Inimesed

TÕENDID LEITUD: Jeesus elas kindlasti! (84)

LISA KOMMENTAAR

Rumalad11. aprill 2015, 09:45
Seda lugu lugedes ma lihtsalt naersin. Teadlased peaksid siiski targad olema, jään selles kahtlema. Eks see teadus ennegi ole puusse pannud. Kui need teadlased enne uuriksid Piiblit, siis nad teaks, et Jeesusel ei olnud ei naist ega last. Jeesus maeti küll hauakambrisse, aga kolme päeva pärast ta tõusis surnuist. Ja ta näitas end oma järgijatele. Ja alles siis tõusis taevasse, teiste silme all. Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, kõike, mis teadlased või meie "armas" massimeedja jagab, ei ole alati täistõde. Piibel ei ole muinasjutt. See on Elav Sõna, ajas muutumatu, see on Jumala Sõna. Eks ole teada, et lõpuaegadel ole palju inimeste petmist ja valet. Ärge muretsege. Otsige pigem Jumala ligiolu ja võtke Jeesus enda südamesse vastu. Ainuke viis pääseda Igavesse Ellu, Paradiisi. :) Olge julged ja ärge alluge survetele. Sellised valed ei peaks tekitama kristlaste seas "tulist debatti". :) Õnnistusi teile kõigile!
Uskumatu13. mai 2015, 10:41
Jumal on väljamõeldis vaimselt nõrkadele inimestele ja piibel on lihtsalt muinasjutt.
Usklik16. aprill 2017, 16:37
Ega selle úle pole mótet vaielda jah, kas váljamóeldis vói mitte. Fakt on aga see, et me kóik súnnime, siis sureme ja saame ikka lópuks teda kummal poolel oli óigus. Ma lihtsalt juba ratsionaalse inimesena soovitaksin inimestele validas uskumise tee, sest mis see sult siis ára vótab, kuid see kui peale ára suremist avastad, et usklikel oli ikkagi óigus, on kúll suur ámber. Kaunist úlestóusmis púha kóikidele :)
NO AGA10. aprill 2015, 22:24
usuline lähenemine ongi ju hoopis teine asi kui ratsionaalne. võtame või selle, et naine peab oma pattude pärast valudes sünnitama. medistiin aga lähtub teadmisest, et püstine keha asend tekitas vaagnaluude uue asendi, mis nüüd sellist jubedat valu tekitab. mõlemal siis omast kohast õigus. sellistele asjadele mõeldes saab usuline seisukoht inimesele tõesti kui teatud pääsemiseks, konksuks, kuhu end vahetevahelgi puhkama kinnitada üleüldises tajumatus/tajutud ebamäärasuses, et on siiski meiega sarnane KEEGI, kes teab ja saab aru, kui ka keegi muidu ei teaks ega saaks aru..., misa ehk ei kannataks väljagi...
baizel10. aprill 2015, 12:33
Piibel?10. aprill 2015, 08:51
Piibel on kordi tõlgitud, tõlkes vigu tehtud, osa evangeeliume ammu välja võetud ja needki, mis seal sees on, said kirja paar sajandit peale Jeesuse surma. Mis tõest siin saab rääkida? Saa on pigem justkui rahvajuttude kogumik.
muig10. aprill 2015, 12:36
juudi rahva ennemuistsed jutud.
tt9. aprill 2015, 16:50
Usuge parem ise ennast mitte kogu aeg jumalad las puhkab teine rahus kuradi haiged inimesed.
Julius Cesar 9. aprill 2015, 09:21
Youtubis on olemas lausa video sellest, kuidas Juudid tegid vaaraode elust Piibli ja muutsid nimesid. Kuigi suur sarnasus olemas ka nimedele. Jeesuse kadunud aastad veetis vend Tiibetis ja õppis mediteerimist ja iidseid ravimeetodeid. Ta pidas ennast JUmalaks ja seda teevad paljud spirituaalsed inimesed, kes on saanud kontakti oma enese kõrgema minaga. Mis panebki meid tundma jumalana. Samuti olen ise seda tundnud ja sellest on pajatatud nii, et maa must. Sellest tuli ka koraan, mida ei ole kunagi muudetud. Piiblist on ainuke versioon, mis veel muutmata on Kuningate raamat.
??9. aprill 2015, 16:13
Või Julius Caesar? ega äkki mania gandiosa? Mida Julius Caesar kah Jeesusest teada võib? Tema pani juba pool sajandit enne Jeesuse sündi oma kõrvad pea alla.
aaa11. aprill 2015, 09:11
Kas video on dokumentaalne?
