Roy Strider ja Tiibeti jakkFoto: Kuvatõmmis / TV3
Tele
11. aprill 2015, 23:15

TV3 | Roy Strider loob Põlvamaale Tiibeti jakkide kaitseala (39)

Maailmarändur ja kirjanik, ansambli Vennaskond omaaegne kitarrist Roy Strider, kes peab Põlvamaal Mustamõisas Kihnu maalambaid ja Eesti hobuseid, maakanu, Kašmiiri rahutuvisid ja mitmeid eksootilisi loomi, rajab oma kodu ümbritsevale maa-alale Tiibeti jakkide kaitseala.

Strider ütleb, et kaitseala loomisel on ta eesmärk tõmmata tähelepanu Tiibetis aset leidvatele õudustele. Hiina võimud käivitasid viis aastat tagasi programmi Tiibeti rändkarjakasvatajate küüditamiseks väikestesse betoonlinnakutesse, vahendas TV3 "Seitsmesed uudised".  

Mullu jaanuaris teatasid Hiina võimud, et 2,3 miljonit tiibetlast on paigutatud nn sotsialistlikesse küladesse, mis sisuliselt on koonduslaagrid.

"Koonduslaagrites ei ole tööd, ei ole mõistlikke meelelahutusi, seal ei ole mitte midagi," rääkis Strider. Külad on okastraadiga piiratud ning politsei valve all. Alkohol on seal väga odav, rääkis Strider.

Tiibetlaste kariloomad likvideeritakse ja need lähevad tapamajja. Budistlikud tiibetlased hoiduvad loomade tapmisest. Loomad ostetakse kokku võileiva hinna eest, kokkuostuga tegelevad moslemitest hiinlased. Strider teab rääkida, et lihunikud purustavad jakkide jalad, et loomad püsiksid tapamajja minekuni elusatena. Murtud jalgadega loomad peavad kaua piinlema.

"See näide on väga julm ja traagiline, kuid see illustreerib väga hästi Tiibeti praegust reaalsust," ütles Roy Strider.

Strider arvab, et Eesti riik võiks anda Tiibeti pagulastele haridust ja ka tööd. "Mingil hetkel Eesti peab tööjõudu sisse võtma. Sellisel juhul on palju mõistlikum võtta inimesi, kes oma religiooni ja iseloomu poolest on eestlastele sarnased, ehk siis rahuliku meelega ja vägivallatud," rääkis Strider. "Kui meil on ühel hetkel valida Süüria või Iraagi pagulaste või tiibetlaste vahel, siis ratsionaalne valik oleks tiibetlased."