KES TAPPIS LAURA PALMERI? Laura Palmeri osatäitja Sheryl Lee oli üllatunud, kui režissöör David Lynch talle pärast «Twin Peaksi» pilootosa väntamist helistas ja küsis, kas too on valmis sarjas edasi mängima. «Ma olen ju surnud,» põhjendas Lee oma mõttekäiku tänavu The Guardianile. «Ära muretse, küll ma midagi välja mõtlen,» vastas Lynch. Sheryl jätkaski «Twin Peaksis» Laura nõona.Foto: Vida Press
Inimesed
11. aprill 2015, 08:00

Seriaal "Twin Peaks" tegi seebiooperist moodsa kunstiteose

Režissöör David Lynch tegi televisioonis revolutsiooni: ilma "Twin Peaksita" poleks sündinud ei "Salatoimikuid" ega "Sopranosid".

"Kes tappis Laura Palmeri?" Seda lööklauset teadsid 1990. aastal isegi need, kes David Lynchi seriaali "Twin Peaks" selle kummalisuse pärast vaadata ei jaksanud. Ehkki telekanal ABC tegi "Twin Peaksile" üsna kiirelt lõpu peale, jõudis Lynch korraldada televisioonis revolutsiooni. Ilma "Twin Peaksita" poleks sündinud ei "Salatoimikuid" ega "Sopranosid".

Telekanal ABC astus David Lynchi palgates julge sammu. Režissööri nimi oli sünonüümiks võikalt kaunitele kultusfilmidele, kirjutab mentalfloss.com. Teisalt: Lynchi kaliibriga lavastajale oli televisioon hiiglaslik samm tagasi. Tänapäeval, kui kvaliteetseriaalid, nagu "Breaking Bad" naudivad suure ekraani filmide väärset prestiiži, on raske mõista, et tollal oli televisioon üksnes hoolaud mängufilmide tegemiseks. Ent kuna ABC andis Lynchile ja tema paarimehele, politseisarja "Hill Street Blues" stsenaristina tuntud Mark Frostile ennekuulmatu loomingulise vabaduse, jõudis 8. aprillil 1990 eetrisse midagi seninägematut.

Ehkki "Twin Peaksi" sündmused vallandas 18aastase populaarse koolitüdruku Laura Palmeri (Sheryl Lee) salapärane mõrv fiktiivses Washingtoni osariigi väikelinnas, kasutasid Lynch ja Frost tapmist grotesksete tegelaste galerii tutvustamiseks. Pentsik tegelaskond peegeldas Lynchi varasemate filmide "Eraserhead" ja "Blue Velvet" veidraid karaktereid, kirjutab Huffington Post "Twin Peaksi" 20. aastapäevale pühendatud artiklis.

Liliput, hiiglane, transvestiit – täielik freak-show!

Laura koolikaaslaste, ilusate teismeliste kõrval figureerisid ühe käega mees, liliput, hiiglane, naiseriideid kandev narkoagent, selgeltnägija, nn haluproua, kes kandis kõikjal kaasas puunotti, ning palju uimastiärikaid, sutenööre, prostituute ja teisi mandunud isikuid.

Seebiooperlik keskkond – ontlik väikelinn – moondus Lynchi kaamera läbi pahaendeliseks mülkaks. Angelo Badalamenti äiutav avamuusika sümboliseeris pealispinna tüünust, mille purustas kilesse mässitud Laura Palmeri surnukeha leidmine rannalt. FBI eriagent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) saabub uurima Laura surma seost teise hiljutise mõrvaga. Ajapikku muutub iga linnaelanik kahtlaseks – kõigil paistab olevat mingi motiiv.

Lynch lõi seniste seriaalide sirgejoonelisuse uppi. "Twin Peaksi" tegevus hargnes pidevalt uutesse suundadesse. Niipea kui vaatajale tundus, et ta on juhtlõnga leidnud ning teel lahenduse poole, kummutas Lynch tema teooria. Tähtsusetudki kõrvaltegelased olid hoolega välja joonistatud ja oma kiiksudega. Reaalsus põimus ebareaalsusega – just tänu Lynchile võib tänapäeva seriaalides näha unenäostseene.

Teise hooaja keskel sundis Lynchi ja Frosti vigurdamisest häiritud ABC stsenariste Laura mõrtsukat paljastama. Ilmselt oli see viga. Vaatajate arv hakkas langema ning kriitikute hinnangul kannatas ka hilisemate osade kvaliteet. "Twin Peaks" jõudis eetris olla vaid poolteist hooaega. Siis tõmbas ABC sarjale vee peale. Lahtised otsad sõlmis Lynch kokku 1992. aasta mängufilmis "Twin Peaks: Fire Walk With Me".

"Twin Peaks" polnud mitte televaatajate igapäevane kõneaine, vaid terve kultuurinähtus. Fraasi "Kes tappis Laura Palmeri?" teadsid needki, kes seda sarja ei vaadanud. Sarjateemalised suveniirid ei piirdunud tavapäraste T-särkidega: Kyle MacLachlan luges agent Cooperina sisse audioraamatu, välja anti Twin Peaksi linnajuht ja "Laura Palmeri salapäevik", mille kirjutas Lynchi tütar Jennifer.

Lynch pani aluse kvaliteetsarjadele

Pärast "Twin Peaksi" polnud televisioon enam endine. 1993 jõudis sealsamas ABCs eetrisse krimisari "NYPD Blue" oma vandesõnade, alastuse ning stsenarist David Milchi treitud monoloogidega, kirjutab vulture.com "Twin Peaksi" olulisusele pühendatud artiklis. Fox Television sekundeeris samal aastal "Salatoimikutega", mille pahaendelisusel, vägivaldsuse ja sapisel huumoril oli ilmselgelt "Twin Peaksi" märk küljes. Agent Mulderi osatäitja David Duchonvy kehastas otsest silda kahe seriaali vahel – tema oligi olnud see "Twin Peaksi" transvestiidist narkoagent.

Lynch oli tõestanud, et televisioon ei pruugi olla kino vaene ja lihtsameelne sugulane. Tema uuendused on viinud selleni, et tänapäeval teevad kvaliteetsarjad suure ekraani filmidele silmad ette ning seriaalides mängivad tunnustatud staarid (ka MacLachlan oli "Blue Velveti" tähena juba mainekas näitleja).

David Lynch taandus uute osade tegemisest

Alles äsja tundus, et ring on täis saanud. Kaablikanal Showtime tellis Lynchilt ja Frostilt üheksa uut "Twin Peaksi" osa, mis pidid eetrisse jõudma järgmisel aastal, tähistamaks veerand sajandi möödumist kultussarja lõpust. Ent sel esmaspäeval teatas Lynch, et taandub uuest seriaalist. Ta väitis Twitteris, et Showtime pole talle andnud piisavalt raha, "et teha stsenaariumi nii, nagu seda minu meelest tegema peab".

"Twin Peaksi" fännid katkuvad meeleheitest juukseid – seda enam, et teine kultusseriaal "Salatoimikud" naaseb peatselt ekraanile koos vanade peaosatäitjate David Duchovny ja Gillian Andersoniga. Showtime püüab halva mängu juures head nägu teha. "Hellitame lootust, et saame selle mõlema erakordse looja Lynchi ja Frosti juhtimisel endises hiilguses tagasi tuua."