Elas tõesti8. aprill 2015, 18:57
Ta elas Rakvere lähistel võpsikus. 1939 kui Vene okupandid sisse tulid, põgenes Iisraeli-
mis selles usus Püha on?8. aprill 2015, 17:30
islamistid olid vähemalt nii targad, et lapspruudid seadustesse kirjutada. Pühadmehed vatikanis siiani harrastavad salaja oma sugukirge laste peal!
8. aprill 2015, 16:59
Tavaliselt on nii, et karismaatilise liidri ümber kogunevad tema järgijad, nimetame neid siis jüngriteks. Kui aga see karismaatiline liider sureb, siis tavaliselt pudenevad tema järgijad laiali, võib-olla, et mõni üksik truu fänn jääb. Aga Jeesuse jüngrite kohta see ei kehti, nemad jätkasid õpetuse kuulutamist ja tegid seda veel aastaid pärast Kristuse surma. Ja see kuulutamine polnud mingi mugav ukselt uksele kolistamine, vaid need inimesed seadsid oma elu ohtu kuni selleni, et enamik neist tapeti. Peale selle nad läksid Rooma impeeriumi erinevatesse paikadesse. Väidetavalt olevat Jumal neile andnud võime rääkida erinevate rahvaste keeli, mida nad ise poleks osanud, sest olid harimatud lihtinimesed. Miks nende jüngerlus ei lõppenud Jeesuse surmaga? Kuskohast võtsid harimatud inimesed sellise karisma, et nende kuulutustest sündis 2000 aastane maailmareligioon? Miks neil polnud surmahirmu? Need on küsimused, millele pole niisama lihtne vastata. Need inimesed pidid kogema midagi, mis pani nad uskuma, et Jeesus on tõotatud Messias. Evangeeliumid kirjutavad, et ülestõusnud Jeesus ilmus oma jüngritele. Ja mitte ainult neile, vaid ka Saulusele, kes oli varem kristlaste hukkaja ja tagakiusaja ning polnud Kristust kunagi tema n-ö eluajal näinud (enne ristilöömist). Pärast seda kui ülestõusnud Jeesus olevat talle ilmunud, millest räägivad evangeeliumid, sai temast kohe veendunud ristiusu levitaja. Tema on ka üks n-ö produktiivsemaid ja karismaatilisemaid apostleid. Ta löödi ka risti. Miks ta pöördus usku? Jälle küsimus, millele pole lihtne vastata.
anuaar8. aprill 2015, 16:15
loomulikult jeesus elas.ta oli prohvet aga mitte jumala poeg
ei olnud8. aprill 2015, 17:40
Jeesus oli jumala poeg vaata ise piiblist ja mine Jehoova Tunnistajate koosolekule jw.org sealt saad vastuseid
to ei olnud8. aprill 2015, 19:31
Või et mingid jehoviidid? No leidsid ikka autoriteedid. õnnitlen! Ja mille poolest see piibel koraanist parem on? Koraanis on kah Jeesust nimetatud, kuid nagu ühte paljudest prohvetitest võrdväärsena näiteks Ristija Johannesega, kes on kah Koraanis nimetatud. Mitte aga kui jumala poega.
Julius Cesar9. aprill 2015, 09:24
Me kõik oleme Jumala Pojad ja tütred. Jeesus elas tiibetis, mediteeris ja õppis kontakti saama oma kõrgema minaga. Tuli ja kanaldas, ja tänasel päeval on neid kanaldajaid jalaga segada.
to Julius Caesar9. aprill 2015, 09:43
Tänasel päeval on neid kanaldajaid jalaga segada.
Kus need kanaldajad on? Need on enamasti haiged, kes kujutavad ette, et neil on mingeid võimed ja nad on "kontaktis kõrgema minaga". olen isegi selliseid näinud.
Tim8. aprill 2015, 15:16
Mingist sohilapsest Jeesusest on juudid loonus endale legendi ja piibel on seda legendi tutvustav brošüür.
to Tim8. aprill 2015, 15:52
Ei maksaks oma teamatust avalikult reklaamida. Juudid Jeesusele promo ei tee. Kristlaste hulgas on tegelikult juute paganama vähe. Judaisid loevad nimelt puusepa pojast Naatsarei Jeesust hoopiski petiseks ja isehakanuks, mitte aga oodatud messiaks. Nende arvamuse järg on messias ehk päästja alles tulemata, nemad alles ootavad teda.
hah9. aprill 2015, 19:40
esimesed kristlased olid ju juudid, samuti ka jeesus
hah29. aprill 2015, 19:41
...no nii teoreetriliselt rääkides. jeesuse olemasolu on suht kaheldatav teema...
