Rootsi euroloo autorid said süüdisutse koopiaõiguse rikkumises – laulu videos kasutatud kriipsumehike meenutavat liiga lähedalt varjunime DandyPunk varjuva kunstniku palas "The Alchemy of Light" figureerivat tegelast.Foto: Vida Press
Üritused
8. aprill 2015, 07:00

Rootsi euroloo "Heroes" video on plagiaat? (6)

Rootsi esindajat Eurovisioni lauluvõistlusel, Måns Zelmerlöw laulu "Heroes" tabas süüdistus: plagiaadikahtluse tõttu tuli internetist maha võtta palale loodud video. 

Video eemaldati lauluvõistluse Youtube’i kanalist pärast seda, kui autorid said süüdistuse koopiaõiguse rikkumises. Täpsemalt äratas tähelepanu videos kasutatud kriipsumehike, kes meenutavat liiga lähedalt varjunime DandyPunk taga kunstniku palas "The Alchemy of Light" figureerivat tegelast.

Klipi autor, režissöör Fredrik Rydan tunnistab, et kuigi ta on saanud võõrast tegelaskujust mõjutusi, pole meeskonnal lihtsalt aega oma õigust taga ajada ja lihtsam on videot muuta.

"Kuni asjaolude selgumiseni paneme lauluvõistluse leheküljele teise video," selgitab mees. "Mis siis, et see on igavam ja nõuab lisatööd," selgitab Rootsi delegatsiooni juht Christer Björkman portaalile Esc-plus.

"Me tahtsime kasutada mingit kriipsujukut, mis sümboliseeriks Månsi loos väikest poissi. Guugeldasin natuke ja leidsin selle video üsna kiiresti. Minu arust oli vihmavarjuga mehike väga tore," vahendab Aftonbladet režissöör Fredrik Rydmani. Mais peetava võistluse ajaks kujundatakse mehike ümber – muu hulgas uute riietega.

Režissööri sõnul räägiti ka juristidega, kelle sõnul on juriidiliselt kõik kindlasti korrektne, kuid konflikti vältimiseks muudetakse mehikese kujundust igal juhul. "See ei ole väga raske," arvas Rydman.

Rootslaste tänavune laul on varemgi langenud kriitika alla: küll sarnanevat "Heroes" kahtlaselt palju Aviici, küll David Guetta loominguga.