NASA arvates leiame Maa-välise elu lähikümnenditelFoto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Maailm
8. aprill 2015, 10:01

NASA: 20 aasta jooksul on maaväline elu leitud (5)

Teisipäeval avaldasid NASA teadlasel avalikul aruteluõhtul arvamust, et tõenäoliselt leitakse mõnelt teiselt planeedilt elu juba lähima 20 aasta jooksul. Viimastel aastatel on vett leitud nii paljudelt taevakehadelt, et elu leidmine on ainult aja küsimus, vahendas Popular Science. 

"Usun, et meil on Maa-välise elu kohta tugevad tõendid olemas järgmisel kümnendil ja kindlalt suudame seda tõestada 10 kuni 20 aasta pärast, " ütles NASA teadusdirektor Ellen Stofan.

Loomulikult ei pidanud kosmoseagentuur silmas rohelisi mehikesi. Tõenäoliselt leitakse kõigepealt mikroobe või muid algelisi eluvorme.

NASA uurijate arvamuse taga on hiljutised avastused. Tuleb välja, et vesi on Päikesesüsteemis palju tavalisem kui seni arvatud.

Näiteks on Jupiteri kaaslase Europa jäise pinna all peidus meri. Saturni kuul Enceladusel purskavad allikad. Mõned nädalad tagasi teatas NASA, et Jupiteri suurimal kaaslasel Ganymedesel on soolane ookean.

Need leiud sunnivad astronoome ümber hindama seda, kuidas elukõlbulikke taevakehi otsitakse. Pikka aega  peeti elukõlbulikeks vaid neid planeete, mis asuvad oma tähest kindlal kaugusel, et seal saaks leiduda vedelat vett.

Kui planeet on tähele liiga lähedal, aurustub seal kogu vesi ära.  Asub veega planeet oma päikesest liiga kaugel, on see külm ja elutu jääkõrb.

Samas on Europa pinnal vedelat vett, kuigi see taevakeha asub Päikesest peaaegu 800 miljoni kilomeetri kaugusel.

Tuleb välja, et hiidplaneet Jupiteri raskusjõud tekitab Europas hõõrdumist ja soojendab seda. Seega võivad eluks kõlvata paljude suurte planeetide kaaslased.