Ardo .8. aprill 2015, 15:05
Jeesust ei usuta , saatanat aga küll .
to Ardo8. aprill 2015, 15:56
Usud soojust, aga mitte külmust? Usud valgust, eitad aga pimedust? Usud elu ja eitad surma? Vabandust, on siiski vastandmõisteid, mis eksisteerivad paaris. Kui pole ühte, siis pole ka teist.
NO TAHAN--- SELLEST RÖÖKIDA,,8. aprill 2015, 16:20
MEIL OM SELLINE SUUR MEES,,,,REFORMI ERAKOND --SEE KÕIGE VÄGEVAM JEESUS,
kalju8. aprill 2015, 14:57
Oma uskmatust Jumalasse püüavad paljud õigustada niisuguse väitega "Kõik mida ei saa teaduslikult tõestada - on kas vale või ei vääri üldse tähelepanu." Ja kui ei saa teaduslikult tõestada Kristuse jumalikku olemust või tema ülestõusmise fakti, siis kahekümneesimise sajandi inimesed olevat liiga haritud selleks, et võtta Kristus vastu kui Päästja või uskuda tema ülestõusmisse.Arvatavasti on ajaloo parim definitsioon järgmine: "tunnistustele rajatud möödunu tundmine."Ja kui keegi tahab vastu väita, et tema ei arva seda sugugi parimaks seletuseks, siis võiks esitada talle küsimuse: Kas teie usute seda,et Napoleon oli tõesti olemas? Tavaliselt inimene vastab jaatavalt. Siis võiks küsida: Aga kas teie olete teda näinud? Inimene vastab muidugi, et ei ole. Kust te siis seda teate? Usutavaks teeb jüngrite tunnistus sellepärast, et nendest kaheteistkümnest ükteist surid märtritena. Nad hukkusid sellepärast, et nad uskusid Kristuse ülestõusmisse. Peetrus löödi risti; Andreas löödi risti; Matteus tapeti mõõgaga; Jakoobus, Alfeuse poeg löödi risti; Filippus löödi risti; Siimon löödi risti; Taddeos surmati nooltega; Jakoobus, Jeesuse vend visati kividega surnuks; Toomas tapeti odaga; Bartolomeus löödi risti; Jakoobus Sebeduse poeg tapeti mõõgaga. Nad olid kindlad et Kristuse ülestõusmine on tõde. Raske on leida inimkonna ajaloos üksteist inimest, kes oleks teadlikult läinud vale eest surma.
to Kalju8. aprill 2015, 15:38
Kas need 11 kõik tapeti just sellepärast, et nad väitsid, et Jeesus on üles tõusnud? Mitte mingitel muudel põhjustel? Kas neile kõigile anti valik, et kui sa ütled, et sa ei tea,siis surmaotsus tühistatakse, antakse armu? Muidugi mitte.
Nood 11 olid tegelikult kõik üsna harimatud lihtinimesed, mitte mingi tolleaegne intelligents. Ja eks sa Küsi nüüd pärast mõnda mustkunstietendust, kui paljud lihtsameelsed inimesed kinnitavad, et nad nägid midagi, millest nad aru ei saanud? Päris paljud.
Kes neist 11-st siis otseselt nägid, kuidas ülestõusnu hauast välja ronis? Mitte ükski, tunnistajaid ei olnud! Nad vaid onstateerisid hiljem fakti, et haud oli tühi, et laip oli kadunud. Nemad mitte ei näinud, vaid ainult uskusid. Ja kui palju on neid, kes ei näe, kuid ikkagi usuvad?
to to Kalju8. aprill 2015, 16:19
Piiblis on selgelt kirjas, et pärast ülestõusmist ilmus Jeesus Maarja Magdaleenale, jüngritele Emmause teel, Saulusele, kellest sai Paulus. Jah, need 11 tapeti selle eest, et nad väitsid, et Jeesus on üles tõusnud.
to Kalju8. aprill 2015, 18:42
Loe evangeeliume. Sealt näed, et ei olnud enam uskumatumaid inimesi kui tema 12 jüngrit. Mitte ei uskunud nad Jeesuse jumalikkusse. Iga paari lehekülje järel nad kahtlevad ja pärivad, et kas Jeesus on ikka see tõotatud Messias, et kas ta on ikka Kristus. Seepeale vastab Jeesus terve imede seeriaga. Teeb terveks pimedaid, pidalitõbiseid, halvatuid ja äratab ka mõne surnu ellu. Peaks nagu tõendeid piisama, skeptikugi ümber veebma.! Aga võta näpust, loe natuke edasi ja jüngrid kahtlevad juba taas. Taas uued veenvad imeteod. Aga edasi? Taas kordub vana lugu taas uued kahtlemised.
