumatud Mehed pole laest võetud. Esiteks, nii uskumatu, kui see ka ei tundu, siis neli aastat tagasi esimest korda kokku tulles ei olnud ükski mees mitte kunagi varem mitte ühegi pilli käes hoidnud. Peale selle langevad bändi nime esitähed kokku firma nime algustähtedega.

"Nii sündiski meie bändi nimi täiesti juhuslikult, sest kui me esimest korda firma jõulupeol kõigile üllatuseks üles astusime, küsis õhtujuht, kas meie ansamblil on ka nimi. Mille peale ma spontaanselt kostsin, et need on uskumatud mehed, kes siin täna pillide taga on. Nii see nimi meile külge jäigi," ütleb Alari.

Alari sõnul pole mitte kellelgi ansambli liikmeist isegi näpuotsaga mitte mingisugust muusikalist haridust. "Lihtsalt kellegi peas sündis hull idee, et üllataks jõulupeol kolleege. Igaüks meist proovis mõnda pilli, kes istus süntesaatori taha, kes trummide taha, kes võttis kätte kitarri ja nii see välja selekteerus, kes mis pilli taga ennast mugavamalt tundis. Milline pill kellelegi rohkem kätte istus, kes üldse midagigi ühest või teisest instrumendist hakkas aru saama, siis selle pilli peale jäi," kõlab tõepoolest uskumatuna ansambli sünnilugu.

Nüüd näitavad iga päev autode maailmas tegutsevad mehed esmaspäeva õhtuti oma töös punast stopptuld ja vahetavad ­autorooli pilli vastu. See on nagu aamen kirikus. "Igal esmaspäeval teeme proove, üliharva, kui meil proovid ära jäävad," kinnitab Alari. "Proove teeme kaks tundi, see on nagu raudnael. See on juba aastaid ja aastaid teada, et esmaspäeva õhtul meid pere jaoks olemas pole."

Praeguseks on bändi repertuaaris paarkümmend lugu. "Selles mõttes on meil lugusid oma poolteist tundi kindlasti. Korraliku kontserdi jagu. Mis aga ei tähenda, et me neid kogu aeg mängime. Lihtsalt mõned lähevad repertuaarist välja ja uued lood tulevad peale," selgitab Alari. Lisades, et siiamaani on siiski esinetud vaid oma kolleegidele ja sõpradele.

Võiks arvata, et kui bändis on kuus meest, on ka kuus muusikalist maitset ja kuus eri arvamust, kuid selle lükkab Alari ümber. "Kaklema pole me läinud, kuna see on ikkagi pigem hobi, mitte töö ning raha siin taga pole. Seega pole ka mõned eriarvamused sügavuti läinud. Mängime ikka seda, mis kõigile meeldib. Kusjuures see on huvitav, et kuigi meil on kõigil oma maitsed ja arusaamad muusikast, siis see muusika, mida me mängime, läheb kõigile korda."

Repertuaari ja ideede põuas Alari sõnul ansambel ei kannata. "Ideid on rohkem, kui suudame selgeks õppida." Kui algaastatel mängiti rohkem ingliskeelseid lugusid, siis nüüd on pearõhk kodumaisel repertuaaril.

"Eesti keeles on kuidagi mõnusam laulda," ütleb trummide taga istuv Alari.

Kuidas laupäevaõhtust võitu tähistatakse, seda Alari vahetult pärast pärja kaelariputamist veel öelda ei osanud. "Võin ainult öelda, kuidas mina tähistan – lähen koju magama. Mul on jalad täiesti ümmargused ja ma ei jaksa enam püsti seista. Kuidas pidulikumalt tähistame, mõtleme esmaspäeval proovis."

Juku-Kalle Raid: firmabändide festival on nagu valimised

Kuigi žürii kaks liiget, Juku-Kalle Raid ja Emil Rutiku andsid oma kõrgeimad hinded bändile ­Steam Engine, olid ülejäänud hindajad teisel arvamusel, sest žürii tervikuna valis parimaks bändiks hoopis Bauhof Groupi ansambli Bau/OFF.

"Kokku leppimata ja üksteise paberitesse piilumata hääletasime Steam Engine’i poolt," ütleb Juku-Kalle. "Ma panin maksimumpunktid ka lavašõu eest. Sellepärast, et tulerattad (mida mitu ansamblit kasutasid – J. K) võivad ju olla ägedad, aga kui kogu lavašõu on see, et mees tõmbab natuke rohkem soni silme ette ja tatsub jalaga, samas kogu ruumi täites, siis see ongi äge. Ja nad tegid seda vaieldamatult kõige professionaalsemalt. Ilma ühegi tuleratta või klounita," ütleb Juku-Kalle.

lisab, et ilmselgelt on Steam Engine kõige kauem kokku mänginud bänd. "Nendelt tuli ikka päris muusika. Ma usun, et kui teised bändid saavad nädalas korra kokku, siis see ansambel harjutab kindlasti kolm-neli korda nädalas," usub Emil.

Ürituse üldise tonaalsuse kohta ütleb Emil, kes firmabändide võistluse žüriis esimest korda osales, et see on äärmiselt lahe ettevõtmine. "Mis on hästi tore, et on inimesi, kes teevad hoopis muud tööd, aga samas tahavad ka muusikaga tegelda, siis ettevõte on neile selle võimaluse andnud ning muusikaga tegelemiseks tingimused loonud. See seltskond käib õiget rada," on Emil kindel.

Juku-Kalle sõnul on see üritus kui stressiball. "See on nii kihvt, kui firma juhtkond ütleb, et näete, mehed, tuba on siin, me toome kola ja tehke. Sest mis siin maailmas on üldse kõige tähtsam – see on hea tuju. Sellepärast see üritus ongi kui stressiball."

Bändide tasemest rääkides ütleb Juku-Kalle, et see on nagu läbilõige ühiskonnast. "Firmabändide festival on nagu riigikogu valimised. Siin on kõike, seinast seina. On ju näha, et mõned ansamblid on tõsiselt tööd teinud, arvatavasti pikalt kokku mänginud, teised jälle teevad seda tõepoolest lõbu pärast. Et kell saab viis, paneme nüüd pillid üürgama ja teeme AC/DCd järele."

Kolm kroonitut

Peavõitja: Uskumatud Mehed – United Motors
Publiku lemmik: Uskumatud Mehed
Žürii lemmik: Bau/OFF – Bauhof Group

Finaalis osalenud bändid

Kolmes eelvoorus osales 15 firmabändi ning finaali jõudis neist kaheksa.
SSB – Saarioinen
Elive – Omniva
Steam Engine – Fa. Clamp
Uskumatud Mehed – United Motors