PAIKNE PAISTE PILVEDE ALL: Superstaarisaates osalev Risto Paiste õpib lennu­akadeemias, aga mitte piloodiks, sest see amet eeldab ringirändamist. Ristole aga meeldib Eestis niivõrd, et tema tahaks rohkem paikne olla.Foto: Laura Oks
Inimesed
11. aprill 2015, 08:00

"Lennukid on mind paelunud väiksest peale." (1)

Staarisaate Risto Paiste õpib lennundust. Aga mitte piloodiks, sest siis on keerulisem samal ajal ka laulmisega tegelda.

"Politseinikuks ja tuletõrjujaks tahtmise faas oli lapsepõlves ka minul, aga vanemaks saades hakkas kiskuma lennukite poole. Elan Saaremaal ja kõik Kuresaare lennukid lendavad üle meie maja," räägib superstaarisaate finalist Risto Paiste (22), miks ta otsustas lennuakadeemiasse õppima minna.

"Iga kord, kui toas kuulsin, et mingi mürin käib, jooksin õue lennukeid vaatama. Lennukid on mind paelunud väiksest peale," pillab Risto.

"Vanemad olid minu otsusega lennuakadeemiasse astuda väga rahul, nad on toetavad."

Risto õpib lennunduse side- ja navigatsioonisüsteemide käitamist. "Ma hakkan hoolitsema kõigi lennunduse side-, seire- ja kommunikatsiooniseadmete, radarite ja kõige muu eest," selgitab Risto, et temast saab masinaid hooldav tehnik.

Tegelikult mõtles ta ka piloodiks õppimise peale, kuid ei valinud seda eriala töö liikuvuse tõttu. "Pilootidel on väga palju rändamist. Kui oled pidevalt lennus, on raske tegelda muude asjadega – näiteks muusikaga. Mulle meeldib olla paikne. Eesti on minu kodu ja Saaremaa on mulle väga südamelähedane. Piloodi töö kõrvalt ei saa väga palju kodus olla."

Risto valitud erialale sisseastumisel luges ühe reaalaine – füüsika või matemaatika – ja inglise keele eksami tulemus, samuti tuli õiendada sisseastumiseksam ja pidada maha vestlus.

Matemaatikaga tuli kõvasti pingutada

"Lennuakadeemias on see hea, et suures osa määravadki sissesaamise sisseastumiseksam ja vestlus. Seega – kui keegi arvab, et ta hinded pole piisavalt head, tasub ikkagi proovida," kinnitab Risto, et akadeemiasse pääsemiseks on oluline isiksus.

"Samuti see, kuidas eriala sulle sobib ja kuidas end katsetel tõestada suudad."

Kuresaare gümnaasiumis õppides pani Risto rõhku matemaatikale. "See ei tulnud mul üldse loomulikust intelligentsist, pingutasin ikka kõvasti," naerab ta.

"Tundsin, et mul läheb seda tulevikus vaja."

Ja nii läkski. Lennuakadeemia sisseastumiseksami kirjalikus osas tuli lahendada palju loogikaülesandeid. "Igasuguseid nipi ja trikiga küsimusi oli, samuti gümnaasiumist pärit füüsika- ja matemaatikaülesandeid, et kontrollida teadmisi reaalainetes."

Psühholoogilist testi – nagu piloodiks pürgijatel – Ristol läbida ei tulnud.

Et Risto omandab rakenduskõrgharidust, kestab tema õpe neli aastat. Praegu on tal muidugi sebimist palju, sest kool on Tartus, superstaarisaate tegemised käivad aga Tallinnas. "Kool on mulle väga palju vastu tulnud ja saan palju aineid e-õppes paralleelselt saatega ära teha," tänab Risto õppejõude, kes saavad tema olukorrast väga hästi aru.

No aga ikkagi tundub, et niimoodi kahel rindel rabada on päris pingeline. "Ma olen terve elu tundnud, et mida rohkem teed, seda rohkem jõuad. Muidugi on praegu raske, kuidas muidu, aga usun, et saan hakkama."

Praegused piloodid on oma alal väga head

Hmm, mida arvab lennundust tudeeriv Risto möödunud kuul Alpides juhtunud katastroofist. "Ütleme nii, et ma tundsin kergendust, et piloodiks ei õppinud. See on väga kahetsusväärne juhtum," arutleb Risto.

"Piloodil on nii suur vastutus ja see, et vaimselt ebastabiilne inimene lasti rohkem kui saja inimesega lendama, on kellegi väga suur tegemata töö."

Risto lendab siiski praegugi hea meelega: "Ma ei karda lendamist. Usun, et praegused piloodid on omal alal väga head."

Hakkasin laulma enne kui rääkima

"Mul on väga toetavad sõbrad ja nemad lükkasid mind ikka natuke tagant ka. Kuna laulmine mulle meeldib ja olen sellega palju tegelnud, siis mõtlesin, et miks mitte," räägib Risto Paiste, kuidas ta leidis tee superstaarisaatesse.

Tegelikult on sõbrad utsitanud Ristot juba varemgi staarisaates õnne proovima, kuid siis on tal olnud eelvoorude ajal muid kiireid toimetusi.

Laulnud on Risto pisikesest saadik. "Ema ütles, et ma hakkasin laulma enne, kui rääkima. Lasteaias ja algklassides märkasid õpetajadki, et ma pean viisi ja sokutasid mind laulma. Nii see tuli."

Kõigepealt laulis Risto poistekooris Vandersellid. Põhikoolis võttis ta oma tiiva alla muusikaõpetaja Malle Veske. Suurem trall läks lahti aga keskkoolis. "Siis laulsin nii segakooris Ave, ansamblis Sa:rlaine kui ka solistiõppes, juhendaja Laine Lehto käe all." Risto on arvukate laulukonkursside veteran.