Kirjanduslikult on see muidugi arusaadav süžee, nii saab nende veenmiseks demonstreerida uusi rabavaid imetegusid. Minule piisaks ka ühestainsast mädanema läinud Laatsaruse äratamisestki, et ma imetegijat ükskõik kelleks tunnistaksin. Aga tema jüngrid olid kahjuks paadunuimad skeptikud, täiesti uskumatud põikpead. Muudkui aga kahtlesid.
to 16.198. aprill 2015, 19:17
On tõesti selgelt kirjas, olen ise ka piibli kaanest kaaneni läbi lugenud. Ja korduvat. Aga miks sa arvad, et kõik seal kirja pandu on sõna-sõnalt puhtaim tõde? Kommentaariumi maht on liialt napp, et saaks siin piiblis kirja pandud vasturääkivusi ja absurde üles loendada. Neid on kokku tuhandeid. See seab aga kahjuks kahtluse alla ka muude seal esitatud vaieldamatute "tõdede" ja faktide väärtust.
Püha raamat on piibel muidugi. Kuid mille poolest on see püham kui muud jumalatest kirja pandud raamatud nagu Gilgameš, Ilias, hindude veedad,, Popol Vuh, Koraan,. Mormooni raamat ja muu taoline lektüür?
to to to Kalju8. aprill 2015, 23:28
`Õpi pisut ka ajalugu ja loe ka piiblit pisut tähelepanelikumalt. Nii Peetrus kui ka Paulus hukati Roomas kui mässulised, kes olevat Rooma linna põlema süüdanud, sest kõiki roomavaenulikke ja fanaatilisi kristlasi süüdistati tookord linna süütamises, Peerus ja Paulus olid aga Rooma kristlaste juhtfiguurid. Rooma keiser Nerole oli jumala ükstakama, kas Peetrus nägi või uskus mingi Natsareti puusepa Ješua väidetavat surnust ülestõusmist või mitte. see ei liigutanud keisrit küünemusta võrragi. Tema karistas väidetavaid mässulisi ning avalike hoonete süütajaid.
E.10. aprill 2015, 23:24
Selles ju asja tuum ongi, et just suurtest kahtlejatest said lõpuks kindlaimad uskujad. See polnud miski juhuslik uid, mis viie minutiga kaob. Kõige kauem kahtles Toomas, kes saavutas veendumuse alles siis, kui oli saanud oma sõrme torgata ülestõusnud Jeesuse haavasse. Mispeale kadus temagi uskmatus. Kordan: tuum on selles, et usk just millessegi sellisesse, mida pole võimalik seletada ei mõistuse ega senise kogemusega, võidab kahtlused ja teeb seletamatu sõna otseses mõttes käegakatsutavaks nagu Jeesuse ristihaavad Toomale.
tjah...10. aprill 2015, 10:54
tegelikult 1 jünger ikka suri loomulikku surma ka..Johannes nimelt, see sama Johannes, kes kirjutas Ilmutse raamatu..aga lohutuseks vöiks siiski ära märkida, et ka Johannes oli surma möistetud. hukkamine pidi toimuma siis ölis keetimise teel, kuid dokumentide järgi hukkamine ebaönnestus, ja Johannes saadeti Patmose saarele, kus ta siis suri vanadusse.
!!!8. aprill 2015, 14:43
Või tema leidis Jeesuse haua? Jällegi mingi mania grandiosa all kannataja, kes ennast maailmakuulsaks avastajaks tahab mõelda. miks ta arvab, et see oli just seesama Jeesus? Arameakeelne Ješua või Ješu oli tol ajal Iisraeli aladel sama levinud nimi, kui on praegu venelastel näiteks Ivan või Vassili. Nii võiks igaüks väita, kui ta leiab nokkmütsi, mille nokale on kraabitud VANJA, et see kuulus just kuulsale maadlejale Ivan Podubnõile või lausa Ivan Groznõile. Kuigi Ivane on peale nende elanud lausa miljoneid. Ilmselt ei võtaks keegi sellist "sajandi avastajat" vist kuigi tõsiselt. Mille poolest too Jeesuse haua avastaja siis teistsugune on?
