KUULSATE VANEMATE VÕSUKE: Frances Beani kutsumus on tegelda kunstiga.Foto: Vida Press
Inimesed
10. aprill 2015, 07:00

Kurt Cobaini tütar: "Nirvana muusika mulle eriti ei meeldi."

Frances Bean Cobain polnud kaheaastanegi, kui tema isa Kurt Cobain endalt 21 aastat tagasi elu võttis. "Olin umbes 15, kui mõistsin, et ei pääse tema eest kuhugi. Isegi kui olin autos ja raadio mängis, laulis seal mu isa. Oleks Kurt olnud ükskõik milline kutt, kes oma pere kõige hirmsamal võimalikul viisil hülgas... Aga ta polnud. Kurt innustas inimesi teda pjedestaalile tõstma, et ta muutuks pühaks Kurtiks."

22aastane Frances on kaunis ja enesekindel noor naine, kes tegutseb kunstnikuna. Ta sarnaneb paljuski oma kadunud isa, igavesti 27aastaseks jäänud Kurt Cobainiga.

"Isa kõneles üsna samasuguse häälega nagu mina, niimoodi monotoonselt," märgib ta Rolling Stone’i intervjuus. Nirvana elusolevates liikmetes tekitab Francese ja Kurti sarnasus võõrastust.

"Nad vaatavad mind ja on näha, et nad vaatavad vaimu," kirjeldas Frances muusikute hiljutist külaskäiku tema koju.

"Kurt pidi kunstile ohverdama viimse kui kübeme endast."

Frances ei häbene tunnistada, et pole eriline Nirvana muusika fänn. "Mulle meeldivad pigem Mercury Rev, Oasis, Brian Jonestown Massacre," loetleb ta. "Grungebändid mind ei huvita."

Kuid oma isa geniaalsuses ta ei kahtle. "Territorial Pissings" on kuradi kihvt laul. Ja "Dumb" – iga kord, kui ma seda laulu kuulen, hakkan nutma," ütleb Frances.

"See on paljakskistud versioon Kurti minapildist. Kuidas ta on narkouimas või nendest vaba ega küüni tiitlini "oma põlvkonna hääl"." Frances arvab end teadvat, miks Kurt endale 27aastasena otsa peale tegi.

"Kurt jõudis omadega punkti, kus ta viimaks pidi oma kunstile ohverdama viimase kui kübeme endast, sest maailm nõudis seda temalt. Usun, et see oli peamisi päästikuid, miks ta tundis, et ei taha siin olla ning et kõik oleksid temata õnnelikumad." Igas suures kunstnikus on veidi hullumeelsust, usub Frances.

"Mu isa oli erakordselt auahne. Ta tahtis, et tema bänd oleks edukas. Aga ta ei tahtnud olla mingi kuramuse põlvkonna hääl."

"Kui mul oleks olnud isa, oleks see olnud vapustav kogemus."

Kuid Frances tõdeb: "Tegelikult on nii, et kui ta oleks ellu jäänud, oleks mul olnud isa. Ja see oleks olnud vapustav kogemus."

Ta teab väga hästi, et Kurti ja tema ema, grungerokkar Courtney Love’i suhted olid väga halvad. Frances teab sedagi, et tema sünd oli mõeldud nende abielu päästmiseks. Kuid pisitütar ei suutnud Kurti elus hoida.

"Aga ma tean videomaterjali ja kirjade põhjal, mis Kurt mulle kirjutas, et isa tõepoolest armastas mind."

Courtney polnud emana just parim – uimastisõltlasena on tal olnud oma deemonid, kellega maadelda. Esimest korda võttis kohus Courtney’lt tütre hooldusõiguse, kui Frances oli 11aastane. 17aastasena otsustas tüdruk, et elab pigem isaema Wendy O’Connori ja tädi Kimberly Dawn Cobaini juures. Seepeale kostitas Courtney oma tütart sotsiaalmeedias solvangutega.

Nüüdseks paistavad ema ja tütar olevat ära leppinud. Küllap on nende suhteid parandanud ka värske dokfilm Kurt

Cobainist, mille tegemisest mõlemad osa võtsid. Courtney andis režissöör Brett Morgenile juba aastaid tagasi kõik Kurti päevikud, fotod ja videomaterjalid. Frances tegutses filmi "Montage of Heck" produtsendina. Nii sündis esimene omaste loal ja toetusel valminud dokkfilm, mis kirjeldab Kurti lapse- ja noorpõlve ning avab tema isiksuse tagamaad.

Frances nimetab Sundance’i festivalil esilinastunud filmi tundeküllaseks ajakirjanduseks.

"Kurt peaaegu nagu räägiks ise oma loo omaenda sõnadega – omaenda esteetikaga, ettekujutusega maailmast. See maalib portree mehest, kes üritab inimeseks olemisega hakkama saada." Frances luges režissöörile kohe alguses sõnad peale: ta ei taha Kurti mütologiseerimist. Nii sündis film, mille kaudu tütar sai oma isast palju rohkem teada.

"Siin tõestatakse faktidega, kes mu isa oli lapsena, teismelisena, mehena, abikaasana, artistina."