Tõnis Erilaid. Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
8. aprill 2015, 07:00

Kuidas rahvusvahelisi spioone kohvikust tõrjuti

Ühtepidi on erakordne, et Inglismaa sõjaväeline esindaja ühe Tallinna kohviku sulgemise vastu protestis. Aga teistpidi see, et protest ei aidanud – mitu nime vahetanud kohvik pandi hoolimata oma linna parimast köögist ja kuulsatest meelelahutusesinejaist kinni.

Jutt on aprillis 1919. aastal Sadovskite avatud Cafe de la Plage'ist. Algul Liiva (praegusel Poska tänaval) olnud kohvik suleti, väites, et naabreid häirib lärm ja seal liikuvat salaviina.

See ei lugenud, et kohviku ülemkelner oli Londonist toodud ja seetõttu oli see Inglise mereväeeskaadri ohvitseride lemmikpaik. Sestap Inglise esindaja protesti avaldaski.

Kindral Laidoner luges tema läkituse läbi, aga andis asja linnavalitsuse otsustada. Kohvik tehti lahti uue nimega, siirdus Narva maantee äärde villa Mon Repos'sse ja lõpetas tegutsemise juba Esplanade'i nime all.

Kohvik oli Tallinna seltskonnatuusade, diplomaatide, aga ka Judenitši loodearmee endiste ohvitseride (loodearmees oli 15 000–16 000 mehest kümnendik ohvitsere ja koguni 53 kindralit!) lemmikpaik. Mon Repos sulgemise formaalseks põhjuseks oli teisel korrusel tegutsenud salajane mängupõrgu, kuid peamiselt ikka, nagu kirjutab Vaba Maa – Mon Repos oli rahvusvahelise spionaaži keskus.

Kus seltskonnatuusad ja kõrged ohvitserid käivad, seal pudeneb ju ikka midagi luurajaile kõrva.