8. aprill 2015, 14:12
Huvitav, et paljud tänapäeva "uususkujad" usuvad thirthankasid (üleloomulike võimetega inimesi), kelle kohta on ka meie Lilleoru Keskus välja andnud mitu raamatut,. Kuid nad ei usu Jeesuse "ülestõusmist".
8. aprill 2015, 16:24
Huvitav, et paljud tänapäeva "uususkujad" usuvad thirtankasid jne. Ei tea, miks "uususkujad" usuvad minegid thirtankasid. Lilleoru keskus võib ju "raamatuid" välja anda, aga neist nn raamatutest ei suuda Piiblile ükski konkurentsi pakkuda, mis on siiani maailma enim loetud raamat. Ju siis inimkond ei vaja thirtankasid, Jumala ilmutust aga küll.
NÄT8. aprill 2015, 13:46
Teatud rahvuse jaoks on eluliselt oluline tõestada,et Jeesus oli tavaline surelik,mitte Messias.
seda mida need kaks nüüd enda meelest tõestasid on nende suguvennad juba pea 2000 aastat rääkinud,et oma messiaootusi õigustada
nomaitia8. aprill 2015, 13:36
eks peale tema elas ilmas veel teisigi, teada fakt.
teine asi on see, kas neist keegi ikka ka mööda vett silkas ja kudamoodu see kõrvakaudu viljastumine maarjal õnnestus.
Ikkagi põnev lugeda,8. aprill 2015, 13:08
kuidas eestlane usust arutleb. Ei ole eestlane sugugi usuleige. Arutlema on kange, teadmata, et tegelikult on ta pööranud juba paarkümmend aastat Reformierakonna usku. Tegelikult ükspuha, mis usku, peaasi, et kellelegi andamit maksab. Aga põnev lugeda siiski.
jalkafänn8. aprill 2015, 13:05
Ei ole just suur uudis, sest on teada et Jeesus on ajalooline isik. Pigem küsimus oli selles kas usulistes teostes temale omistatud teod ka aset leidsid. Samuti kas ta oli lihtsalt erakordselt edukas kultuse juht või tõepoolest jumala poeg. Pigem kaldun esimest arvama.
Muide, piibel ongi suuremas jaos kroonika, aga kus asju on lihtsalt üles putitatud lihtsa "telefonimängu" abil- kuna neid lugusid anti edasi sajandeid ilma üles kirjutamata, siis üks lisas ühe detaili, teine teise ja ongi fantaasialugemine olemas.
hmm10. aprill 2015, 08:33
seejuures, ei ole kindel et jeesus on ajalooline isik. vöis ka mitte olemas olnud olla. nt kogu jeesuse legend egiptuse mütoloogiast maha vehitud jne. Jeesus kuulub samasse seltskonda Robin Hoodi, kuningas Arthuri, Kalevipoja, Thilj Ulenspiegli, jne. Vöib-olla oli olemas, vöib-olla mitte. Vöib-olla mitme erineva inimese koondadtud kujund. Vöib-olla oli samanimeline olemas, aga täiesti teistmoodi kui kujutatakse (a la Hitlerit kujutatakse 2000 aasta pärast kui pühakut vöi Gandhit kui köige julmemat inimest üldse).
Mõhk8. aprill 2015, 12:34
Juudid muideks tunnistavad ainult vana testamenti.
miks ta ei oleks võinud elada,8. aprill 2015, 12:11
inimesest ta sündis ja inimesena ka suri, ülejäänu on juutide möga.
Ändi8. aprill 2015, 12:06
Kuule, mees, vale haud on, mida uurid. Jeesust ei ole hauas, Ta on üles tõusnud ja istub Isa paremal käel. Kas sa ei mõista Piiblit lugeda? Seal on ju kõik sõna-sõnalt kirjas.
Teadus8. aprill 2015, 12:03
Ja siis tuleb keegi välja uue teadusfaktiga, mis lükkab eelmised ümber jne. Varemgi on olnud katseid mingeid usu põhialuseid kõigutada, kuna keegi avastas mingi pisikuse asja. Qumrani kirjarullide leidmise aegu räägiti sama asja. Inimeste häda on mõnikord selles, et nad usuvad nagu oleks kristlus või budism vaid mingid folkloorisugemetega rahvatarkused. Aga isegi vanasõna ei lükka sa teaduslikult ümber, rääkimata siis vaimsetest asjadest. Kui asi oleks vaid ühes lihtsas leius, oleks kogu kristlus juba kummutatud.
