YOUTUBE’IS MENUKAS: Ehkki Renate ei ole Eestis väga tuntud laulja, on tal Youtube’is korralik kuulajaskond: tema kirjutatud laulu "Stiihia" on seal kuulatud üle miljoni korra, laulu "Vajan sind" üle poole miljoni korra.Foto: Liisa Härmson
Saund
9. aprill 2015, 07:00

Youtube'i täht Renate Saluste tegi kaveri Stigi ja Elina euroloost

"Miks ma kaverdan mõnda lugu? Mõne loo puhul lihtsalt lööb lambike põlema." (9)

"Ma olen teinud oma muusikukarjääris 4-5 kaverit ja ligi 50 oma laulu. Miks ma kaverdan mõnda lugu? See on tunnetuse teema," ütleb Renate Saluste, kelle suurim hitt "Stiihia" on Youtube’is kogunud üle miljoni kuulamise. "Stig Rästa ja Elina Borni euroloo "Goodbay to Yesterday" kaverdasin ma eelkõige sellepärast, et see laul meeldib mulle."

"Ma ei ole küll kuulanud teiste riikide eurolugusid, kuid sellest hoolimata ma usun, et Eesti duetil läheb Viinis hästi, kindlasti oleme eesotsas," ei kahtle Renate (21), et Stig ja Elina on rahvusvahelisel lauluvõistlusel edukad.

Renate, kes on laulnud terve oma elu ja õppinud ka klaverit, on samuti konkursile "Eesti laul" kaks lugu saatnud. "Esimese loo "Hard" saatsin 2010. aastal ja tagantjärele tundub mulle, et oleks võinud seda pigem mitte saata – see ei olnud kuigi tugev lugu. Samas sain kogemuse võrra rikkamaks," meenutab Renate.

"Teise loo "Dilemma" saatsin tänavu, kuid ka sel korral ma ei pääsenud poolfinalistide hulka. Kuid ma saadan tulevikus sinna kindlasti oma lugusid veel," on ta sihikindel.

Renatel on ilmunud kaks plaati ning peagi on valmimas kolmas album – "Teekond hingeni". "Sealtki leiab ilmselt kaks kaverit. Üks neist on väga suvine lugu "Ola Ola", mis on Vene artisti Niloo laulu kaver, teine on ühe prantslanna oma. Mulle on selle kasutamiseks nõusolek antud, kuid vaatame, kas me jõuame seda lugu veel plaadile vormistada. Ülejäänud lood on minu enda looming," selgitab Renate. "Kuid mõne välismaise looga on see, et lugu hakkab kohe meeldima ja lambike lööb põlema."

Pikk teekond iseendani

Tema uuel plaadil on kõik lood eesti keeles, välja arvatud üks lugu, mis on ingliskeelne. "Uus plaat "Teekond hingeni" valmis kaks aastat ja juba selle pealkiri viitab sellele, et ma olen selle aja jooksul arenenud mitte ainult muusiku, vaid ka inimesena," avameelitseb laulja.

"Need kaks aastat on olnud minu jaoks pikk teekond iseendani, mis aitas mul paremini mõista teisi inimesi ja hinnata ümber paljud eluväärtused. Näiteks arvasin ma varem, et mul on alati õigus, kuid nüüd mõistan, et see ei ole tegelikult nii. On hea, kui inimene suudab näha ennast teise inimese pilgu läbi," on Renate muutunud viimast plaati tehes palju tolerantsemaks.

Küsimusele, miks on Renate nii populaarne Youtube’is, kus tema ühte menukamat lugu "Stiihia" on kuulatud üle miljoni korra, kuid laiem Eesti publik teda siiski ei tea, arvab neiu, et ju ei ole tema aeg veel kätte jõudnud.