Ajakirjanik Ingrid Peegi vanaisa Aleksander Peegi mälestusnäituse avamine Rahvusraamatukogus 8. aprillil 2015. Fotol Ingrid Peek akti juures, mille modelliks oli tema vanaema.Foto: TEET MALSROOS
Galeriid
8. aprill 2015, 18:05

GALERII: Perekond Peek avas kunstnikust vanaisa mälestusnäituse (3)

Rahvusraamatukogu 6. korruse galeriis avati täna teatri- ja maalikunstniku ning graafiku Aleksander Peegi tööde valiknäitus. Näitusega tähistatakse kunstniku 100. sünniaastapäeva.

Näituse ellukutsujateks on kunstniku pojad, ettevõtja Toomas Peek ja insener Kuno Peek, ning lapselapsed, nende seas ajakirjanik Ingrid Peek, sooviga hoida elavana ja väärtustada Aleksander Peeki mitmekülgse loometegevuse pärandit – meisterliku klassikalise realismi väljendusi akadeemilise ja tarbekunsti kaudu.

Aleksander Peek sündis Kundas 25. aprillil 1915. aastal. Erialalisi teadmisi teatrikunstist omandas Peek Moskvas. Samuti õppis ta Siberis Omski kunstikoolis teatri-dekoratiivkunsti osakonnas, kust kutsuti rindele. Samal ajal oli tal võimalus edasi töötada ka kunstnikuna, kuuludes Primorjes Nõukogude Kunstnike Liidu ridadesse. Peegi rindejoonistused ja maalid olid eksponeeritud mitmel pool NSV Liidus. Teatrikunstnikuna töötas ta Donbassis ja Samarkandis. Eestisse naastes töötas ta 1946. aastast Tallinna RAT Estonias ja Vene Draamateatris.

Pärast teatrist lahkumist pühendus Peek maalikunstile, luues toonase ühiskonna seisundit tabavaid maale nagu "Bürokraadi eine" ja suurvorme nagu Tallina kino Rahu seinamaal (1950). Viimastel aastatel oli kunstniku lemmikuks graafika.

1950.-1960. aastatel tegi Peek NSVL Rahvamajanduse Näituste paviljonidele töötavaid masinate ja seadmete mudeleid ning riigi elektrifitseeritud kaardi, aga ka kaardid Eesti energiale ja politseile.

Näitus jääb avatuks 27. aprillini.