Oh seda naiivsust küll!
Kuidas aru saada?8. aprill 2015, 11:24
Umbes samal ajal hargnes ka säilmekarbi lugu. Nimelt võttis üks arheoloog 2002. aastal nõuks uurida Oded Golanile kuuluvat maailma suurimat piibellike säilmekarpide kogu ning leidis teiste seast karbi, millel kiri "Jakob, Joosepi poeg, Jeesuse vend". Dokumentalist Jacobovici külastas kõigepealt Toronto ülikooli statistikut, kes kinnitas talle, et kõiki neid nimesid kandis toona ligi kaheksa protsenti elanikkonnast, kuid vaid väga vähestel Jeesustel oli ema nimega Maarja ja vend nimega Joosep. Ta lasi ka hauakambri pealispinnast proovid võtta ja neid analüüsida. Alati on Õhtulehe artiklitega segadus...kes siis kelle vend või isa oli :) ?
lisaks10. aprill 2015, 11:25
huvitav, et karbil ei ole ju tegelikult sõnagi Maarja kohta
H8. aprill 2015, 11:11
Paljudel rahvastel oli (mõningatel veel praegugi) tavaks määratleda inimest tema isanime järgi, sest puudusid tänapäeva mõistes perekonnanimed. Näiteks venelastel on see tava viisakusvormelina säilinud tänapäevani (Mihhail Petrovitš). Skandinaavlastel oli see komme (Kristiina Lauritsatütar). Germaani perekonnanimevaramu kubiseb -son lõppudest. Selline tava oli ka semiidi rahvastel (Jeesus, Joosepi poeg). Moslemite nimede puhul ei jõua neid ibn-sid ja abu-sid üles loetledagi, neid on terve rodu. Seega tundub hauakiri „Jakob, Jeesuse vend“ ülimalt ebatõenöoline. Kui oleks „Jakob, Joosepi poeg“ vat sellest saaks ma aru.
Raivo8. aprill 2015, 12:13
Isanimi lisati kui täpsustus, isa oli reeglina lapsest (kes alustas " tuntuse kogumist") tuntum. Võis olla ka erandeid. Kindlasti oli erandiks roomlaste poolt risti löödu (kelle jaoks ketser, kelle jaoks lunastaja märter) kui uskuda rooma allikaid ja Piiblit. Selline Jeesus oli kindlasti isast, Jakopist tuntum ja sobis täpsustuseks paremini.
jeesu8. aprill 2015, 10:59
need totakad tuleks seevaldisse pista ja siis saaks teaduslikult kindlaks teha,et seal nende koht ongi.
H8. aprill 2015, 10:40
Kui juba "filmitegijad-ajakirjanikud" platsis on, ei tekita asi erilist usaldust.
H8. aprill 2015, 10:39
Leitud 3000 säilmekarpi, millest u 20% nimi. Ühel neist siis "Jeesus, Joosepi poeg", ühel "Jakob, Jeesuse vend." Aga miks mitte "Jakob, Joosepi poeg?" Siin on vasturääkivus. Pealegi üks neist tüüpidest, kes on väidetavalt hauakambri kindlaks teinud, on filmitegija-ajakirjanik.
arvamus8. aprill 2015, 10:22
Kui Jeesus oli Kristus, siis toimus tema surm ristil vaimus, kus aktiveeriti ta vaimne nägemine ja kuulmine. Oluline on see, kes oli ta "ristiisa", kes peitli ja haamriga ta parema kõrva taga pealuus toimetas ja selle operatsiooni tegi. Ilmselt ta ema vend, kes oli siis juba meie mõistes surnud. Kristus peab ristil surema, et saada ühendus teise reaalsusega.
kapinats8. aprill 2015, 10:09
Jeesus oli tegelikult tõeline aarialane, sellepärast juudid ta maha lõidki.
H8. aprill 2015, 10:06
Aga kui need oleksid reaalsed, risti löödud Kristuse säilmed, siis peaksid luudel olema säilinud ristilöömise vigastused. Naelad löödi kätest-jalgadest läbi.
8. aprill 2015, 09:54
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
hmm8. aprill 2015, 10:34
Ma ei saanudki aru kas Jeesuse vend Jakob sündis siis enne, kui Maarja "neitsiks" muutus, või hiljem, teisest abikaasast.
suur pauk, not8. aprill 2015, 09:16
Kas piibli jeesusel oli poeg? Mind pigem huvitab, et kes ja miks kogu selle piibliteema kokku keeras. Tea, kas læhiajal uusi jumalusi leiutatakse, keda suuremad massid jærgima hakkavad
miks?8. aprill 2015, 09:47
pole ju vajadust, süsteem toodab uusi kelme väga edukalt
8. aprill 2015, 09:13
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
naine8. aprill 2015, 09:34
Tegemist oli Jumalaga. Ja sa ei mõista Piiblit, sest sinu sees pole Püha Vaimu.
Sass8. aprill 2015, 10:07
Oh, jah, no mis sa ikka ikkad oskad kosta! Mu lihtne soovitus oleks, et enne kui võtta seisukoht mingis asjas ja loopida suust sõnu, mida võibolla hiljem kibedasti kahetseda tuleb, äkki võtad kätte ja uurid natuke ajalooürikuid. Kui juutide omad ei sobi, siis uuri tolleaegsete rooma ametimeeste kirju. Kui siis veel ikka sama meelt oled, siis jaura edasi.
Nonii8. aprill 2015, 13:26
See "kibe kahetsemine" kõlab kahtlaselt Piiblist vastuvaatava ringkaitse sarnaselt - Mk 3:28jj Tõesti, ma ütlen teile, inimlastele antakse andeks kõik patud ja pühaduseteotused, kuidas nad iganes ka oleksid teotanud; kes aga peaks teotama Püha Vaimu, sellele ei ole andeksandmist iialgi, vaid ta on süüdi igaveses patus!” Njaa, tundub, et ei ole olnud need Piibli kirjapanijad ja oma religiooni levitajad mitte rumalad inimesed. Kuidas see saab aga nii olla, et Jumal on valmis kõik andeks andma va Püha Vaimu teotamise?? Nii suuremeelne aga solvub selle peale nii, et enam miski, isegi meele parandamine, ei aita sellest üle saada? Kahtlane värk.
to Nonii10. aprill 2015, 11:21
see on 1 nendest osavatest seaduseväänamisega sarnandevatest trikkidest: nimelt kui inime on teotanud Püha Vaimu, siis ei tule talle pähegi meelt parandada, veel vähem andeks paluda,ja just see tõttu ei antagi Püha Vaimu teotamist andeks.
Jakobid, Joosepid, Jeesused8. aprill 2015, 09:02
Sel ajal sama levinud nimed nagu meil Peetrid, Jürid ja Mardid
Kuidas ikka tegelikult? 8. aprill 2015, 08:53
Samas on Vatikanis dokumendid, et kogu lugu toimus Konstantinopolis ja alles 12. sajandil. Briti kuningakojas on dokumendid, et Piibel kirjutati alles 15. sajandil ja Londonis.
See on suures osas maha kirjutatud Põhjala rahvaste, sh soome-ugri, sanskriti ja vene vanade vedade pealt, mis algselt oli hoopis teine lugu. Sisuliselt õpetus, mitte religioon. Vanausulised (sh muinaseestlased, olles kõrgtsivilisatsioonis) olid Veda "usulised," sh ka eestlased. Vedism on maailmanägemus ja maailmavaade. Raskolnik on teine lugu, see oli juba kristlane. Eestlane just seepärast "pagan" ongi, et geenid selekteerivad pettuse välja. Vedasid on rahva eest peidetud. Kogu õpetus on hea, aga paha on jälle see, et juudid on selle oma nimele krjutanud ja enda ülistuslauluks teinud, maailma ajalugu häbematult moonutades. Ja teisi rahvaid alandades!
Jah8. aprill 2015, 08:48
leiti Jeesuse kondid. Halleluuja!
leiti8. aprill 2015, 10:03
Madis8. aprill 2015, 08:44
Lõpetage see pasa puhumine.
hahaa8. aprill 2015, 09:25
Inimlambukestele on alati meeldinud, kui neile mullikesi puhutakse, mullikeste suurus pole oluline.
noh ja siis8. aprill 2015, 08:35
see aramealane oli ju Jumala selle Headuste Allika poeg, miks siis ei võinud tal säilmeid olla?
arheoloogid väidavad, et on vaarao Ehnatoni ajast leidnud Meie Isa palve selle täpses sõnastuses mis on pühendatud Päikesele - Meie Isa kes sa oled taevas...
üks ei välista teist
eks kõike ole aja jooksul muudetud nii heas kui ka halvas suunas oma huvides
U . K.8. aprill 2015, 08:25
Ära mõtle mitutpidi , vaid usu . Ja ongi asi õige .
Nonii,8. aprill 2015, 08:02
Kristlased paistavad uskuvat neile õpetatud lugu pimesi, isegi kui hr Jeesus ise ilmutaks neile ennast ja tunnistaks, et tema, Naatsaretlane, tegelikult ei tõusnudki surnust üles. Mõneti ka arusaadav, see tähendaks ju inimese maailmapildi kokkuvarisemist.
Kuidas tegelikult?8. aprill 2015, 08:57
Selle ülestõusmisega on nagu on, aga teadus kahtleb selles, et inimese kehaga koos sureb ka tema vaim. Liiga palju fakte tõendavad, et vaim jääb alles.
vivat catholica!10. aprill 2015, 01:31
Pimesi usud hoopis sina, mida rumalad räägivad. On selline teadus nagu usuteadus ja see uurib allikkriitiliselt religioone. Usus uuritakse kõike usuga seonduvat, tekkivat ja kaasaskäivat. Selleks on isegi kõrgkoolid ja kõrgkoolide teoloogia õppetoolid.
To maamees8. aprill 2015, 07:49
Ainult pealkirja lugemisest on vähe: Antud artikkel ei ole usu kindlustamiseks vaid hoopis usu mahategemiseks mõeldud, et Kristus olevat olnud tavaline inimene ja pärast surma maha maetud, mitte ülestõusnud nagu UT kinnitab.
Kristlasena ma ei usu antud artiklis mainitud väiteid.
Sass8. aprill 2015, 10:15
Läbi ajaloo on tõusnud pidevalt neid, kes väidavad just nii nagu siin selles artiklis väidetakse, et nemad on leidnud, tõestanud, avastanud, jne.
Mõtlen, et Jeesuse 12-st jüngrist 11 läksid märtrisurma, sest nad kõik keeldusid taganemast tunnitusest, et nad on näinud Jeesust peale tema risti löömist ülestõusnuna. Tekkib küsimus, et kui nad ei saanud sellest tunnistusest mittemingisugust kasu, siis mis põhjusel küll nad oleksid pidanud valetama ja valest kinni hoidma kuni märtrisurmani. Ja mitte ainult nemad, vaid miljonid inimesed alates Jeesue ristilöömise ajast. Aga teisalt pole meil tarvi pead vaevata selliste asjade üle. Maailmas on tohutu hulk inimesi, kes siiamaani usuvad, et kõik tekkis iseenesest ja kuigi vastupidine lausa karjub näkku, on neil lihtsalt mugav sellist asja uskuda. On kindel, et üks päev saabub igaühele tõde, see on päev, kui see maailm maha jäetakse.
Nonii8. aprill 2015, 07:49
usufanaatikud, kas võtate paradigma muutuse nüüd kenasti vastu? Annate teadlasele võimaluse? Muinasjutt polnudki selline nagu Raamatus kirjas? Miks ma seda ei usu?
usufanaatik8. aprill 2015, 08:14
Õhtuleht, jah, muudab paradigmat. :)
argo9. aprill 2015, 16:04
Teadlased pole miskipärast oma seniseid võimalusi suutnud kuigi adekvaatselt tõendada. Võta või loomise lugu - teadlased on selle kõrvale loonud evolutsiooniteooria ja üritavad seda "tõendada" viisil, et maapinna kihist leitud indeks-fossiili põhjal saab määrata ära kihi vanuse ja fossiili vanus määratakse selle järgi, millisest kihist see leitud on. Vägev!
maamees8. aprill 2015, 07:35
Religiooni kindlustamiseks leitakse tellimus tööna mida iganes,varsti leitakse alukad jne.
nii8. aprill 2015, 07:26
igas ajastus on olnud omad ettekuulutajad ja targad,eks oli kindlasti ka siis kui elas jeesus,kes järelikult oli selleaja kohta targem ja kes suutis saavutada kuulsuse,kõiketeadjast ja maavälisest elust.Muidugi tõusis jeesus rahva hulgas iidoliks ,keda usuti ja kellele järgiti.Pärast tema surma aga legendid võimendusid ja süvenesid.
OODAKE ! ÕIGUS MAALE -- TULEB KOOS TEMAGA.8. aprill 2015, 07:10
EGA ME ENNE SEDA KRISTLASED EI USU ---KUI SEE MEES TAGASI ON!,,
VOT SIIS VÕTAB KÕHEDAKS KÜLL..